Naturen i färg; svart

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

Det är dags för årets sista blogginlägg i kategorin ”Naturen i färg” och denna gång har jag valt svart. Som barn var det en färg som jag förknippade med sorg. Men, mycket har hänt sedan dess. Svart har blivit en populär färg som numera dyker upp lite överallt. När jag började fundera över var jag skulle hitta svarta fotoobjekt i naturen var koltrasten det första jag kom att tänka på. I Ystad låg vi ofta och lyssnade på koltrastarnas morgonkonsert. De var flitiga besökare i det lilla grönområde som fanns bakom vårt hus. Här på Gotland syns och hörs de ibland när vi är ute på våra små utflykter. Men vill de sitta stilla en stund så att jag hinner komma riktigt nära för att få till en bra bild? Nej! Ovanstående kort fick jag zooma in och det var minsann inte på första försöket. Denna koltrast och hans tre-fyra kompisar lekte tafatt med mig. Varje gång jag försiktigt smög närmare, så lyfte de och flög vidare…

Lamm! Det tar ett tag att anpassa sig till något som är nytt, men nu vet vi att på Gotland säger man lamm istället för får. Varför ligger det svarta lammet en bit ifrån de andra? Förhoppningsvis har det valt sin position själv. Få saker gör mig så arg som elakheter i form av utfrysning och mobbning. Och jag vet att det förekommer även i djuren värld. Minns att det var så bland våra hönor…

Bläcksvamp. Ser inte ett dugg aptitlig ut eftersom den blivit för gammal och bytt färg från vitt till svart. Men, jag tror att, detta är en fjällig bläcksvamp och då hade det varit en läcker matsvamp om den plockats när den var vit.
.

Min app som ska hjälpa mig att känna igen växter påstår att detta är odon. Jag håller inte med. Någon som vet vad det är? Jag tycker i alla fall att de passar in vad det gäller färgen.

Träd utan löv. Vackert, men lite dystert. Känns skönt att veta att trädet bara vilar. Efter vinter kommer en ny vår…

Under 2020 har jag blivit mer och mer intresserad av att ”leta” efter speglingar i vatten.
Visst är det häftigt att de ganska obetydliga strån som finns längs åkanten kan skapa så effektfulla mönster i vattnet. Naturens egna konstverk!

Allt som oftast hamnar vi vid havet. Ibland stormar det så att vågorna går höga, andra gånger sköljer vågorna lite mer försiktigt in mot land. Det är fascinerande att hårda stenar slipas mjuka av vattnet. Kanske en påminnelse, till oss människor, om att det går att förändra även det som kan verka omöjligt… Det gäller bara att ha tålamod.

Har ingen app som artbestämmer musslor. Det borde jag kanske ha, fast å andra sidan tycks min växtapp inte vara helt pålitlig. Förhoppningsvis har jag rätt när jag skriver att detta är blåmusslor. Jag fastnade mest för att en av dem öppnat sig och ser ut som ett hjärta, även om den svarta färgen är på utsidan.

Svart som natten. Nu är det verkligen mörkt.

”Var inte rädd för mörkret. Tänd ett litet ljus!”, är en liten strof från en sång och den får avsluta mitt inlägg denna gång. Var rädda om er!

Text och bild: Solveig Lidén

38 tankar på “Naturen i färg; svart

  • Visst är det så att färgen svart har många egenskaper och att den passar ihop med ”allt”. Det är bara tråkigt att den blivit så väldigt populär som klädfärg. För ”mer färgglada” färger lyser upp tillvaron och i dessa dystra tider får vi göra allt för att muntra upp oss så gott det går.
   Önskar dig en fortsatt fin december!
   Kram Solveig

   Gilla

 1. Har väntat på ditt sista färginlägg för året, vad det skulle bli. Och det börjar med en av mina absoluta favoritfåglar, koltrasten. Vi är lyckliga för vi har hela flockar hos oss. Dom är så härliga att titta på. Koltrastar kan springa enormt fort. Brukar titta på dom när dom springer över gräsmattan. Det svarta lammet (det känns konstigt att säga lamm) hoppas jag också har dragit sig undan av någon anledning och att det inte är mobbat av de andra. Vet också att det förekommer mobbning i djurens värld. Sorgligt var det än inträffar.
  Bären vet jag tyvärr inte vad det är. Trädet, underbar bild! Jag tycker om svarta siluetter. Speglingar tycker jag också om och stenar. Så då förstår du att jag tycker mycket om de efterföljande bilderna. Och visst ser den öppna musslan ut som ett hjärta. Utanpå svart och inuti min favoritfärg blå.
  Nu är det den fjärde advent. Här är det mulet så ljusstakar och stjärnor får lysa hela dagen. Ikväll tänder vi ljus nummer två.

  Ha nu en riktigt fin andra advent! Och tack för alla ”färgbilder” under året med tillhörande fina texter.

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • Tack för din kommentar. Lyckliga du som har koltrastar att titta på och lyssna till. Dem saknar jag från vår tid i Ystad. Det hände att jag vaknade tidigt och hörde deras första drill innan det blivit ljust. Funderade ibland över hur de kunde veta att gryningen var på väg och att det var dags att börja ”sjunga”. Mycket i naturen är fantastiskt! Extra roligt är det att ge sig ut med en kamera. Jag gillar också att tända ljusstakar och stjärnor, men framförallt levande ljus. Tur att vi får räkna ned dagarna…
   Önskar dig en fin fortsättning på december.
   Kram Solveig

   Gillad av 1 person

   • Jag stod och tittade på koltrastarna senast idag. Dom äter av mina prydnadsäpplen och honungsrosen nypon. Dom är så fina och extra många i år.
    Såg nu att jag skrev i min kommentar att det var fjärde advent 🙂 Oj så före min tid jag var. Men snart är vi där …

    Kram Anita

    Gillad av 1 person

   • Jag tar gärna ett hopp fram till den fjärde advent. Det är så mörkt och råkallt ute och jag längtar jättemycket efter att det ska bli jullov…

    Gilla

 2. En mycket snygg tolkning som vanligt och bilden på stenarna och vattnet är så vacker! När det gäller bären så skulle jag gissa på Aronia men jag är absolut ingen expert. Däremot så har vi en son som gillar svart. När han kom till tandläkaren och fick välja tandborste så blev det den svarta som stått och dammat där i alla år 😀

  God andra advent till er båda!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag gissade också på Aronia, men växer de vilt? För det här kortet tog vi vid en promenad på Galgberget. Önskar dig en fin fortsättning på december.
   Kram Solveig

   Gilla

  • Tack! Ja vinterträd är vackra i all sin enkelhet. (Men ännu finare när de första små gröna löven börjar komma…)
   Önskar dig en fin fortsättning på december.
   Kram Solveig

   Gilla

  • Tack! Hade tänkt leta upp en fossil också men vi kom inte iväg till någon strand nu i höst. Det har varit lite för många gråa och blåsiga dagar som inte inbjudit till utflykter. Nu planerar vi att köpa ett macro, så då hoppas jag på att hitta fossiler att fotografera.
   Önskar dig en fin fortsättning på december!
   Kram Solveig

   Gilla

 3. Så fina bilder som du visar och visst är det mörkt, trist och grått om dagarna. Tur att alla ljusen kan lysa upp lite av det grå. Önskar er en fin 2:advents kväll.
  Kram gun

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja utan ljus hade vi nog inte orkat med alla de gråa och mörka dagarna.
   Önskar dig en fin fortsättning på december!
   Kram Solveig

   Gilla

  • Tack! Funderade mycket på vad jag skulle kunna fota som är svart, och kom fram till att det finns rätt så mycket…
   Önskar dig en fin fortsättning på december!
   Kram Solveig

   Gilla

 4. Härliga naturbilder … såå vackert! Speglingar i vattnet och mörka trädsiluetter tillhör favoritmotiven – ja, förutom svamp då :)https://ankisbildblogg.wordpress.com/
  Tänkte först aronia om de svarta bären, men bladen stämmer inte – så min gissning är liguster. Grannen där vi bodde tidigare hade en ligusterhäck och jag minns att den ibland hade svarta bär.

  Gillad av 1 person

 5. Vackra bilder, bra fotat.
  Jag har lärt mig att får får lamm, men det kanske är annorlunda på Gotland. Där kanske lamm får lamm.
  Håller med dig om mobbning, fruktansvärt, har varit i nära kontakt med det då jag gick i 4:e klass i grundskolan. Det var inte jag som blev mobbad, men jag led minst lika mycket som grabben som utsattes.
  Bären, ja inte är det odon, dom är ljusare i färgen, mer vet jag inte.
  Koltrasten, en fin fågel och du fick verkligen korn på den.
  Fin och talande tolkning av den svarta färgen, som inte alls behöver vara dyster.
  Sköt om er.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Nej det ska råda nolltolerans mot all slags mobbning både bland barn och bland vuxna.
   Önskar dig en fin fortsättning på december.
   Kram Solveig

   Gilla

 6. Koltrastar är luriga att försöka fotografera. Känner igen det där med att de lyfter så fort man försöker fånga dem på bild. Svart är stilrent, kan vara en sorgens färg men också en klassiskt vacker och lite mystisk färg.
  Bläckssvamp har jag aldrig ätit….låter intressant.
  Fint inlägg! Jag gillar idén med färgtema.

  Må gott! Och ha en fin adventsvecka.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Tycks dessvärre vara så med alla slags fåglar… och fjärilar… De sitter helt stilla ända tills jag gör mig beredd att trycka. Då lyfter de lite retfullt och flyger iväg.
   Önskar dig en fin fortsättning på december.
   Kram Solveig

   Gilla

 7. Tack Solveig, det var fint skrivet. Läser dina reflektioner, fint att ta del av dina tankar. Intressanta och stämningsfulla bilder, fick en stund av lågmäld njutning. Tekniken är fantastisk nu för tiden, alla dessa foton man kan ta och släppa utan att det kostar något mer än än tryckning. Ja då räknar jag inte engagemang och hjärnaktivitet förstås men utan det går väl ingenting. Så underligt att man kan nå fram till en annan människa utan att kunna se eller träffa. Det är inte nödvändigt men känns dubbelt roligt att vi faktiskt har träffats, ni har tagit form både du & Bosse. Jag minns kaffestunden på balkongen och kan tänka mig koltrastarnas morgonkonserter i ”gamla” fina Ystad. Här finns inte många koltrastar.

  Nu ser jag framför mig hur ni traskar och letar efter färger på Gotland. Sen tar Bosse upp termosen och lägger sin jacka på en av stenarna vid stranden så att ni får sitta där en stund och fundera över livet. Kanske hör ni röster som kommer med vinden och vågorna över vattnet… och påminner om dagar som varit. Detta liv vi har fått är underbart och märkligt, ibland går tiden så fort att man inte hinner med. Tur att naturen alltid finns där. Färgerna. Böckerna. Och minnena.
  Hoppas advent går utan att någon blir sjuk. Och att julen blir lugn och fridfull.
  Det önskar jag alla i denna osäkra tid. Ta det lugnt på promenaderna så ni inte halkar omkull ivern där borta bland lammen, koltrastarna och allt det som finns att upptäcka på en ny plats. Ha det riktigt gott och var rädda om varandra ❤️ Kram från mig/Laila

  Gillad av 1 person

  • Ja tänk när man lämnade in filmrullar för framkallning. Då fick man ta många kort eftersom det var omöjligt att återskapa exempelvis födelsedagskalaset som skulle fotodokumenteras. Jag fick åka in till Skövde och ta om min studentbilder hos fotografen. Jag hade nämligen blinkat på så många att han inte fick ihop till en serie bilder… Numera tittar vi bara i kameran om bilden blivit bra. Är den inte ok slängs den och så tar vi en ny. Det var trevligt att träffa er. Jag minns stunden på vår balkong. Vi hoppas också och ber om att få fortsätta att vara friska. Det är alltfler som drabbats… och det känns inte bra.
   Önskar er en fin fortsättning på december! Kram från Solveig

   Gilla

  • Grattis till vinsterna! Önskar dig en fin fortsättning på december. Idag har det varit otroligt grått och kallt här i Visby. Kram från Solveig

   Gilla

  • Tack! Vi har det lika mörkt och grått här i Visby. Men om ungefär två veckor så får vi glädja oss åt att det vänder igen. Det känns hoppfullt. Önskar dig en fin fortsättning på december. Kram Solveig

   Gilla

 8. Så vackra bilder! Och roligt att ha ett tema. Särskilt med naturen i fokus. Bar jobbat att få till en bild på koltrasten. De är ju inte direkt så stillasittande.
  Speglingar fascineras jag också av och det har under året blivit en del sådana foton. Vi har ju vattnet helt nära så speglingarna har vi alldeles utanför. Men roligt att utflykta och hitta varianter.
  Ser er lykta hemma och här står en likadan och lyser så fint.
  Önskar er en fin vecka-
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja det har varit kul att leta bilder med färgtema. Det blir förmodligen en fortsättning nästa år. Det finns ju många färger kvar… Önskar dig en fin fortsättning på december. Kram Solveig

   Gilla

 9. Svarta lammar är verkligen söta men koltrasten är favorit! Jag kan bekräfta att det är inte så lätt att ta kort av fåglar. Hoppas det finns gott om ljus som lyser upp mörkret. Det känns ju väldigt trist att coronasmittan ökar allt mer i världen. Vi hade tur i Australien att de lyckades utrota viruset efter en hård lockdown. Just nu är det bara resenärer från utomlands som sitter i hotellkarantän som är smittade. Vi håller tummarna att ni få tillgång till vaccin snabbt. Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Ja koltrastar är både vackra, med kontrasten i färg mellan de kolsvarta fjädrarna och de orange näbbarna, och skönsjungande dessutom.
   Vi hoppas också på att 2021 blir ett år då pandemin får ge vika, även om jag inte tror att livet kommer att bli precis som förut. Önskar er en fin fortsättning på december. Kram Solveig

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s