84. När kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

När, som är en kustsocken, hade ett försvar mot fiender i sitt kyrktorn. Du kan se en inlastningslucka med skottgluggar på ömse sidor.
Tornet byggdes i mitten av 1200-talet.

Visst är det mycket gemytligare med vallmo än vallgravar? ❤
Långhus och kor i unggotisk stil uppfördes en bit in på 1300-talet.

Kyrkans portar är rikt ornamentprydda.

Vad bra att Solveig hittade möjligheten att ta sig uppför trappan till läktaren och därmed få en mer intressant vy.

Visbysnickaren Jochim Sterling gjorde predikstolen 1687, som målades två år senare av Johan Bartsch.

Triumfkrucifixet med ringkors är från 1400-talet.

Detaljbild med Adam & Eva, från altaruppsatsen från 1700-talet.

Samtliga fönster är ursprungliga och har inte förstorats i sen tid vilket ska vara mycket ovanligt i de gotländska kyrkorna.

En väl bevarad dopfunt av sandsten av Hegwald-gruppen. Relieferna på cuppan visar scener ur Kristi barndomshistoria.

Vackert votivskepp

Bänkinredningen är från 1600-talet. Dörrarna har målade porträtt av figurer i tidstypiska karolinska högreståndsdräkter.

Tänkvärda ord:
”Ett av de äldsta mänskliga behoven är att ha någon som undrar var man är när man inte kommer hem på kvällen.”
Margaret Mead

10 tankar på “84. När kyrka

    • Det var en skön, varm, solig morgon och mysigt att gå runt omkring kyrkan. Det fanns ett stort grönområde med bord bakom kyrkan. Det gick inte att komma ifrån att jag hade kvar Ainbuskvibbar, eftersom vi precis kom körande från frukosten vid fyren. Med en liten omväg för ett härligt fiskeläge. 😉

      Gillad av 1 person

    • Bra observerat. Mitt bland sittplatserna. Aha! Nu förstår jag varför du är trippelmästare på ”Kryssa på gotlanduppochner”. När man tar sig tid att skala av allt som surrar runt känns de orden som kärnfulla och vackra.
      Kram från HemmaBosse. Lite ovanlig titel i sommar. Men det var dumt att chansa i morse.

      Gilla

  1. En vacker kyrka och tänkvärda ord på slutet. Och tro det eller ej men jag har faktiskt varit medlem i Närs Golfklubb under min mycket korta golfkarriär.

    Kram

    Gilla

    • Instämmer i de två åsikterna i första meningen. Sedan går jag såklart nyfiket igång på de fem sista orden. ”Under min mycket korta golfkarriär.” Min medfödda fantasi skapar sina egna sanningar. Då är allt möjligt. Inget omöjligt. Blev nästan sugen på att börja på ett bokmanus. Så föds många av mina skrividéer. 🙂
      Lördagskram

      Gilla

    • De bevarade medeltidskyrkorna är var och en värda ett besök. Mycket intressant att jämföra dem. Ofta helt olika upplevelser. Samtidigt som givetvis mycket är gemensamt. Den omtalade förbjudna frukten som får mig att tänka på min egen barndom. Varför tyckte jag att ”pallade” äpplen smakade godare än de vi hade i vår egen trädgård? Omväxling såklart. Spänningen behag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s