En riktig tavelkännare

Är det inte i överkant att som fjärilskådare åka iväg till ett änge eller ett naturreservat där det finns rikligt med växter & blommor och sedan sitta där blickstilla i flera timmar och vänta och vänta… 😉

Själv satt jag bekvämt i soffan och hörde genom den halvöppna balkongdörren hur Solveig donade därute. Då som en skänk från ovan kom den inflygande. Fjärilen som uppskattade konst. Jag bad den snällt att förflytta sig till en mer symmetrisk komposition och ropade därefter på Solveig.

Om jag ska vara helt sanningsenlig var fjärilen inte helt samarbetsvillig med Solveigs makro. Eller så var det så att den gick från konst till leken gömme.
Till slut hittade vi inte den, trodde att den flög ut i friheten igen. Eller så hade den gömt sig på ett ställe som kunde bli sista boplatsen i livet.

Nästa dag satt jag framför datorn och skrev på ett mer seriöst blogginlägg. Då från ”ingenstans” kom fjärilen fram. En snabb, lite oskarp bild togs innan jag öppnade fönstret. Vilken fart ”det levande konstverket” fick mot lönnens högsta punkt.

Om vi var helt säkra på arten hade texten möjligtvis varit mer seriös. 😉 Nu är vi inte det – säkra. Men efter en gemensam granskning av boken ”Gotlands Dagfjärilar” av Ola Malm har vi fått ner det till två möjligheter. Antingen är det en vanlig Nässelfjäril eller så är det inte det. Själv håller jag på migranten Videfuks. En mix av de två arterna skulle också kunna vara rätt tolkning. Vad tror du?

9 tankar på “En riktig tavelkännare

 1. Så vacker den är mot den blå bakgrunden. Bilden är som en tavla … Och jag tycker nog att det är en nässelfjäril. Den har alla kännetecken. Jag sparar alltid nässlor i olika hörn i trädgården för nässelfjärilarnas skull. Hoppas dom dyker upp snart och tackar sin matte för att hon pysslar om dom.

  Kram och fin måndag på öjn!

  Gilla

  • Det tyckte Solveig också. Det var när jag skulle lägga in inlägget och tog fram boken som jag reagerade på att mitt förslag stämde mycket bättre när det gällde yttersta partiet med det vita. Men usch vad svårt det är att hitta rätt.
   Vad smart av dig. Det tycker jag allt de borde göra.
   Kram från han som blivit lämnad ensam på vardagarna.

   Gillad av 1 person

  • Den kom till av ren uttråkning. Det gick av någon anledning inte att lägga in den som Solveig valt. Mysko.
   Hoppas ni håller till mest i skuggan. Våra nätter är tuffa. Om några veckor går ”gnällandet” över till andra hållet. Då har vi glömt klibbet och fryser istället innan de sätter på värmen fullt ut.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s