Kauparveröset

När vi var på väg till Fårö såg jag skylten med namnet som jag kände igen från mina timmar med research. På hemvägen, på rätt sida väg 148, körde vi in på grusvägen och passerade ett par bostäder innan vi några hundra meter längre in på skogsvägen kunde parkera ”Den lilla blå”.

Vi ögnade igenom texten på informationstavlan som berättade att vi befann oss vid Kauparve i Lärbro socken. Vi var där för att beskåda den utgrävda bronsåldersgraven Kauparveröset.

På hela Gotland finns det över 1 300 bronsåldersrösen och ca 400 är riktiga storrösen. På norra Gotland, som vi befann oss på, är de ofta gjorda av kalksten. Kauparve tillhör den gruppen. En gång i tiden var röset ungefär 3 meter högt och 18 meter i diameter.

Det gjordes här arkeologiska undersökningar 1941 och 1948 samt 1967 då röset totalundersöktes och murarna frilades. De konstaterade att det har byggts i olika omgångar. Längst in fanns en tornliknande konstruktion av staplad kalksten. I mitten hittades två stenkistor med skelett efter tre personer och några gravgåvor i brons. De stötte sedan även på fler gravar från järnåldern.

Söder om röset finns en kista av resta kalkstenshällar. Kanske var det platsen där de offrade till de döda inne i röset?

En intressant tidsresa i en intensiv julivärme, där vi inne i skogen upplevde det som om luften stod helt stilla. Tyvärr gjorde WordPress det också för en stund sedan. Trots att jag sedan mitten av oktober vidtagit privata åtgärder.

26 tankar på “Kauparveröset

 1. Det var ett intressant ställe ni hittade. Men så jobbigt när WordPress strejkar. Själv svär jag över det när det är tävlingsdags och det inte lyckas att uppdatera förrän efter många sekunder.

  Gilla

 2. Så spännande att ha så många gamla ställen att utforska. Här finns nästan inget sådant för ni hade bebyggelse när vi kanske bara hade några enstaka stenåldersjägare här hos oss. Vi har ett ödesböle från 800-talet men det är det närmaste på nära håll och så en ättestupa på andra sidan sjön.

  Gilla

 3. Vilket fantastiskt stenröse och så intressant att läsa om det. Tänk att stapla stenar som står kvar efter flera hundra år. Jag såg ett engelskt trädgårdsprogram där dom pratade just om hur man skulle bygga stenmurar för att dom skulle stå kvar efter hundratals år.

  Men är det krångel med WordPress för dig igen. Du fick det tydligen att fungera ändå till slut för det gick ju att posta inlägget. Förstår att det blir lite stressigt i och med tävlingarna också. Själv har jag tillfälligt återgått till klassiska redigeraren då blockredigeraren slutat fungera. Måste uppgradera min dator så småningom. Har du testat att använda någon annan browser? Hoppas att det löser sig …

  Kram från ett blåsigt fastland!

  Gilla

   • Jag ställer gärna upp som livlina. Ja ibland undrar jag om inte browser faktiskt är en chokladkaka. En som blivit lite för seg … 😉

    Gilla

   • Jag ska köpa en ny dator. Tänkte återgå till en stationär variant med rejäl skärm.
    Nu ber jag för att ”gamla Bertan”, WC och Internet ska sköta sig till första december. Då hinner jag med redovisningarna också.
    Oj vad det börjat blåsa ute. Vi hoppas få sova i natt. Börjar bli jobbigt att bli väckt flera gånger av snabba plåtsaker i skyn. Eller så ska jag vara tacksam. Vad vet lilla jag som vägrade att utbilda mig till att döda medmänniskor.

    Gilla

 4. Jag kan riktigt känna hur varmt det var när ni var där, då luften stod stilla. Tack för intressant läsning igen. Undrar vad kauparve egentligen betyder? Intressant ord som påminner både om finska och estniska. Men troligen är rena rama gotländskan förstås.
  Ha det gott!

  Gilla

 5. Intressant läsning om röset med sitt fina namn. Ja nu är det november värme som är rätt hög tycker jag. Ni hade nog en tryckande värme där i juli. Trevlig helg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s