4. Västerhejde kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉

Denna romanska kyrka invigdes 1204. För att nå kyrkan körde vi kustvägen söder ut från Visby. Längs med väg 140 dök kyrktornet upp snabbt i blickfånget efter vi passerat Vibble.
Det är alltid lika trevligt att vika av från en större väg och sänka farten. Oftast dyker det upp oväntade spännande saker, mot det egentliga målet.

Kyrkan i Västerhejde hör till de få Gotlandskyrkor, vars exteriör genomgått en betydande förändring i sen tid. Fram till 1856 fanns ett spetsigt tornhuv. Detta ersattes, efter en ritning av den kände arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander, av ett trappgaveltorn. Detta speciella torn är det enda på Gotland.

I övrigt är kyrkan en väl bevarad romansk anläggning.

Den rikt skulpterade dopfunten av sandsten är skänkt av domaren Oluf Lundsberg 1681.

Den vackra bänkinredningen är till största delen från 1600-talet.

Prinsessan Eugenie bodde i sitt stora fina hus inte många kilometer härifrån. Troligen var det därför hon frikostigt skänkte en orgel (numera ersatt) samt två oljemålningar.

Jag är svag för glasmålningar.

Det är jag ju också för fönster med ”vanlig utsikt” också liksom …

… gamla portar.

Genast blev jag nyfiken på denna person och googlade när jag kom hem:
Olle var född i Karlskrona och hade en ljus sångröst och en intensiv närvaro på scen. Jag gissar på att han blev förtjust i Gotland efter att ha varit med i Ruinspelen i Visby. Han byggde ett hus vid havet och fick sin bas där. Var säkert vilsamt efter ex. turnéer i USA och Kanada. Kul att läsa att han satte upp en ”Pippiteater” på Kneippbyn med Astrid Lindgrens goda minne. Vägen till Högklint har idag hans namn.

Torkan sommaren 2018 gjorde sig påmind överallt. Det var annars trevligt runt omkring kyrkan. Vi tog en promenad och njöt av utsikt och tystheten från den moderna världen – endast en liten bit bort.

Tänkvärda ord:
”Vi lever en sekund i taget
och sekunden är just nu.”
Eyvind Johnson

 

20 tankar på “4. Västerhejde kyrka

   • Jag funderar på att ha en kategori som heter Fönster & Dörrar. Jag har redan börjat spara på dörrar/portar. Finns massor snygga i den äldre bebyggelsen innanför muren. Men där halkar jag inte omkring nu. 😦 Det räckte när vi gick till affären nyss. Tack vare att vi höll i varandra undvek vi ”plattfall” På hemvägen valde vi att plumsa i den höga snön på grönområdena. Betydligt säkrare och gav mer gratismotion. Hade jag varit en Björn hade valet varit lätt. Ide och beställd väckning av Miss Vårsol och Fru Koltrast. Det är bara att hålla ut. 6 veckor kvar? Gärna mindre. Vårarna ska vara kyliga här.

    Gilla

 1. Vilken vacker dopfunt! Det är ett elände att kommentera på din blogg just nu. jag ändärr konton stup i kvarten men inget hjälper. Jag gör ett nytt försök. Kram

  Gilla

  • Den är vacker. 🙂
   Du kommer säkert fram redan på första besöket. Tyvärr inte direkt in här. En röd lampa lyser och jag måste moderera dig, godkänna dig, innan kommentaren blir synlig för alla. Det var likadant under ex. novembertävlingen på andra bloggen. Skillnaden då var att jag alltid var närvarande under halvtimmen ni tävlade och därmed tryckte snabbt på godkänd. 🙂
   Kram Bosse

   Ps. Ska du inte vara med och tävla? 🙂 Förra inlägget som är aktuellt hela månaden. Eller tills någon fixar alla rätt. 🙂

   Gilla

 2. Trevligt med kultuerella utflykter! Ja, dopfunten var vacker.
  Själv har jag sprungit i snömodd, blank snö, blankis, blöt asfalt, skrovlig is … och säkert något mer. Tur att jag köpte trailskor igår. Har även dubbade löpardojor men de förstörs så snabbt på asfalt, tyvärr.

  Gilla

  • Det kommer att bli sköna avbrott under framför allt högsäsongen. Alltid lika skönt att vika av från de stora vägarna och ta sikte på ett kyrktorn. Fantisera sig tillbaks till 1200-talet. Efter 30-45 minuter rullar bilen in i 2019 igen. 🙂

   Trailskor var ett nytt namn för mig.
   Precis som med nya på bilen. Gäller även asfalten på vägarna. Det har vi märkt på ön.

   Gilla

 3. Kommentaren försvann, kanske jag tryckte bort den.
  Jag ville bara tala om att jag tycker att dina bilder är så vackra.
  Jag gillar att gå i kyrkor och känna stillheten och ron.
  Kyrkofönster är vackra, färggranna.
  Operasångaren har jag inte hört talas om.
  Kram!

  Gilla

  • Det kan bli så ibland.
   Tack ska du ha. 🙂 Samma här. Det blir som balsam för själen. Jag gillar att gå och fantisera tillbaks i tiden. Stunden manar till eftertanke. ❤
   Jag hade heller inte hört talas om honom. Men efter att ha läst på efteråt förstår jag att han var välkänd i både Sverige och utomlands.
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Ännu ett intressant inlägg om en vacker kyrka. Du kanske ska sammanställa blogginläggen till en bok när du är klar med dem. Bara en tanke… Tänkvärda ord där på slutet förresten!

  Kram

  Gilla

 5. Det är så trevligt och lärorikt att få följa med dig/er på de olika kyrkobesöken och det lär ju bli några stycken! 🙂 Det är verkligen något visst med kyrkor som tillhör en stor del av vår historia.
  Ja, mycket vacker och annorlunda dopfunt. Jag ”samlar” också på fönster och dörrar! Tycker också om att fotografera grindar av olika slag. 🙂
  De sista raderna i ditt inlägg berörde mig mycket… ”Vi lever en sekund i taget
  och sekunden är just nu.” ❤
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det kommer att dröja ett tag innan jag lägger in sista inlägget i denna kategori. Då har säkert alla tröttnat på mig. 😉 Men min förhoppning är att ex. nå läsare som älskar att titta på kyrkor – både när det gäller exteriör och interiör.
   Grindar är vackert också.
   Det tar bara några sekunder att läsa de orden – men de stannar kvar och berör. ❤
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 6. Så trevligt med dina kyrkobesök – älskar att läsa om dem! Vackra bilder … nu blev jag sugen på att leta reda på några av ”mina kyrkor” – kanske dyker det upp i min blogg framöver …
  Kram

  Gilla

 7. Det tycker jag du ska satsa på. 😀 För mig är det lite av samma känsla som att gå omkring i en stad helt allena en tidig morgon. Precis som jag läst om att du gjort när ni åkt omkring i husbilen överallt. Ensam med alla intryck en oförstörd morgon. Vilken bra start på en dag. 🙂 Den energin kan finnas kvar under hela dagen.
  Kram Bosse

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s