Gunnfjauns kapell

Vid andra tillfället som vi åkte på den aktuella vägsträckan i Ardre socken, kom vi på ”rätt sida vägen” och kunde stanna till vid parkeringsplatsen.

Enligt sägnen var det Tjelvars sonson, Gunnfjaun, som lät uppföra kyrkan som en gudstjänstlokal.

Kyrkoruinen är ca 21×11 meter och koret är näst intill kvadratiskt. I öster är det bevarade murverket upp till 4,5 meter. I väster är det 2,5 meter högt.

Portaldetaljer och det bevarade fönstret är ledtrådar till att kapellet uppfördes under mitten av 1300-talet.

Ett mysigt ställe att stanna till vid en stund. Jag kan förstå att platsen är populär som vigselplats, i rätt väder. ❤

Det finns en svensk folkmusikgrupp från Gotland som bildade en grupp 1982 med namnet Gunnfjauns kapell. Jag vet inte riktigt säkert om gruppen fortfarande existerar. De skapade visst ett eget sound som var byggt på stränginstrument, flöjter och sång. Jag läser i deras diskografi titlar som ”Gåttar ei vällingi” och ”Dimman lättar”.

Själv har jag idag ”skapat” aktuell statistik för ”Kryssa på gotlanduppochner” och Korsordsmästerskapen 2013-2020. Det kan du granska på sidan under vår header. 🙂

Avslutar med växtlighet på den heliga platsen

20 tankar på “Gunnfjauns kapell

 1. Vilken fin plats. Både kyrkoruinen och omgivningen. Kan verkligen förstå att det är en populär plats för bröllop. Extra härligt att sitta i detta gråmörker och titta på sommarbilder.
  Önskar dig en riktigt Trevlig Helg 🙂

  Gilla

 2. Det är när man ser sådana här ruiner som fantasin börjar leva och jag önskar att jag hade en tidsmaskin och fick se hur det såg ut när byggnaden var hel och människor från en svunnen tid fanns där omkring. Hur var dom klädda, vad gjorde dom, vad åt dom, hur levde dom? Full av frågetecken tittar jag på din fina ruin och du ger mig alltid funderingar när jag ser dina bilder och läser dina berättelser. Här snöar det idag och blåser och jag nöjer mig med att vara inne, elda i spisen och plocka fram tomtar ur lådorna

  Gilla

  • Jag tänkte på samma sak när jag gick omkring där. Solen lyste och det var en härlig stund. En bonde körde på sin åker. Hur var det när marknaden blomstrade? Hur var det att gifta sig där när kyrkan var ”hel”?
   Det är skillnaden. Hade allt kommit ner som snö istället för regn hade här varit ett tjockt täcke snö. Jag kommer att göra som du och hade gärna haft en spis. Istället får den konstgjorda elden och annan mysbelysning hålla mig sällskap.
   Då kommer det att växa fram en mysig julkänsla hos dig idag. Ha det så gött Anita.

   Gilla

  • Idag hade jag vägrat att gifta mig där. 😉 Jag har inte varit utanför dörren.
   Min stora önskan är att någon av de elva lotterna ger en skaplig slant. Inte bara de där 30 kronorna som dyker upp då och då. Men du är kanske mest intresserad av x antal av dem. 😉
   Tack ska du ha.

   Gilla

 3. Intressant!
  Ruiner tycker jag är intressanta att besöka och allra mest kyrkoruiner. Vet ej, men kanske för att de berättar om en svunnen tid, så långt ifrån nuet och många gånger har det hänt mycket drastiska saker under århundrandens lopp. Tillfället för fantasin att få utlopp, med andra ord.
  Jag har tittat bland mina gamla bilder och Mysingen och jag har verkligen besökt många, både slotts- och kyrkoruiner, under våra år tillsammans.

  Tack så mycket för paketet som jag fick på posten. Så glad jag blev. Ska skrapa lotterna i kväll eller i morgon. Spännande. Tack för dina snälla rader.
  Hälsa också så varmt till Solveig och tacka för den fina almanackan. Så överraskad jag blev. Den har jag, nu i förväg, tittat igenom och beundrat alla vackra bilder, helt otroligt. Den kommer att pryda sin plats, var så säker.
  Kram från mig till Solveig och dig.

  Gilla

 4. Så fint bevarad den gamla kyrkobyggnaden är. Tanken är svindlande att människohänder byggt denna byggnad och finns så väl bevarad fortfarande. Förstår att många önskar vigas där.

  Gilla

 5. Jag blir mer och mer fascinerad över allt som finns på Gotland, allt som jag får vara med om tack vare Gotlanduppochner. Det är så roligt att följa alla era utflykter. Kul med folkmusikgruppen. Undrar vad som hänt med den. Förstår också att det är en populär vigselplats.
  Har förstått att ett mail jag skickat hamnat i skräpposten. Skickade ett idag, hoppas du fick det?

  Ha en fin lördagkväll! Vi ska nu gå ut på kvällspromenad med Lucy, sedan blir det ”Så mycket bättre” från … just det! Gotland! Och imorgon är det andra advent …

  Kram Anita

  Gilla

  • Tänk om det är så att jag goooooglar och lånar bilder och texter från andra öar i världen. Sedan kommer du hit och hittar inget. Bara ser att hela fastlandets sopor är utslängda på öjn och att det regnar 366 dagar om året. 😉
   När jag ser ut genom fönstret tycker jag själv att det är svårt att förstå. Att jag har relativt nära till alla smultronställen. Det behöver bara bli varmare, ljusare och lite vårkänsla. Till dess kommer jag att läsa på och anteckna i väldigt många timmar för att 2021 ska bli minst lika lyckad på den fronten. Tur jag gillar den stillsamma sysslan också. Är bra på att dagdrömma.
   De ger kanske fortfarande konserter.
   Bättre sent än aldrig. Väldigt kul att läsa. 😀
   Gillar Lucy också ”Så mycket bättre”? Vi följde också det i lördags. Bäst var låten i verkstaden. Helt suverän. Tänk att det går att göra musik av vilka prylar som helst.
   Gissar på att J Hellman var nöjd med hans klassikers nya tappning.
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. tDet var många svarta vackra saker och platser du och din kamera zoomade in. Om jag tittar ut genom fönstret när klockan bara är två på eftermiddagen så är det svart ute. Men man ska inte vara rädd för mörkret för ljuset finns där.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s