Tjära & Kära

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Vi tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på
. 😉

Vi befinner oss nära havet och har strandmuren framför oss. En gång i tiden var muren raserad vid denna plats. Öppningen användes då av fiskarna som en passage.

Strandpromenaden löper längs med strandmuren. Innanför muren finns den underbara Botaniska Trädgården. De badande vännerna (DBW) kom 1872 på idén, att ta upp en rundbågig port. Med andra ord skapade de lite personlig klass på området. 🙂

Namnet på porten blev Tjärporten. Orsaken var att man under medeltiden tjärade rep innanför.

Det finns inget exakt datum när kärleken tog över. ❤
Men för oss ”moderna människor” heter den berömda porten Kärleksporten och inget annat.


Nu har vi förflyttat oss till insidan. Enligt seden ska man stanna till och kyssas vid porten. Det är också mycket populärt att både förlova sig här och fotografera bröllopspar.

Många tycker solnedgången är extra romantisk och fin vid Kärleksporten.

När ett uthyrningsföretag anordnade en tävling och tillfrågade utländska resenärer vilken plats de tyckte var mest romantisk i Sverige kom Visby på tredje plats. Stockholm vann och Österlen knep silverplatsen.

20 tankar på “Tjära & Kära

 1. Förstår att både Visby, Österlen och Stockholm är romantiska och vackra platser i Sverige. Det finns ju många platser att välja på i vårat avlånga land. Själv föredrar jag att vara på platserna när det är icke turisttid eftersom jag tycker om att titta på hus, trädgårdar och inte trängas på restauranger och caféer. Ja vi bor i ett vackert land med så mycket historik och vacker tillgänglig natur. Återigen tack för historiken oh de mycket vackra bilderna – ni är duktiga fotografer..

  Gilla

  • Det finns väldigt många fina platser och smultronställen i vårt avlånga land. Vi har kvar flera njutbara minnen från egna boplatser och inrikes resor genom åren.
   Jag har samma önskan som du. Hade jag i hemlighet redan som ung. Tror inte det var så många som kände till det då. 😉
   Tack för att du följde med och tack för rosorden.

   Gilla

 2. Tyvärr är jag som f.d. Stockholmare numera så trött på hur stan förfallit att jag inte vill åka dit alls, men ibland måste man ju. 😦
  Och det är klart att även om jag älskar hela Gotland så tror inte jag heller att Visby kommit med på den listan om vi inte haft vår ringmur. 😦
  Österlen gillar jag och vi har varit dit flera gånger på semester sen vi flyttade hit. Det är ju svårt att bo på det ställe man egentligen skulle vilja åka till, dessutom bor vi ju riktigt på landet så det finns inget skäl att hyra sommarhus här. Bodde vi i Visby så kunde man kanske göra det. Det finns dock ett enda skäl och det vore om man kunde hyra ett enskilt liggande hus som låg precis vid havet och hade en egen badplats! *fniss*
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det hade varit kul att göra en egen tio-i-topp lista. På ett vis har jag väl gjort det många gånger genom livet. Österlen älskar jag. ❤ Men jag hade inte velat bo därute en skånsk "rälig" vargavinter. Första gången som Solveig föreslog att vi skulle ta in på hotell i Halmstad skrattade jag rått åt hennes tokiga förslag. Men jösses var mysigt och kul det var att Hemestra. Vi upprepade det fler gånger. Samma sak här. Så fort vi checkar in känns det som semester. Spelar ingen roll om vi är flera hundra mil hemifrån i ett "främmande land". Eller 2-3 km från vår fasta bostad. Det är som att trycka på en positiv osynlig knapp. 🙂 Med tanke på denna blogg blir det också alltid win-win. Vi slipper lägga ner tid på att resa hemifrån, stup i ett och till X orter. Istället kan vi få ut det bästa – om vädrets makter är på vår sida. Givetvis är en kombination bäst och givet. Då föredrar vi att lämna hemmet tidigt på sommarmorgonen. Gärna cyklarna med. Härligt att slippa åka flera timmar till stugan/hotellet. Jag håller redan på att planera möjligheter inför första trippen. Idag fick vi dessutom meddelande om att BRA flyger igen. När sticken är gjorda kan vi kanske utnyttja alla de biljetter som vi redan betalt. Hoppas de gäller fortfarande. Inget är säkert eller givet.
   Du hittar kanske dina önskekrav någonstans vi kusten på öjn. 🙂
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Jag läste Tjära och kära och tänkte (apropå bilarna häromdan) – Jaha, nu har han hittat två små gulliga ekor som fattat tyckte för varann….

  Det är en väldigt fin port! Förstår att man vill stå där och kika ut.

  Jag tycker om när man kallar en klubb /förening för det de håller på med, utan massa krångel, De badande vännerna. Jag har googlat på dom nu och lärt mig något nytt idag! Fast de kanske inte badar så mycket längre. Tack så mycket!

  Gilla

  • Det är bra att du hänger med i svängarna och tänker till själv och utanför boxen. 🙂 Sådant brukar jag uppskatta.
   Jag satte mig bara vid tangentbordet och hade ingen aning om vad fingrarna skulle göra. Leka seriösa eller busa omkring som utsläppta kor på vårbete. Sedan går det alltid att byta rubrik under ”resans gång”.

   Kärleksporten ligger bra till för att gå in och ut. Annars går det utmärkt att byta mellan att befinna sig utanför respektive innanför muren, med jämna mellanrum och smak. Kyliga vindar från havet och fel klädsel har sitt givna val. Samtidigt kan det vara rätt klädsel på insidan av muren.

   Jag gillar din nyfikenhet med att gå vidare. Är också ett trevligt kvitto till mig/oss.

   Gilla

 4. Jag förstår mycket väl att man vill ta bröllopsbilder och även andra bilder vid den porten.
  Vi är på Smultronstället nu. Får passa på, Maken är ju sjukskriven och jag blev ledig i morgon, Chefen med fru ska få sina första vaccindoser.

  Gilla

 5. Vackra vyer … och tänk så svårt det måste vara för vår ”nysvenskar” med alla dessa ord som ,låter lika, men stavas olika och har helt skilda betydelser …
  Det är verkligen fint där – och man förstår lätt varför så många väljer att förlova sig och att fotas just på denna plats! 🙂
  Kram

  Gilla

 6. Tack Bosse att jag fick hänga med på en fin promenad. Vi hade jättedåligt väder idag. Det blåste hela dagen och regnskurar ville inte upphöra. Det var också ganska kallt. I morgon bitti ska vi lämna ön och resa hem. Kram Anne

  Gilla

  • Trevligt att ha dig med.
   Trist att ni får avsluta med jättedåligt väder.
   Hoppas hemresan går fort och ni får komma ”in” igen. 🙂
   Vädret började så bra när Solveig inledde sitt påsklov. Sedan har det blivit sämre och sämre. Imorgon är hon tillbaks på jobbet igen. Men vi ser fram emot allt som ska hända i naturen de närmaste veckorna.
   Kram, Bosse

   Gilla

   • Vädret har lugnat ner sig. Vi kom hem idag. Hemresan gick bra och vi behöver inte sitta i karantän 🙂. Naturen är alltid fantastisk även om vädret är inte så som man önskar. Dåligt väder skulle dock vara förbjudet under semestertiden 🙂.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s