Innan ringmuren fanns…

… hade redan en kastal/försvarstorn byggts 1158-61. Då låg Gotland lägre och hamnen fanns i nuvarande Almedalen. Ett tjugotal meter söder om tornet fanns en inseglingsränna.

Bilden är tagen innanför muren. Jag stod på Studentallén.

Längst upp i tornet kunde armborstskyttar skjuta rakt ner mot fiendebåtar. Det fanns då ingen port. Bara en liten lucka ett tiotal meter upp. Dit upp kom skyttarna via en stege, som de drog upp efter sig. Därmed tog fienderna sig inte upp.

Motståndarna lirade verkligen på bortaplan. Om de ens vågade sig på att angripa det bastanta försvarstornet/kastalen.

Det ursprungliga namnet var Lambtornet. En kort tid har tornet varit ett fängelse. Då kallades det givetvis för Fängelsetornet. Två andra namn som figurerat genom tiderna är Långbrotornet och Visby Torn.

I samband med att Visborgs slott förstördes 1710 inrättade Kronan ett krutförråd i tornet inför eventuella drabbningar mot danskar och ryssar. Nuvarande namnet Kruttornet tillkom i den vevan. Vid mitten av artonhundratalet flyttades krutförrådet till Hospitalsbetningen. Men Kruttornet förblev dock i Kronans ägo ända fram till år 1899.

När du tittar på Kruttornet nästa gång, eller för första gången i ditt liv, kan du gärna en stund studera byggnaden och tänka på att du betraktar den byggnad som anses vara Nordens äldsta ickereligiösa byggnad. Mäktigt.

18 tankar på “Innan ringmuren fanns…

  • Jag gillar att stanna till och fundera. Ta mig tid att studera detaljer. Sådant som jag inte gör när jag bott ”för länge” på ett ställe. Men på Österlen och södra Skåne njöt jag oftast till fullo. Hoppas ingen får så stor makt att det bestäms att den ska rivas. Nu är detta i allra högsta grad en offentlig blogg så jag ska stoppa där. 🙂
   Hoppas du också fått lapa lite sol i helgen. Igår hade vi skönt innanför den skyddande muren.
   Kram

   Gilla

 1. Tänk alla dessa försvarsanläggningar som en gång höll fienden stången, eller fången, eller där krutet förvarades. Helt rätt; man borde stanna upp och tänka till och känna in lite oftare och lite mer. Det är något extra över det.
  Önskar en trevlig helg!
  Kram Mia!

  Gilla

  • När jag går i centrala Visby är det aldrig långt till historiska tankar. Oftast dominerar de ljusa ”bilderna”. Annars hade det blivit tungt i uppförsbackarna. 😉 Snart börjar en ny säsong. Vi längtar mer och mer.
   Tack ska du ha. Vi fick härlig sol i lördags.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Så fina bilder som gör att man drömmer sig bort till ort och ställe.
  Intressanta fakta som alltid tack.
  Ja detta torn har jag stått och studerat och funderat om mången gång. Särskilt tillsammans med min son som bara älskade kruthornet och bara skulle dit varenda gång vi närmade oss Visby. Underbara minnen 🤗

  Gilla

 3. Otroligt mäktigt! Läser dina ord igen ”den byggnad som anses vara Nordens äldsta ickereligiösa byggnad” och känner nästan en rysning. Verkligen mäktigt!
  De översta två bilderna tycker jag också är mäktiga. Den översta med det blå havet, himlen och trädet som kastar en så fin skugga på tornet. Och bild nummer två skulle kunna vara en tavla att ha på väggen.
  Inget mäktigt väder här idag. Mulet och regn på ingång och … halt! Ännu värre än här om dagen då jag dråsade omkull. Hoppas vädret är bättre på öjn men jag anar att det är lite samma som här! Om det är halt så var för allt i världen försiktiga!

  Kram och fin fredag från Kringelstan

  Gilla

  • Min favoritbild är nummer två. Den hamnade nyss på Instagram. Kanske kunde jag fått den ännu bättre. Jag ser några av mina instagramvänner som tar helt underbara bilder. Där ligger vi i lä. Men jag är så tacksam för andras fina bilder. Jag sparar alla som jag är extra nyfiken på. Platser som jag vill nå till. Ibland vågar jag fråga om vägen. Allt finns definitivt inte på kartor eller i någon ”tjatig” mobilröst. I alla fall inte på den här öjn. 🙂 I lördags dök här upp en solskensdag. Vi njöt av efterlunchpromenaden. ❤ Förhoppningsvis fick du också några soltimmar hos dig. Halkan är läbbig. Märkte det i bilen i en skuggig rondell igår morse, när vi skulle hämta maten. Tur jag krypkörde vid sladden. Men bilen i kofferten efteråt störde mig.
   Söndagskvällskram, Bosse

   Gilla

 4. Ett mäktigt försvarstorn. Alltid härligt att läsa om dina iakttagelser. Intressanta fakta, du förmedlar dem så bra! Även om vi lever i en orolig tid nu också, är den kanske lite tryggare? Eller är den det? Jag vill tro det. Nu är det OS-invigning i Peking, Det ser du väl? /kram från ett snöigt Laxsjö

  Gilla

  • Väldigt mäktigt och har flest år i ”fasaden”. Tack ska du ha. 🙂 Allt oftare ställer jag samma följdfråga. ”Eller är den det?”
   Det är många år sedan jag såg en invigning. Men jag kommer att följa all skidskytte, sprint och de flesta skidlopp. Uppskattar förmiddagstiderna. Då är jag klar när frugan dyker upp och vi kan göra annat. Jag har inte lyckats smitta henne på alla år. 🙂
   Kram tillbaka. Vi börjar ana våren. Någon person har redan sett blåsippor på öjn. Bilder har vi sett i flödet på instagram. Det dröjer nog några veckor längre än du ser sådant.

   Gilla

 5. Verkligen spännande med dessa gamla byggnader! Jag får alltid så många tankar och syner i min hjärna, när jag står inför såna!
  Läser just nu böcker av den gotländska författaren Towan Obrador … antar att du redan läst dem. ”Var inte rädd” läste jag för ganska länge sen, men de två andra om Siri – ”Vem rider i natten” och ”Vem ropar i gryningen” har jag just läst. De har ju sin handling den tiden strax efter att ringmuren byggdes … och jag är ju väldigt förtjust i såna här historiska romaner 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Vi är lika där. Jag är tacksam för att de bevarat mycket här. Ändå inser jag att mycket har försvunnit genom åren. Blir tydligt när jag läser och tittar i riktigt gamla böcker.
   Nej. Det har jag faktiskt inte gjort. Men tack för tipsen.
   Tack ska du ha. Lördagen var en härlig solig dag. Men nu har jag en intensiv period med skidskytte och skidor i Peking. De andra sporterna droppar jag. Skönt att det mesta är ”avklarat” redan till lunch, svensk tid.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 6. Det är intressant att höra och läsa om hur det var förr. Helt fantastiskt att en del gamla byggnader fortfarande står kvar. Dina bilder gör verkligen muren rättvisa. Kram

  Gilla

 7. Jag är ju historieintresserad men måste tillstå att så mycket historia, annat än i stora drag, kan jag inte om vare sig Visby eller Gotland.
  Har ju varit på Gotland x antal gånger och läst på innan. Men kunskapen flyger lätt sin kos.
  Jättefina bilder och en väldigt bra guidning.
  Stort tack!
  Kram

  Gilla

  • Jag insåg snabbt när vi flyttade hit att jag också visste ganska lite om mycket. 😉 Det är verkligen en ö med en mångsidig bakgrund. Allt från en av världens rikaste städer till fattigdom, sjukdomar och mycket sorgligt. Att platsen inte varit svensk lyser ofta igenom i olika sammanhang. Förr var jag som en svamp när jag var riktigt intresserad. Nu känner jag igen mig i dina ord. Kunskapen kan flyga iväg lättare och oftare än flygplanen gjort här sista två åren. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram, från OS-Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s