Fröjel kastal

Strax norr om Fröjel kyrka finns en grusväg ner till Fröjel kastal.

Du ser kyrkan på bilden. Båda byggnaderna är troligen från 1100-talets mitt.

Ett perfekt ställe att sitta på och njuta av solnedgång och medhavd fika. ❤

Det kan inte ha varit lika trevligt för dem som stod här en tidig julimorgon 1361 och beskådade hur Valdemar Atterdags danska flotta närmade sig stranden. Varken han eller hans krigiska män var inbjudna till Gotland. De kom objudna och tog över ön som blev dansk i nästan trehundra år.

Allt som allt finns det nio kastaler kvar på Gotland. Tidigare fanns det betydligt fler.

Kastaler var både en skyddsplats och en förvaringsplats för olika varor. Kastalernas grundform var antingen kvadratisk eller cirkelformad. Det fanns bara en ingång och den satt alltid flera meter över markytan. Orsaken var att försvåra för angripare.
När det gäller Fröjel kastal vet ingen hur hög den var en gång i tiden. Men det finns tydliga spår av flera våningar.
Vill du kombinera historia med vacker havsutsikt mot Karlsöarna har du kommit rätt. Glöm inte kyrkan och en labyrint precis öster om kyrkan. En sista fakta. Innan Visby hamn tog över nästan all skeppshandel fanns på vikingatiden den största hamnen i Fröjel.

23 tankar på “Fröjel kastal

 1. Spännande inlägg med vackra bilder. Jag är inne i en period när jag läser historiska romaner och många handlar om Gotland och den tiden när Valdemar Atterdags mannar intog Visby. Härligt få se dina bilder och genom texterna lära mer om historien.

  Ha en skön helg och varm kram 🤗

  Gilla

  • Tack Gunilla. Vad intressant att du läser historiska romaner om Gotland. Den mannen var ingen jag skulle vilja ha som vän. Inte heller som fiende. Du får åka hit någon gång och se platserna i verkligheten.
   Varm kram behövs nu. Jag är tacksam för att jag inte är hundägare. Gillar inte att vintern kommit tillbaka och den här blåsten kommer att störa våran nattsömn.
   Kram tillbaka

   Gilla

 2. Spännande att läsa och fina bilder, jag blir lika imponerad varje gång jag tittar in på denna blogg. Alltid seriöst och givande fakta. -Bra jobbat!

  Gilla

  • Ställena duggar tätt på ön. Fast en del är knepiga att hitta. Vi längtar efter det ska bli vår. Då blir inspirationen högre och möjligheterna fler. Men nu tycks det vara storm utanför fönstret. Du lär ha något liknande hos dig. Så håll i hatten om du ska ut. 🙂
   Tack ska du ha.

   Gilla

 3. Jag blir mer och mer ilsk på Valdemar Atterdag, tyvärr är han inte ensam i historien som höll på så här och tyvärr fortsätter det än idag. Han hade nog trasiga leksaker som barn.

  En fantastiskt fin plats som jag gärna skulle dricka kaffe på! Idag ska jag ta med hunden och åka till Sveafallen utanför Degerfors och gå en promenad , också en fin plats! En bit att åka men det är så mysigt! Rekommenderas om man råkar hamna i trakterna.

  Vädret har dock inte riktigt bestämt sig hur det vill vara. Trevlig lördag!

  Gilla

  • Tyvärr är och var han inte ensam. Jag tycker alla galningar kunde vara på samma plats. Antarktis kanske.
   I rätt väder och årstid hade jag gärna suttit på bänken och fikat och tittat ut mot havet. Hoppas ni hade det trevligt i Sveafallen. Väntar något trevligt går det fortare att åka en bit. Jag har känt en och annan Degeforsare genom åren och haft det kul med dem.

   Här måste det vara storm just nu. Tur jag inte ska ut och fiska i en båt i natt. 😉

   Gilla

 4. Vilken magisk plats. Jag gillade bänken av vridna kvistar. En sådan kanske man kunde få till. Det finns ju gott om kvistar här hos mig ska du tro. I år ligger dom på marken lite här och där för den tunga och myckna snön har fått dom att ramla ner ur träden.

  Gilla

 5. Lite ny historieinformation. Alltid lika roligt och intressant. Bänken älskar jag och den hade passat i min trädgård.
  Iskall vind och ingen sol usch.
  Kramar från oss

  Gilla

 6. Vad trevligt att komma tillbaka hit. Vet att jag var här i början på 1980-talet men minns inte så mycket mer än namnet Fröjel. Men nu genom er kom lite minnen tillbaka. Stort tack för turen och de fina bilderna.
  Kram

  Gilla

 7. Jag gillar bänken även om den inte ser väldigt bekväm ut. Fin plats! Vi är också på väg till en ö men vi är bjudna 😉 Vi fick precis resetillstånd . Det känns dock lite konstigt att man behöver tillstånd för att resa i sitt eget land. Hoppas vi få också resa hem igen. Kram Anne

  Gilla

  • Ser svårt ut att kunna ha ryggen mot stödet. Där fanns några vanliga bord och bänkar. Det ska vara en fin utsikt ner mot havet. Vi frös mest stunden där. Stor kontrast mot värmen i bilen.
   Undra vilken ö det är. Mycket är märkligt sista året. Det får vi verkligen hoppas att ni får. Sista dagarna har allt hängt upp sig med v-leveranser. Den här sommaren tycks bli som förra. Tur vi bor på en ö med många möjligheter.
   Kram, Bosse

   Gilla

   • Vi är på väg till Tasmanien 🙂. Vi lyckades hyra en bil som var inte svindyr och ska resa runt ön i fyra veckor. Ön är rätt stor, mycket större än Gotland. Kanske du ha hört talas om Tasmanian Devils någon gång? Det är där de finns. De är ganska sällsynta nuförtiden så det är inte säkert att vi få se djuren.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s