Orchis mascula – Sankt Pers nycklar

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Sankt Pers nycklar är en av Gotlands vanligaste orkidéer. Den växer lite överallt på ön. Undantag: Myrar och kärr.
Sankt Pers nycklar finns i skiftande färgtoner. Vanligast är den rödvioletta. Det finns också helt vita blommor, vita med röda stänk, ljusrosa och djupt röda.

Den vita har vi än så länge bara sett på två lokaler.

På Gotland är bladen nästan alltid ofläckade.

Det finns två smeknamn på Sankt Pers nycklar på Gotland. Det ena är ”Årmnycklar” och det andra ”Kattnycklar”. Det sistnämnda är ingen smekande hyllning, för det syftar på doften som en del förknippar med kattpiss.

I skuggig miljö kan Sankt Pers nycklar stå i blom fram till midsommar. Annars brukar den inte överleva till juni.

En sak är säker. Sankt Pers nycklar har vi sett på åtskilliga platser på Gotland.

Extratext:
Sankt Pers nycklar tillhör släktet nycklar. De är mycket vanliga på öarna Gotland och Öland. Dessutom finns de i Skåne (minns vi) och Blekinge. Annars är de ovanliga i de andra svenska landskapen.
På Åland går det att träffa på arten. I Norge finns den på ängar utmed kusten, ända upp till Lofoten. 

 

22 tankar på “Orchis mascula – Sankt Pers nycklar

 1. Sankt Pers nycklar ,-))) har aldrig hört talas om, men så söta ,-)
  Härligt namn!
  Finns de här? Där jag bor, tycker att jag känner igen blomman men ändå inte!?
  Jättefin! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 2. De finns lite varstans! Jag ska ta en promenad ut till Warfsholmen endera dan och är brukar de också finnas. Få se om jag hittar några.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Orkidéer, en sällsynt vacker växt. Jag älskar dessa blommor och blir så glad då jag ibland kan träffa på någon ute i naturen.
  Hemma här, har jag nu 3 st krukväxter, men bara en av dom orkidéerna blommar för tillfället.
  Roligt att få se dina fina bilder av dessa rariteter.
  Kram!

  Gilla

  • Men nu vill vi se andra arter. Vi har fått besked och sett bilder på guckusko. Kanske åker vi till ett säkert ställe till helgen. Just nu håller jag på att drunkna av alla bilder vi tagit sista tiden. Jag har ett pålitligt system med en speciell ordning på alla steg, för att inte slarva bort något. Men mapparna har blivit för många. Dessutom vill jag ägna mig åt andra saker som har med utomhusvistelse att göra. Kram

   Gillad av 1 person

 4. Jodå, visst finns dom lila S:t Pers Nycklar – eller som vi som kommer från södra Stockholm kallar dom; Perres klysingar – lite överallt. T.o.m. i vårt dike där vi har 4 grupper. Från ett 20-25 tal i en största till en enda. Rolle är extra noga med att inte klippa av dom med gräsklipparen…..
  KRAM/Susie

  Gilla

 5. Sankte pers nycklar finns också här i massor efter vägkanterna strax efter midsommar. Dessutom en sort med prickar på bladen som man kallar Jungfru Marie hand men jag vet inte om den heter så. Annars är den likadan i blommorna och finns i olika blå lila och vita färger.

  Gilla

  • Det är vackert när de växer vid vägkanterna. Det är likadant här. Hos oss är de snart överblommade. Men det kommer andra arter. 🙂 Flera av arterna är lika varandra. Så det kommer att bli tufft för oss i framtiden. Men Solveig har en app som hon tillfrågar. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s