47. Källunge kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby.
😉

Källunge kyrka är en av Sveriges märkligaste kyrkor. Tanken omkring år 1300 var att förvandla den tvåhundraåriga stenkyrkan till en mäktig gotisk kyrka. Det hela slutade med ett stort gotiskt kor, som fortfarande samsas med ett litet långhus och ett torn från 1100-talet. Gotlands goda år tog slut. Allt byggande stannade helt upp en bit in på 1300-talet. Fortfarande går det utmed nordsidan att se grunden till det tänkta långhuset.

Den fina portalen kom i alla fall till användning.

Kapitälrelieferna är många. De skildar vardagslivet på medeltiden. Märkligt nog finns inte ett enda religiöst motiv.

Predikstolen utfördes av Visbysnickaren Christian Fedder 1707.

Det vackra altarskåpet är ett nordtyskt arbete från 1500-talets början.

Dopfunten är även i denna kyrka kopplad till anonymmästaren ”Byzantios”.

På väggarna finns bleka rester av rysk-bysantinska målningar. Här ser du korsfästelsen.

Det här är en kopia av en skeppsfröjel av brons från vikingatiden, som togs ner från kyrkans torn 1930. Originalet kan ses i Gotlands Fornsal.

En tjusig pelare.

Inte vilken Maria som helst.

Tänkvärda ord:
”Det man lärt sig att förstå fruktar man inte längre.”
Marie Curie

23 tankar på “47. Källunge kyrka

 1. Så många intressanta detaljer men mina favoritbilder blev ändå de två översta. Så jättefin inramning med grönskan. Portar tycker jag om så jag föll också för den. Saknar körövningarna inför julkonserten. Där brukade vi sjunga ”Gören portarna höga”. Började av någon anledning att nynna på den. Och så Marie Curies ord på slutet. Dom var bra.

  Oj, klockan drar iväg. Måste strax förbereda lunchen. Lax i ugn idag igen. Gott 🙂

  Ha en fin dag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Andra fotot gillar jag mest. Det var en speciell kyrka. Jag gillar också portar.
   Förstår att du saknar körövningar. Förhoppningsvis blir det en vanlig julkonsert nästa gång och förhoppningsvis blir mer tacksamma över småsaker i framtiden. Det är min förhoppning.
   En klok kvinna.
   Tack ska du ha. Det gick bra trots att jag inte fick någon lax.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Ytterligare en fin gotländsk kyrka. Den ena intressantare och mer annorlunda än den andra.
  Gillar din kyrkovandring!
  Det är många kyrkor och katedraler runt omkring i Europa som avslutats p g a pengabrist och en del har fortsatts bygga när ekonomin går upp igen.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Det finns både likheter och olikheter mellan dem. Börjar bli svårt att komma ihåg detaljer. Men exteriören här var mycket speciell.
   Här var mycket kämpigt i nästan 300 år. I många av de åren var det Danmark som som ägde ön – med några få års paus.
   Tack ska du ha.

   Gilla

 3. När jag går in i en för mig okänd kyrka tittar jag alltid efter dopfunten. Det finns så många intressanta och med mycket historia bakom. Det är inte alltid den hört till samma kyrka hela tiden. Kram

  Gilla

  • Dopfunten är något fint som hör ihop med de små barnen. Framtidens ljus. Jag brukar också titta efter dem.
   Du menar att den är en stafettfunt som förflyttas mellan kyrkorna. Bara de inte skvätter vatten hur som helst. 😉 Det fanns faktiskt en inventarie i kyrkan som stått i domkyrkan tidigare. Men jag nämnde inte det. Försöker begränsa mina ord. Låta bilderna tala. Undra om det finns bilder som talar med dialekt? 😉
   Bosse Trött och Tramsig kram tillbaka

   Gilla

 4. Vilken vacker kyrka. Precis som Gunnel tittar jag också alltid efter dopfunten. Vet inte varför men det har bara blivit så. Nu har ni verkligen kommit en bra bit på er kyrkovandring!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag tittar också efter så dörren inte slår igen för gott och vi får sitta kvar till nästa säsong. 🙂 I bloggen är vi snart halvvägs. I sanningens rum har vi nått siffran 61. Sneglade på min ”fusklapp”. 🙂 Igår satte jag med bokplast upp en tjusig lista, på insidan av en garderob, med återstående kyrkor. Snyggt ordnat med väderstreck och två eller tre namn tillsammans. Imorgon ska jag sätta dit fiskelägen sedan… 🙂
   Mörkret under dagen är trist och mitt knep är att lura hjärnan som vanligt, med att vi tillsammans har julkul.
   Kram tillbaka

   Gilla

   • Ordning och reda alltså och en plan för vilka ni ska besöka. Bra tycker jag 😀 Flera dagar har det liksom aldrig blivit riktigt ljust här så det känns lite dystert.

    Kram

    Gilla

   • I dagens tidning stod det att det inte varit en enda soltimme på Gotland i december. Är det du som lagt rabarber på den gula lampan? Egentligen är det perfekt läge för att skriva en tegelsten eller riva ut ett eller annat kök. 😉
    Dyster helgkram

    Gilla

 5. Kikar in och visar ett litet livstecken, så du inte tror att jag har glömt bort dig 🙂
  Det verkar vara höst på Gotland. Inga minusgrader och snö än?
  Ha det gott! Kram Katarina.

  Gilla

 6. Som vanligt förvånas jag över hur gammalt allt är där nere. Så många kyrkor. Var folk väldigt religiösa eller ville byarna tävla om vem som gjorde finaste kyrkan. Här i ogudaktiga jämtland finns inte så många och alla prästgårdar är sålda och skogarna som kyrkan äger avverkar man så det finns inga pengar. Vår lilla kyrka är som tur är fornminne så den lär dom väl riva i första taget hoppas jag. Snö har kommit men bara lite som tur är. Mörkt är det.

  Gilla

  • Bra fråga. Gotland blomstrade länge i Europa. Det var då de gamla träkyrkorna byttes ut mot större och bättre kyrkor. Alla socknar ville ha en egen kyrka.
   Prästgårdar läggs ut till försäljning här också.
   Du menar väl INTE? 😉
   Jag skulle vilja ha snö som lyser upp. Vi har inte haft en enda timme sol på Gotland i december (Stod det i dagens tidning).
   Jag önskar dig en fin tredje advent

   Gilla

 7. Gotland är ju nåt bra som jag har kvar. Och när den dagen kommer skulle jag önska att jag kunde ta mig runt ön med hjälp av guidning från dig. Jag får väl samla ihop fint material från ditt ”uppochner” inför det besöket. 😉
  Önskar en trevlig tredje advent!
  Kram Mia

  Gilla

  • Ön får du inte missa under din livstid. Men skippa en resa hit i november och december. 🙂 I dagens tidning stod det att Gotland inte haft en enda soltimme i december.
   Väntar du 2-3 år lär vi ha mer än dubbelt så många inlägg att bjuda på. Just nu längtar jag extra mycket efter tredje bloggsäsongen. Tur jag gillar att läsa på och anteckna.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s