Legenden om jungfrutornet

Jungfrutornet är stadsmurens minsta torn, men desto mer mytomspunnet.

På artonhundratalet knöts det ett antal sägner till det lilla tornet. De handlade om att dottern till Nils Guldsmed i Unghanse hade en kärleksaffär med ökände dansken Valdemar Atterdag. Jungfrun ska 1361 ha förrått staden åt Atterdag och danskarna. Vilken information det rörde sig om vet jag icke. Däremot det grymma straff för förräderi som hon tilldelades för att hon släppte in fienden i Wisby.

En grym sägen. Den om att Jungfrun murades in levande i tornet. Därefter berättade vidskepliga människor att de hört klagande ljud inifrån tornet när de passerat platsen på mörka kvällar och nätter. Berättelserna växte säkert både på längden, höjden och tvären. Vem har inte lekt viskleken.

Sedan finns det fakta som väger över i sanningsskålen. Först och främst. 1361 fanns inte tornet. Det tillkom först på 1400-talet av orsaken att stärka stadens försvar mot havet. Däremot var tornet fängelse för prostituerade under medeltiden.

Namnet Jungfrutornet tror man i modern tid kommer från ett litet, äldre rymdmått. 1 jungfru motsvarade ca 8,2 cl. Men under världskända Medeltidsveckan återger man självklart gärna legendversionen. 😉

10 tankar på “Legenden om jungfrutornet

  1. Vi får hoppas det bara är en legend eller skröna. För att bli inmurad levande … nej usch och fy. Men jag förstår att legendversionen är den som berättas vid Medeltidsveckan. Vem vill höra att namnet kommit av ett äldre rymdmått 😉

    Kram och en fin påskhelg!

    Gilla

    • Den ”vanliga” människan på artonhundratalet hade säkert inte samma tidsuppfattning. Få kunde läsa o.s.v. Men muntliga saker var gårdagens sätt att förmedla vidare. Det händer att jag saknar ”vår tids äldre tid”.
      Förstår att den versionen känns mer tam. 😉
      Tack ska du ha. Hoppas solen skiner hos dig också. Efter lunch hoppas jag på trevligheter i en för oss ny trakt. Vi tänkte gå några steg i Linnés fotspår.
      Kram

      Gilla

  2. Legender är oftast både spännande och ruggiga så det är väl bra att man för den vidare. Sedan kan man alltid komplettera med fakta precis som du gör.

    Önskar en fin skärtorsdag!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s