41. Elinghem ödekyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Inbäddad, med det vackra änget utanför, finns ruinen från sockenkyrkan som byggdes på 1200-talet. Kvar från dåtid finns koret och långhuset.

Troligtvis var det en brand i början av 1600-talet som var orsaken till att den övergavs. Bönderna i församlingen hade inte råd att bygga upp kyrkan igen.

Den sista prästen som tjänstgjorde i Elinghem kyrka var Rasmus Rodeus. Han dog 1617.

På 1920-talet restaurerades ruinen. Av inredningen finns altarbordet kvar och dopfunten från 1250.

”En stentrappa upp” ser det ut så här. Kan du se framför dig ett tjusigt sommarbröllop? Det sägs att det är populärt med bröllop här. Ibland hålls gudstjänster och konserter.

Fönster och dörröppningar.

Förra året såg vi Bara ödekyrka. Nu Elinghem ödekyrka. Då återstår bara Ganns ödekyrka. Jag är tacksam för att allt gammalt inte bara rivs.

Tänkvärda ord:
”Betrakta din vän som du såg honom för
sista gången.”
Maurice Maeterlinck

 

 

 

32 tankar på “41. Elinghem ödekyrka

 1. Det är något speciellt med ruiner. Det sätter igång mina tankar och min fantasi. Det här var en mycket vacker ödekyrka i en mycket vacker omgivning. Dessutom fångat på ett mycket vackert sätt i dina bilder!

  Kram Anita

  Gilla

 2. Roligt att få se denna ödekyrka. Jag tror inte att vi besökte denna vid vårt besök på Gotland, men det ska ju vara något kvar att titta på också, till nästa besök.
  Tänk att dom restaurerade ruinen på 1900-talet, det var bra. Fint att bevara dessa ”minnen” ifrån en tid som varit.
  Joo, jag kan tänka mig ett bröllop där, skulle passa alldeles utmärkt, fast kanske inte om det regnar.
  Hoppas att du får en trevlig helg.
  Kram!

  Gilla

 3. Tänk att det kan bli så vackert med en ödekyrka! Att något som egentligen har eldhärjats får finnas kvar och i det bli en omtyckt plats för bröllop och gudstjänster. Älskar det! Älskar det som bevaras som det är och används precis som det är! ❤ Ljuvlig plats och med änget utanför – ja, magiskt kan jag tänka mig!
  Fredagskram Nilla

  Gilla

  • Jag sitter här och är nästan otacksam för att det inte finns fler ödekyrkor på ön. 🙂 Men det finns några mindre varianter med färre stenar kvar.
   När vi gick in där var vi helt själva. Men denna helgen har vi frusit på våra utflykter.
   Söndagskram tillbaka

   Gilla

 4. Så fantastiskt vacker och fint fotograferad. Det vore ju häftigt att få måla av den ”live”, men jag ska kanske försöka mig på någon av bilderna. Det tänker jag ju vanligtvis om alla foton här på bloggen … Men en vacker dag blir det nog av!

  Gilla

 5. Ni har så många fantastiska platser och fina byggnader och spännande ruiner. En dag måste jag hitta över till Gotland.
  Tänkte faktiskt på din fru härom dagen när hon hade namnsdag
  Kram Kajsa

  Gilla

 6. En ”lisa” för själen att läsa dina inlägg. Så fint att kunna sitta hemma och besöka alla vackra, intressanta platser som du beskriver. Jag lär mig något nytt varje gång om Gotland ön som jag trodde att jag kände så väl.

  Gilla

  • Vad snällt skrivet. Tack snälla du. 🙂 Vad roligt att jag kan visa upp platser som du ännu inte besökt. Det finns otroligt mycket fint här. Sedan gäller det att ha flyt med vädret. Denna helg har vi frusit rejält på våra turer. Men Gotland behöver liksom alltid rejält med vatten.

   Gilla

   • När man åker dit/hit på semester är det svårt att hinna med allt. Då blir det oftast turer till de mest omskrivna platserna. Vädret är alltid viktigt vid ö-besök.
    Det stämmer verkligen. Ju mer jag läser på och vi åker omkring på lite ”udda” vägar eller något liknande vägar. 😉 fascineras jag över mångfalden av smultronställen. Sedan finns det såklart transportsträckor som är rätt ”tradiga” stundtals. Dock inte lika långa som på Öland. I Småland störs jag av att det är en miljon träd till nästa mysiga sjö. 🙂 Minns våra bilsemestrar när jag var liten. Tur jag hade mina biltävlingar i baksätet. Då när det fanns en länsbokstav först på reg.skylten. Det var tider det. 😀

    Gilla

 7. Åh, vad många härliga foton och sköna miljöer jag bläddrar mig genom innan jag landar på denna fina plats. Absolut ett ställe för ringbyte och kär lek. 😊 Och kanske ett ”pärlbröllop” … ?
  Men gärna, precis som du sa, under uppehållsväder.
  Hoppas du får en härlig ö-vecka!
  Varm kram!

  Gilla

  • Du landade på en underbar plats. Alla tre ödekyrkorna är vackra och fyllda med historia. Bra idé. Vi firar 30 år till hösten. Hm. Vad firar vi då? Kan det inte utantill längre.
   Vädret är viktigt. Här på Gotland är det extra viktigt att det regnar rejält ibland. Men jag vill helst ha det på nätterna. Aldrig får jag bestämma. 🙂
   Kram tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s