Tranhustornet

I slutet av 1290-talet byggdes sannolikt marktornen i Nordemur. Ett av dem är Tranhustornet.

Det cirka 17 meter höga Tranhustornet är det första på bilden.

Precis om med de flesta andra marktorn har Tranhustornet varit fem våningar högt en gång i tiden. Då med bjälklagen av trä. Namnet kommer från en karta på 1700-talet som visade att det kokades tran i huset.

Nu har vi gått in på insidan. Då slog tanken mig att den närliggande tvärgatan säkert heter Tranhusgata på grund av tornet. Där hade jag fel. För gatan har haft ett eget tranhus.

Liksom många andra marktorn saknas det en vägg på insidan.

Det handlar alltså inte om goda tranbär. Tran är en flottig olja som kunde utvinnas ur fisk och säl. Tranoljan var bra att ha förr till lyse i lampor och smörjmedel till läder. En på den tiden ekonomisk betydelsefull produkt. Baksidan var kanske att det doftade rutten fisk lite för mycket i omgivningarna. 😉

11 tankar på “Tranhustornet

  • Jag följer en bit av muren varje gång som jag cyklar iväg en sväng efter lunch. Tyvärr är det fortfarande mycket folk i rörelse så det blir bara några sekunder åt gången.
   Vi har pratat om att göra en cykel/fotograferingstur runt den, när det blir höstfärger. Kanske cykla motsatt håll, som vi gjorde förra gången. Hösten kan vara mycket. Otroligt vacker och njutbar. ❤ Eller som nu – när jag är glad att jag har tak över huvudet. Men inte den minsta lust att gå ut. Sist jag räknade hade jag noll hundar i bostaden. 😉
   Tisdagskram tillbaka

   Gilla

 1. Intressant.
  Det fanns gott om trankokerier i Bohuslän när sillen gick till i olika omgångar genom åren. Paris gator lär ha lysts upp av tran från Bohuslän.
  Visste dock inte att det även fanns trankokerier på Gotland.
  Fina bilder.
  Skön söndag!

  Gilla

 2. Blir så fascinerad 🤩 över ringmuren och dess torn särskilt när ni fotograferar. Får liksom aldrig nog. Hu ja det stank nog vida omkring.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s