Kom tillbaks

Mitt bland de fina dikesblommorna dök oväntat denna rostiga klenod upp. Jag bestämde mig för att försöka komma ihåg vägen hit, på tillbakavägen ute på ”Österlandet”.

1901 kom Gulfs första oljekälla i Texas i drift och bolaget grundades. Tio år senare startades den första drive-in-bensinmacken i Pittsburgh och bilisterna kunde tanka bensin direkt från en pump. Vilken lyx. Gulf var också tidiga med att satsa hårt på personlig service. Gratis vägkartor delades ut till bilisterna.

1937 kom Gulf till vårt land. Under glansdagarna fanns det över 4 000 försäljningsställen i Sverige. Under 1980-talet fördubblades bensinpriset och marknaden svajade rejält. 1983 fanns det bara 536 Gulfmackar kvar.

De amerikanska ägarna drog sig ur den svenska marknaden. Gulfmackarna i Sverige såldes till statliga Kuwait Petroleum. 1984 togs den sista skylten Gulf ner på en svensk bensinmack. En ny bensinkedja under namnet Q8 lanserades 1986, som senare slogs samman med OK och blev OKQ8. Rena rama bensinsoppan. 😉

Men sagan om Gulf fick ny fart i oktober 2012 då Emab, medlemsorganisation för fria handlare inom trafikbutiker, fixade licensrätt för varumärket Gulf på bensinstationer i Sverige. Först ut var Skellefteå 2013 med att skylta om. Här på Gotland finns åter Gulf. Kanske hos dig med.

Hoppas jag har tur och hittar några fler klassiska mackar, när vi snart vänder blickarna ut mot nya smultronställen på öjn.

”Hemfärden gick förbi bensinmackarna på Laholmsvägen. BP, Nynäs och Texaco passerades utan att jag la märke till dem. Jag tittade inte ens åt min gamla sommarjobbsplats Esso.
Jag tog en paus på en bänk utanför Martin Luthers kyrka. Det kändes som om solen hade landat i mitt knä och gått sönder. Krackelerat som en ömtålig kaffekopp.”
Mina fotsteg i ditt hjärta, 2013

Ps. Vad har du på mackan Anita? 🙂

23 tankar på “Kom tillbaks

 1. I mitt barndomens Västergarn fanns ju Esso-macken, där nu Smaklösa har sin utställning.
  Minns jag rätt var det också ortens taxistation, då droskägaren drev bensinmacken. Esso var det som gällde.

  Gilla

  • Aha! Där har vi stannat till och fotat utanför deras utställning. Ligger ju bra till när vi varit i Kovik och ska vidare neråt.
   Bra att ha ”allt” på samma ställe. Esso var jag extra förtjust i. Det fanns en del smågrejer att spara på. Tigern var såklart extra tuff för en liten grabb som jag var på den tiden.

   Gilla

 2. Jag har just avnjutit min ost”mack”a med sallad och paprika i nutid samtidigt som jag förflyttades bakåt i tiden. Jag har suttit en lång stund och tittat på de två översta bilderna. Inte bara för nostalgin när jag ser Gulfskylten utan omgivningen. Just dom två bilderna andas 60-tal för mig. Somrar då jag fick följa med bror och svägerska på bilsemester. Brorsan tankade Gulf minns jag. Den frodiga grönskan längs vägarna. Pirret i magen, kampen att få upp tältet. Kvällarna då vi satt och spelade och sjöng. Brorsan var en hejare på gitarr. Minns att det regnade några dagar och vi skrålade ”Åh, regniga natt” i bilen. Sköna minnen.
  Tillbaka till nutid. Det finns faktiskt två Gulf-mackar här i stan nu för tiden. En ligger bara 10 minuters gångväg från vårt hus. Hm, kanske ska jag ta en promenad vid tillfälle och fotografera skylten …
  Tack för de härliga nostalgistunderna och allt jag fått lära mig om de gamla bensinmärkena.
  Sol idag och en lite byig vind. Men definitivt vårkänning … att sitta inne en sådan här dag är inta tanka på … förlåt tänka på.

  Ha en fin dag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Du har helt rätt. Den låg klart mysigast till av de tre jag visat upp. Kunde gjort ett eget inlägg om naturen omkring.
   Tack för att du berättade om dina tankar och minnen. ❤ Det är ett av de finaste kvitton som det går att få som "bloggägare". När besökarna tänker runt bilder och texter. Associerar till sitt eget liv. Ibland stannar jag upp helt och försöker se scenerna framför mig. Hur ni sitter där i sommarkvällsmörkret och sjunger och din bror spelar gitarr. Stunder när livet är som bäst. Som blir till "nostalgifoton" i framtiden. Perfekt att plocka fram när det blåser motvind och en tung uppförsbacke förmörkar.
   Hoppas du har sol idag med. Solveig har köpt ett stativ och är redo för utomhuspremiär. Hon har lärt sig greppen för att förändra höjden på stativet. På fredagarna slutar hon tidigare. Kanske går mina tankar till dig när vi stoppar in en CD i bilspelaren. När vi åker längre turer följer alltid CD-väskan med utvalda skivor med. Då blir det den rätta feelingen. Allra mysigast är det när vi åker iväg extra tidigt en sommarmorgon. Min gitarr gav jag bort till Yngsta när vi flyttade från Ystad. Jag älskar att lyssna på Lizette när hon spelar gitarr och sjunger upptill. ❤
   Tack för allt du bjuder på.
   Fredagskram

   Gilla

 3. BP är helt klart det märke jag kommer ihåg bäst. För det första så är det märket som var aktuellt för oss som höll på med racebilar, dessutom låg det en stor fin mack på Ringvägen nära där vi hade firman på söder i Srockholm. Det konstiga är att när BP gick ut med en världsomfattande reklam som sa: ”British Petroleum on the move” så lar dom ner all försäljning i Sverige samtidigt!?
  Det märke jag kommer ihåg från barndomen är dock Esso, som pappa använde sig av eftersom det fanns en mack precis där han hade firmabilen, en lastbil. Han var först lastbilschaufför på ASEA som låg i Västberga, men blev så småningom privatchaufför för ASEA´s högste chef.
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag kallades för BP i vissa sammanhang. Nu är det såklart inte aktuellt längre. 😉
   Då förstår jag att det ligger närmast för er.
   Hoppas högste chefen var extra trevlig att umgås med. Med tanke på alla mil tillsammans på vägarna. Nu sitter jag här och tänker och undrar såklart om det var ofta det blev längre resor. Kanske inte bara inom Sveriges gränser. Tankarna slingrar sig vidare. Hade högste chefen veto eller lånades din pappa ut till andra ibland. Kanske fick han hämta affärskontakter vid flygplatser. Kunde bli en film eller bok om din pappas yrkesliv. Allt skulle kunna hända.
   Kram

   Gilla

  • Ändå har de dykt upp lite överallt sedan det blev en comeback.

   Sverige är dåliga på det när det gäller mycket, jämfört med andra länder som uppskattar äldre människors erfarenhet. En mix borde vara idealet. Då lär de sig av varandra. När livet är som bäst.
   Helgkram

   Gilla

  • Jag har sett det i ex. Roma. I stora staden i norr gissar jag på att de har det någonstans.
   OKQ8 har vi fött med pengar både här och där. Vi pratade om det igår. Vilken mack vi tankade i mest på alla ställen som vi bott på tillsammans. OKQ8 har det varit länge. Vi hämtar också paket där. Tyvärr går det inte att styra. Vi måste hämta på ett par andra ställen också.
   Helgkram

   Gilla

 4. Vi hade en jätterolig nostalgitripp på lunchen idag, jag berättade om dina inlägg om bensinmackar. Min yngre kollega såg ut som en fågelholk när vi andra ”gamla rävar” satte igång. Såna diskussioner som blir om man nämner gamla barnprogram, glassar, godis, porslin.

  Skyltarna var så mycket finare förr på mackarna! Tror ingen kommer att vilja ha en plastig Ingo-skylt på väggen om 30-40 år. Eller vad vet jag….

  Gilla

  • Vad kul att vår blogg leder till lunchtalk. Det är kul och nyttigt att resa i nostalgispår. Hjälpas åt att komma ihåg. Tänk vad din yngre kollega lärde sig. 🙂
   När vi drev Nordens största porslinsmuseum fick jag höra många trevliga saker av nöjda besökare. De lärde mig och jag lärde dem. Roligast var skrönorna.

   Håller med om att de var betydligt tuffare och finare förr. Inget vet vi om framtiden. Det är mycket som jag fått äta upp och haft fel om. Ibland går framtiden ruskigt fort. Bara en sådan sak som moden. Inte sjutton trodde jag att… skulle komma tillbaka. Ibland är det bra att inte veta. 🙂

   Gilla

   • Vad roligt med ett porslinsmuseumet, det är roligt med gammalt porslin! En kompis samlar på kaffekoppar så present är alltid lätt att hitta på. En kopp av varje, hittar hon dessutom en assiett till så är det en bonus. Hon finns på Instagram.

    Vad gjorde ni med allt porslin när ni slog igen? Sambon föreslog luftgevär men det hoppas jag verkligen inte!

    Gilla

   • Vi visade upp många olika samlingar och bytte ut några till nästa säsong. Men basen var min svärmors kaffekoppar. Vi valde att visa upp 3 333 st olika kaffedekorer. 2 222 sockerpaket från hela världen (tror jag det var). 777 äggkoppar o.s.v. Mina leksaksbilar och annat fick vara med på ett hörn så männen hade något att titta på. 🙂 Priset för vuxna var 33 kr. Jag lekte med likadana siffror med ett allvar i botten. Orsaken var att privata museum skulle börja betala moms i Sverige. Då kom jag på att välja 33 kr istället för 30 kr, som jag hade planerat från början. Noll gånger råkade jag ut för att jag inte hade växel. (En lite tjatig fråga genom åren).

    Den frågan har vi säkert fått 3 333 gånger genom åren. 🙂 Vi svarar alltid de fyra S;en. Spara, sälja, skänka och slänga.
    Luftgevär var aldrig på tapeten. Vi hade lovat min svärmor och vi höll vårt löfte. Men eftersom hennes mamma blev nästan 98 år och min svärmor aldrig var sjuk tänkte vi inte så mycket på det genom åren. Plötsligt ställdes kompassen om.
    Det är häftigt när vi tänker tillbaka på vårt gemensamma liv och allt som vi varit med om. Hade jag inte skrivit dagbok skulle vi inte kunna hålla isär år och annat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s