En pampig skolbyggnad med fantastisk utsikt mot havet

Vid våra promenader innanför muren stannar vi då och då till för att beundra någon av Visbys alla fantastiska byggnader. Själv är jag särskilt förtjust i de hus som har så kallade trappstegsgavlar. Men tinnar och torn, fönster som är lite speciella eller byggnader som bara ser så där ”vackra” ut, tilltalar mig också. S:t Hansskolan är verkligen en skolbyggnad att stanna till vid och beundra.

Visbyarkitekten Fredrik Wilhelm Scholander är mannen bakom ritningen. Visby Högre Allmänna Läroverk, stod klart och invigdes 1859.

I den lilla boken ”Upptäck Visby” läser jag att det inte var alla som tyckte om byggnaden när den kom på plats… Jag undrar förstås vad det var som gjorde att en del inte gillade den.
Åren gick och 1932 byggde man om skolan, lyfte upp taket och byggde på den tredje våningen. 1968 var det slut på läroverkstiden och istället blev det en gymnasieskola.

Vårterminen 1971 blev detta en grundskola med låg och mellanstadium. Något som den alltså varit i över 50 år och som den fortfarande är.

Utsikten ner över innerstan, med havet i bakgrunden, slår väl det mesta. Till och med en gråmulen dag!

Givetvis tog jag Google till hjälp den här gången också. Mina kunskaper i latin är begränsade. Ja i ärlighetens namn är de helt obefintliga. Nu vet jag att TIMOR DEI INITIUM SAPIENTIAE betyder: Gudsfruktan är vishetens begynnelse.
/Solveig

21 tankar på “En pampig skolbyggnad med fantastisk utsikt mot havet

  • Så roligt, hoppas att det är fina minnen. Det finns ”spår” i trappstegen efter alla elever och lärare som gått upp och ner under årens lopp. Tänk att du är en av dem! Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 1. Inget större fel på den byggnaden vad jag kan se. Ser med glädje att ni verkar ha början till vår. Här har det snöat 2 dm och blötsnö. Dessutom är det väldigt ljust och jag måste ha solglasögon efter starroperation och jag blir så väldigt trött Ha en fin helg

  Gillad av 1 person

  • Jodå, våren kommer och går. Vi såg ganska många blåsippor igår men idag har det snöat lite till och från. Låter jobbigt med starroperationen, hoppas att du snart blir bra så att du slipper solglasögonen och tröttheten. Ha en fin vecka!

   Gilla

 2. Det var verkligen ett fint och pampigt hus. Ser nästan ut mer som ett slott eller herrgård än en skola.
  Fin port eller dörr också.
  Utsikten är den bästa, med havet där i bakgrunden. Det gillar jag skarpt.
  Önskar dig och Solveig en trevlig helg.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Visst är det en fin skola! Känns alltid lite speciellt att gå in genom porten och utsikten är fantastisk!
   Önskar dig en fin vecka! Kram från Solveig

   Gilla

 3. Så vackert hus! Vad fint att man ser trähuset som ser ut att ha byggts på en putsad grund lite mer från ovan. Är det samma som man ser på nåt inlägg nerifrån gatan? Gillar att det ser lite jullrigt ut!

  Gillad av 1 person

  • Tror inte att vi lagt in kort från andra hållet på den gatan, men vet att det finns ett liknande hus på en annan gata. Nu har du lärt mig ett nytt ord också. Hade aldrig hört ordet jullrigt förut. Nu vet jag att det betyder ostadigt, rangligt, ostabilt 🙂
   Ha en fin vecka! /Solveig

   Gilla

   • Jaha vad roligt! Jag trodde det var ett vanligt ord. Kanske dialektalt? Väldigt användbart.

    Gilla

 4. En mycket vacker skolbyggnad. Ofta är gamla skolor väldigt pampiga och vackra. Utsikten över innerstan med havet … suck så vackert. Lustigt med trähuset som är byggt på ett annat hus …. ser det ut som i varje fall. Och vilken tur att Google finns 🙂

  Kram och fin fredag!

  Gillad av 1 person

  • Mycket fin! Den utsikten kan man titta på lääänge… Ja vissa hus är minst sagt speciella. Vad gjorde vi innan Google fanns? Fast jag vill minnas att det gick bra utan det också.
   Kram med önskan om att du får en fin vecka!

   Gilla

  • Nej, så kan det ju vara och tydligen fanns det en hel del som tyckte som du redan när det var nybyggt.
   Kram från Solveig

   Gilla

  • Ja det är härligt när gamla hus får stå kvar och blir upprustade med jämna mellanrum! I min hemstad, Skövde, rev man en hel del fina hus, när jag växte upp, och ersatte dem med nya men betydligt fulare hus… Trist!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s