Donners plats; KVINNFOLKI


Donners plats i centrala Visby. Vilket perfekt läge för det kvinnliga kooperativet Kvinnfolki, som för två år sedan firade 25 år.

Ingången är från bakgården.
Just nu är det 16 andelsägare som turas om att göra sin ”arbetsplikt” i den gemensamma lokalen i det grå stora huset, där de har öppet varje dag – med få undantag vid storhelger. Annars är medlemmarna egna företagare och utspridda på hela Gotland. Det är inte vem som helst som upptas som medlem. Ribban är lagd högt när det gäller kvalitetskraven.

i hallen innanför entrén finns ett galleri med månadsutställningar. Vi gjorde vårt efterlängtade återbesök här en av de sista dagarna i februari. För jag ville inte missa Ingalill Fredlys återvinningsfantasi och protest mot överkonsumtionen.
Textilkonstnären Ulla Hellman var den andra utställaren. Det är hon som vävt tavlan med vävtekniken hundtand.

Denna dag jobbade trevliga kvinnorna Leena och GunBritt. Kanske möter vi dem igen i deras egna hantverksateljéer någonstans på ”öjn”, när vi är ute och njuter av Gotlands alla möjligheter. Det hade varit intressant att se dem i aktion på hemmaplan.

Jag hoppas verkligen du bloggbesökare hittar till Kvinnfolki om du besöker Visby någon gång. I och med att kvinnorna är duktiga på olika saker blir det en lyckad kombination i verksamheten och utbudet. Rummen är ljusa och inbjuder till en mysig harmoni.

Även sådant som är ätbart finns med på hyllorna. Givetvis äkta gotländska råvaror.

Eftersom jag är svag för änglar fick glasänglarna en plats i inlägget. Det var inte lätt att välja bland alla foton. Ändå kunde vi tagit ännu fler kort.

När vi flyttade hit permanent 2018, var detta en av de första butikerna som vi gjorde ett återbesök i. Minns att vi köpte julklappar till våra döttrar och varma sköna saker till oss själva.

Visst är konstruktionerna häftiga.

Akvarellerna av Carina Norefalk blev vi väldigt förtjusta i. Vi köpte både kort och en bricka med samma motiv som jag har i min header. Brickan har fått en speciell plats i vårt kök.

Kläder finns med bland alla produkter.

En till Ingalill Fredly måste få vara med. Blev förtjust i hennes humor.

Med en harmonisk och varm inre känsla lämnade vi Kvinnofolki och Leena och GunBritt. Tänk om jag varit en kvinna. 😊 Då skulle jag gärna ställt ut mina leksaksbilar från 60-talet en månad och haft ”Mina fotsteg i ditt hjärta”, ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått” och ”Minnen som stannat kvar” i skyltfönsterna. Inget dyrt porto. Signerat böcker och berättat sanningen om att det var tre drivna kvinnor som minsann var med i teamet bakom manusen… 😉

20 tankar på “Donners plats; KVINNFOLKI

 1. Vilket härligt ”handelshus” – så mycket fint att botanisera bland …
  På tal om att botanisera … vill du se blommande tibast, så är det hög tid nu! Jag har för mig att ni var för sent ute förra året.
  Kram

  Gilla

  • Det är mycket trevligt att besöka ”det grå huset” på Donners plats.
   S läser för mig nu att bären är riktigt giftiga och att hennes mormor hade tibast i sin trädgård. Innehåller flera farliga gifter. Usch. Bären ska jag inte provsmaka. 🙂 Men vilken ljuvlig buske (ser bild). Enligt vad jag skrev förra året ska den blomma i början av maj i Brucebo naturreservat. Där missade vi något. För vi var där i söndags och tittade på blåsippor. En månad tidigare än förra året. Det är bäst vi är mer alerta i fortsättningen om det inte blir ett bakslag. Allt är möjligt fram till påsk.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Konstigt att den blommar så sent på Gotland … här brukar den blomma i april, men i år blommar den för fullt redan nu i början av mars. bilder kommer i dagens inlägg på bloggen.
    Kram

    Gilla

 2. Aldrig hört talas om det här stället! Trots att jag faktiskt var ”egen företagare” ganska många år här på öjn – men det var inget som passade in under rubriken konsthantverk och hade hög kvalité
  förstås!! 😦 Men jag måste nog gå in där nån dag när vi är i Visby. Fast jag har märkt att när vi väl har uträttat dom inplanerade ärendena, då vill man bara hem. Alltså så får man vänta tills vi har besök som vill se lite kul där uppe. 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

 3. Alltid lika roligt att läsa om era utflyktsmål. Nu är vi ju på G att kanske boka in oss för Gotland i sommar, vi skall börja kika på lämpliga camplingplatser så snart som möljigt och även boka på resa över.

  Vi skall försöka bo lite i Visbytrakten och lite upp mot Fårö.

  Gilla

  • Vad trevligt. Då ”ramlar” ni kanske förbi Donners torg och Kvinnfolki. Om ni tänker ända upp till Fårö och Sudersands camping är det hög tid att boka om det är i juli ni funderar på att åka hit. Men det finns säkert flera campingplatser på andra orter på ön. Avstånden är ju inte speciellt långa. Hoppas ni får fint väder.

   Gilla

 4. Å dit skulle jag vilja vara och se alla fina grejor som finns där. Gotland är ju ett ställe där det finns så mycket konst och keramik och vackra saker och omgivningarna väcker ju inspiration också. Jag jobbar en del med ull och tovat men nu har jag inte gjort något på flera år. Lusten har liksom slocknat. Troligen för att jag aldrig kommer härifrån och får några nya intryck.

  Gilla

  • Det verkar som du skulle vara en person som hade uppskattat att besöka Kvinnfolki. Hela ön är fylld av hantverk av de alla slag liksom konstnärer och gårdsloppisar o.s.v. Ställen bubblar upp extra mycket under högsäsong.
   Jag hoppas lusten kommer tillbaka någon gång när du minst anar det. Vissa saker går i vågor och cirklar. Ibland har jag varit tvärsäker på att jag aldrig ska göra en aktivitet igen. Ofta har jag fel om mig själv. Sådant gillar jag extra.

   Gilla

 5. Kvinnfolki, nej det var inget som vi hade en aning om då vi besökte Visby. Synd tycker jag för det verkar sevärt och intressant.
  Fint att jag fick följa med här och se och lära. Fint också med alla härliga bilder så att jag fick se hur det ser ut.
  Tänk att det finns så många kvinnor som är så kreativa och duktiga. Bra gjort av dom.
  Ha det bra.
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s