Visne ängar

När vi ända befann oss i just När socken passade vi på att åka vidare till Vissne ängar i Alskog socken. Denna avskilda plats är en slags kombination av historia och botanik.

Under järnåldern fanns det fyra gårdar i Visne. Vid en stor utgrävning på 1930-talet hittades tio husgrunder. Varje gård hade sitt eget gravfält, som låg på lite avstånd från husen. Under femhundratalet övergavs gårdarna. Detsamma hände på många andra håll på Gotland under samma tidsperiod.

Vi förstod att detta också var en vacker och avkopplande plats. Under försommaren täcks marken av otaliga blommor. Om man följer vita markeringar går det att ta sig runt en två kilometer lång kulturstig. Under denna påskaftonspromenad var det svårt att ta sig fram utan att bli blöt. Vi gjorde några ”våghalsiga” hopp här och där.

Denna gång får Solveig visa upp gult och blått. Snart kommer det finnas massor av vitsippor, i Visne ängar, som i sin tur får ge plats åt gullvivor, tusenstjärnor och fina orkidéer. Det är en vacker tid som väntar oss i naturen. Ett himmelrike på jorden!

Det kändes nästan högtidligt bara att köra den gamla raka skogsvägen tillbaka. En gång i tiden stod det två bildstenar längs vägen.

12 tankar på “Visne ängar

 1. Så vackert där är … och vilket vackert vårljus. Blev speciellt förtjust i bild nummer fem uppifrån. Tänk om jag hade en stor naturträdgård, då skulle jag vilja att det såg ut så. Och så gult och blått. Tussilago har jag set men inte lyckats fotografer för dom växer innanför ett stängsel vid ett företag.

  Kram och fin torsdag!

  Gilla

  • Det hade varit intressant att besöka denna plats vid fler tillfällen. En solig försommardag känns lockande. Tyvärr finns inte den tiden längre.
   Jag sitter här och nästan önskar att du hade en stor naturträdgård. Den hade varit spännande att få tal del av – på lite avstånd – utan att behöva göra något ”valkjobb”. 😉
   Du påminner starkt om S där, när jag läser om stängsel.
   Tack. Kram tillbaka från en grå lördag.

   Gilla

  • Hade tiden funnits hade vi gärna återkommit dit senare under försommaren. Jag gillar mixen av vackert och kultur. Saknade bara några vattenfall och en glimt av havet mellan träden. 😉 Det finns för många andra spännande ställen som står på agendan och tyvärr mycket annat som inte går hand i hand med bloggen.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s