Cephalanthera damasonium – Stor skogslilja

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Tänk att vi inom en vecka lyckades hitta två av de tre arterna som enbart finns på Gotland. När proppen går ur… nu återstår ”bara” kärrnycklar i den exotiska trion.

Vi befann oss på inlandsklinten Klinteberget. En av våra favoritplatser på västra sidan. Här i djup skugga i en brant sluttning i den planterade bokskogen, strax norr om Klinte kyrka, finns en av lokalerna på ön.

”Få blomax är så rent och enkelt uppbyggda som den stora skogsliljans. Blommorna sitter prydligt ansatta en efter en nerifrån och upp mot toppen. Växer den öppet blir stjälken rak, men under låga grenar och ris kan den få underliga former och bli räfflad och krokig”. Staffan Rosvall i ”Fagningros och jordsyren”. (1976)

Solen lekte tittut mellan löven. Därför skiftar Solveigs foton mellan vitt och gult.

Höjden varierar mellan 15 och 30 cm. Blomställningen är gles, med många gånger, gräddvita blommor. Ofta är blomman sluten.

När det gäller blomningstiden så är den relativt kort. Start i månadsskiftet maj-juni. Sedan blommar den över ganska snabbt och blommorna blir smutsigt brunvita.

Stor skogslilja är fridlyst och rödlistad som Sårbar (Vu) 2020. I Norden finns den i övrigt endast på östra Själland, på Mön och på Falster i Danmark, där den är mycket sällsynt.

Du ska tänka på att Stor skogslilja tar mycket god tid på sig att bli en sådan här fin blommande planta, kanske rör det sig om tio år. ❤

20 tankar på “Cephalanthera damasonium – Stor skogslilja

 1. Skogsliljan är väldigt vacker och fotona i de här inlägget ger den verkligen rättvisa!
  Hur var det med Gubbens glädje . fick ni se den?
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Jag hittade nästrot på ett annat ställe. Den såg ut precis som på färgbilden i ”Orkidéer i Klinte”. Ändå tvekade jag några sekunder innan jag sa något till Solveig. Jag har ju haft X antal fel andra gånger. 😉 Jag hade flyt i lördags. För det var jag som också såg Stor skogslilja först. Kanske inte så konstigt. Solveig håller på att ”macra” lite av varje under längre perioder.
   Klintberget är ett underbart ställe, i rätt väder. Vi satt vid bordet och fikade med utsikt över vidderna, havet och kyrkan.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Vilken ynnest att få hitta denna vackra orkidé. Och vilken ynnest för oss att få vara med och ta del av dess skönhet. En eloge till Solveig som bjuder oss på härliga närstudier. Färgen är en av mina favoritnyanser, den blekt gula eller gräddvita. Och det är intressant hur den anpassar sig till omgivningen. Är det trångt, ja då anpassar den sig till det trånga utrymmet utan att klaga.

  Kram och fortsatt fin onsdag!

  Gilla

  • Flytet från förra lördagen när vi hittade Alpnycklar i Harudden höll i sig. Nu hoppas jag det fortsätter om några timmar. Nu vet jag 7-8 ställen som Flugblomster ska finnas på. När jag läser dina rader om favoritnyans tänker jag på min mamma och blir blöt i ögonen. Vad tiden går. Hon missade både Ystad, Gotland, tre böcker och två bloggar och det viktigaste. Att få se sina älskade kvinnliga barnbarn bli stora.
   Hoppas ni hade en underbar Göteborgsresa.
   Kram, Bosse som också snart ska ut och resa.

   Gilla

 3. Ett BAMSESTORT GRATTIS till fyndet! Man blir alltid så himla glad rakt in i själen och hjärteroten när man hittar någonting sällsynt precis så där som ni har gjort.
  På Åland har vi en väldigt nära släkting till damasonium, nämligen Vita skogsliljan som också är väldigt sällsynt. Cephanlanthera longifolia. Vi hittade den i ett dike på norra Åland när vi var ute och vandrade, blev förskräckta över att just där brukade landskapets släntmaskiner klippa till i bästa blomningstid, slog på stortrumman, tog kontakt med naturvårdskonsulenten och tack och lov så fick vi fart på djungeltrummorna i tid. Nu finns den överallt längs den vägen på båda sidor om och ingen får röra den, klippa den förrän den har blommat ut. Svärdssyssla kallas den också.
  Än en gång grattis till den sköna rariteten! Fina bilder, tack för dem!

  Gilla

  • Det är en härlig kombination av lek, jakt, njutning m.m. Tur vi alltid har andra stopp inplanerade. Annars skulle vi ofta bli besvikna. Om några timmar är det dags för en längre roadtrip. Min pärm med saker jag vill se är välfylld – som alltid. Men det ligger mycket pusslande bakom. Jag googlar och läser på. Måste ha in aktuella aktiviteter och öppettider m.m.
   Den släktingen finns här också. Vi visade upp den förra året. Vad bra att ni slog på stortrumman. Kul att ni lyckades och vann. Därmed kan många människor njuta av dem.
   Tack ska du ha
   Kram ressugna Bosse

   Gilla

  • Men nu hade det varit nice att få studera en Flugblomster på nära håll. Främst på blomfronten hoppas jag få njuta av blåeld. Var lite rädd att den inte skulle hinna slå ut till vår ”stugvistelse” – med tanke på den kyliga senvåren som vi haft. Nu har jag sett flera bevis på insta. Hoppas inga Herculesplan landar på vägen framför ”den lilla blå”. Igår var det två som gjorde det. Livet är upp och ner.

   Gilla

 4. Underbara fotografier och vad fin utmaning ni tagit er an. Det är något visst med orkidéer. Och något alldeles speciellt når man lyckas finna vad man söker. Bra jobbat av er båda.

  Allt gott!
  Kram Christina

  Gilla

 5. Vilken glädje att finna den där vackra blomman för den är verkligen speciell. Grattis till det. Skulle tro att du är unik som hittade den och fick så fina bilder av den. Grattis och tack för att du vsat den,

  Gilla

  • Den var fin. Efterhand såg vi fler exemplar på olika ställen. Tack. Solveig kämpar på sin macrokamera. Ibland blir det jättebra. Andra gånger inte. Tur det är så lätt att slänga bilder nuförtiden. Själv tar jag bilder med min egen kamera. Fast det händer att hon lånar den av mig också. 😉
   Tack själv för de snälla orden och besöket.

   Gilla

 6. Bra jobbat! Och vad roligt att ni lyckades hitta denna vackra orkidé. Väldigt fina bilder. Fint att hitta två av de tre olika arterna som finns speciellt på Gotland.
  Har just varit på Öland, men där var det knepigt att se orkidéerna från vår buss. Och tyvärr svårt att parkera den när vi såg några . Men St. Pers nycklar såg vi och några såg även Adam & Eva,
  Kram och tack för turen

  Gilla

  • Tävlingsbiten i kombination med att en del är riktigt vackra uppskattar jag. Vi har precis kommit hem från en fyradagars hemester. Nu har jag bara 528 foton kvar av över tusen tagna bilder. Vilket jobb och med timmar det tar att sortera och lägga i rätt ”högar”. Gissar på att det också rör dig efter besöket på den avlånga grannön.
   Tur ni inte var på Gotland. Jag vill inte möta stora fordon på de smala slingrande hoppande ”vägarna”.
   Tack för besöket.
   Kram från Bosse Trötter

   Gilla

 7. Så vacker blomma och vad långtid det tar för den att bli till inte undra på att den är sällsynt. Tänk vad ni måste leta innan ni finner sådana rariteter. Tack för denna fina tur.

  Gilla

  • Den arten är vacker. Jag hade tur och hittade den ganska så snabbt. Ännu snabbare gick det med den häftiga flugblomster som vi lagt in igår. Då fanns det stora tydliga skyltar på ett änge. Jag hade läst om det i tidningen några dagar innan vi åkte söder ut. Vi skulle ändå till Vamlingbo så det blev rena ”barnleken” för flugblomster som annars är mycket, mycket svår att hitta i naturen.
   Tack för besöket

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s