89. Eke kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

I Eke kyrka har påträffats väggplankor från en stavkyrka från första hälften av 1100-talet. Den nuvarande kyrkans kor och långhus är från mitten av 1200-talet. Tornet restes omkring 1300. Tornhuven är från 1700-talet.

De här tre vackra fönsterna är de enda kvarvarande från ursprungstid. Övriga förstorades på 1800-talet.

Interiören kännetecknas av tre delar. Ett stort tornrum, som förenas med långhuset genom en hög tornbåge, långhus med två valv delade genom en bred gördelbåge samt koret.

Även i denna kyrka har den gotländske stenmästaren Sigraf lämnat ”minnesspår”. Dopfunten är från senare hälften av 1100-talet. Scenerna är ur Kristi barndomshistoria.

Kyrkan är rikt prydd med medeltida kalkmålningar. De äldsta är från 1200-talet.

Predikstolen är från 1700-talet.

På ett sidoaltare står en skulptur av en madonna från omkring 1500.

Här ser du återigen de tre ursprungliga fönsterna, nu från insidan, som släpper in ljuset i koret över det enkla stilrena altaret.

Tänkvärda ord:
”Ett vänligt ord kostar ingenting
och är ändå den bästa av gåvor.”

Daphne du Maurier

12 tankar på “89. Eke kyrka

 1. Jag är så fascinerad av de medeltida kalkmålningarna. Målningar från 1200-talet som fortfarande finns kvar.
  Mycket tänkvärda ord på slutet som jag helt skriver under på! Och tänk att det är Daphne du Maurier som sagt dom. Glömmer aldrig Rebecca …

  Kram från fastlandet där det nu slutat snöa

  Gilla

  • Intressant hur saker förändras. När det gäller gamla kalkmålningar kan de dyka upp vid någon restaurering flera hundra år senare. Smaken förändras. Så är det när det gäller mycket.
   Rebecca är en klassiker.
   Vi fick en solig dag med vitt på marken och himlen var läckert orange såg jag hemifrån. Snart borde det vara dags för årets första solnedgång. Hoppas du kom iväg ikväll och sedan längtar till nästa måndag. Kanske är du där just nu… vänta lite… jo. Är det inte din… 🙂
   Kram

   Gilla

   • Soligt här också men idag mulet och nollgradigt.
    Tyvärr … det blev inget. Kände mig inte komfortabel att stå tillsammans med ett 60-tal okända personer med blåslaget ansikte. Nåja, vad är väl en bal på slottet …

    Kram

    Gilla

   • Vad trist. Då hoppas jag på tredje gången gillt. Tur ändå att det inte blev några bestående skador.
    Imorgon får vi hålla tummarna för stafettlaget. Det här ska bli skoj. I denna sport har jag många ”kompisar” från olika länder som jag unnar framgångar. Otroligt att Simon Eder hållit en hög klass under så många år. Han vill såklart ”tvåla” dit sin pappas gamla dammiga rekord. Enligt min app ska 26 länder deltaga. Vad menas med Kina, fastlandet tro. Jag har svårt att tro att någon från startnummer 7-26 kommer att blanda sig i medaljstriden. Fördel eller nackdel att ha hemmaplan?
    Kram

    Gilla

 2. Tycker om målningarna som har vackra färger. Dopfunten är fin och från 1100 talet. Började fundera på årtalet och kom på att den är 900 år. Oj det låter häftigare.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s