Kan det vara en Gotlandshumla, eller?

Det blommade i blått, en mix av oxtunga och blåeld, strax utanför ”vår” stuga på Holmhällar. Det surrade och kvittrade runtom oss när vi slog oss ner utanför dörren till stugan..
När jag tittade lite närmare in i det blå såg jag en humla som jag inte fotograferat förut. Googlade (förstås) och fick upp bilder på bl.a. gotlandshumla.

Nu när jag läser på lite mer och jämför bilder från olika sidor så blir jag ungefär lika förvirrad som när Bosse och jag försöker reda ut vilken slags orkidé det är som vi hittat. Även vissa sippor har gett oss huvudbry tidigare i våra inlägg… Att jag dessutom fotograferade vid två olika tillfällen innebär att det kanske inte ens är samma art på bilderna..
Hm! Hur som helst, om det är en Gotlandshumla jag fångat på bild så har den ett fint latinskt namn: Bombus pascuorum gotlandicus!

Humlan hade bråttom… Inte undra på det. På en sida från Världsnaturfonden, WWF, läser jag att en enda humla kan besöka 2000 blommor på en timme! ”Min” humla jobbade stenhårt på att förbättra den statistiken. Inte brydde den sig om att jag satt där med kameran och försökte få till en skaplig skärpa.

Vilken fantastisk tur att humlan, dess släktingar och alla andra pollinatörer jobbar så hårt. Hur skulle det annars gå med alla växter som behöver pollineras. Tänk alla frukter och bär som är beroende av en pollinatör. Utan pollinatörer skulle en tredjedel av varorna i mataffären inte finnas på plats. Jag läser vidare på WWF´s sida att det finns forskare som räknat ut att det skulle kosta 2000 miljarder kronor om vi skulle pollinera alla grödor med tama bin eller för hand. En återkommande kostnad som ”naturen” bjuder oss på, alldeles gratis.

Vingarna är som små konstverk och humlans päls ser alldeles mjuk ut. Men, jag vågade inte känna efter om den verkligen var det…

Numera finns det förstås en hel del att läsa även om det här med gamla beräkningar om humlans flygförmåga – förhållandet mellan vingarnas och kroppens storlek.
Enligt WWF (igen) så kan humlor flyga alldeles utmärkt. De klarar stark vind och kan komma upp i 54 km/h.

Måste bara få avsluta med Lennart Hellsings underbara dikt:

HUMLAN
Humlan kan inte flyga
för vingarna är för små.
Den struntar i allt vad man säger
och flyger ändå.

Säg mig du lilla humla
hur går den där flykten till?
Men humlan den brumlar och mumlar:
Man kan allt man vill.
(Lennart Hellsing)

Bilder och text, förutom dikten, Solveig Lidén

20 tankar på “Kan det vara en Gotlandshumla, eller?

  • Ja visst är det en fantastisk dikt! Men det är ju inte så konstigt att den är bra – det är ju en Lennart Hellsing dikt!

   Gilla

 1. Vare sig det är en Gotlandshumla eller ej så är den väldigt vacker. Vilken fin rödbrun färg den har på ”pälsen” … för visst ser det ut som mjuk päls. Ja våra pollinatörer ska vi vara rädda om. Dikten kunde jag faktiskt inte, konstigt då det är Lennart Hellsing. Att det är en myt att humlan inte kan flyga hade jag dock klart för mig.

  Kram i sommarvärmen

  Gillad av 1 person

  • Ja den ser verkligen ullig och mjuk ut. Fast det hade förmodligen inte varit någon bra idé att klappa den. Tycker mycket om den dikten, speciellt slutet: ”Man kan allt man vill”. Kanske inte helt sant, men mycket som man tror att man inte kan är möjligt om man verkligen ger sig den på att klara det. Kram tillbaka!

   Gilla

 2. En vacker humla är det i alla fall! och fina bilder.
  Åkerhumla, Bombus pascuorum eller
  Gotlandshumla, Bombus pascuorum gotlandicus. Dikten är välkänd 🙂
  Sökte på bägge arterna på Artfakta/ Artdatabanken, men som sagt, inte lätt att veta 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja vacker är den. Jag har också letat bilder och läst om åkerhumlor och Gotlandshumlor. Men blev inte helt klok över vad som är vad. Dessutom tycker jag mig se olikheter i mina bilder (fler än de som redovisas) så jag tror att det är två olika humlor jag fotat. Kanske en av dem är en riktig Gotlandshumla 🙂 Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

  • Ja visst är de fina och som de jobbar! Att fotografera dem är däremot mycket tålamodskrävande eftersom det är så kort tid de sitter stilla innan det är dags för nästa blomma…

   Gilla

  • Visst är de! Frågan är om det är en Gotlandshumla som jag fotograferat. Blir lätt förvirrad av att jämföra bilder och försöka hitta likheter/skillnader…

   Gillad av 1 person

  • Visst är det härligt att lära sig nya saker. Jag tycker att jag gör det hela tiden när jag läser. Det är det som är så roligt, att det hela tiden går att upptäcka något nytt! Kram tilbaka!

   Gillad av 1 person

 3. Vad mycket jag lärde mig om humlor – bara älskar dem. Tänk vilken nytta de gör. Förmiddagsfikat intas under en blommande honungsros, som hänger över bord och stolar där jag och livskamraten sitter och bara njuter. Vi lever med närheten till humlor och bin, skulle så gärna vilja klappa dem, men gör det inte. Vi visar ömsesidig respekt. De jobbar och vi njuter.

  Gillad av 1 person

  • Låter som en bra uppdelning tycker jag; ”De jobbar och vi njuter”. Jag tyckte nog att humlorna som jag skulle fånga på bild kunde varit lite mer hjälpsamma och tagit det lite mer lugnt. För oj vad de stressade runt! En blommande honungsros låter som en fin inramning till att sitta och njuta.

   Gilla

  • Den som ska hinna med 2000 blommor på en timma får nog ligga i minsann. Det låter onekligen ganska stressigt. Det var minst sagt tålamodskrävande att få till några bilder som inte var hetl suddiga… Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Wow, vilken vacker humla. Så kraftfull i sina färger. Tänk att ni har en alldeles egen humla 🙂
  Vi ska verkligen vara tacksamma om alla våra pollinatörer. Och har man möjlighet kan man hjälpa till i projektet ”Rädda bina” (WWF).
  Våra pollinatörer är guld värda.
  Superfina bilder!
  Allt gott!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja den är riktigt fin. Kunde blivit ännu bättre bilder om den inte haft så bråttom ut och in… Jag tror att jag hämtade mina fakta från just det projektet från WWF. Allt gott till dig också!

   Gillad av 1 person

  • Tack! Tycker att det är en mycket fin dikt av Hellsing. Han är en av mina favoriter när det gäller dikter och ramsor för barn. När det inte fanns ord som rimmade så uppfann han raskt ett nytt ord och simsalabim så fick han ihop rimmet. Inte många som lyckas med det,

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s