26. Sproge kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Ännu en kyrka som ligger längs med väg 140.

Enligt skrift blev kyrkan från 1200-talets första hälft, mycket illa åtgången vid en genomgripande ombyggnad 1839-40. Tidigare hade långhuset ex. fyra kryssvalv.

Triumfkrucifixet är det enda kultföremål som bevarats i kyrkan från medeltiden. I Gotlands Fornsal ska finnas en illa sargad madonnabild.

Altaruppsatsen med detaljer. Altartavlan är från 1669 och målad av Johan Bartsch d.y. Känns namnet bekant? 😉

Dopfunten är från samma tid.

Det finns tre medeltida gravhällar som flyttats till koret från kyrkogården. En av dem med runinskrift kallas för ”Peststenen”. Det finns en sorglig tradition bakom detta. Orsaken är pesten som 1710-11 slog till hårt. Samtliga överlevande kunde därför rymmas på stenen.

I tornbågen finns denna runbildsten från 1000-talet. Texten berättar om två bröder som hette Gairvatr och Audvatr. De gjorde ett ”kummel” (sjömärke) över sin moder. Du kan se den avlidna färdas i släde till dödsriket.
En tid användes bildstenen som piscina=uttömningskanal för sköljvattnet från de heliga kärlen.

På andra sidan finns en annan stentavla som är ett minne om en engelsk flygare, RAF, som störtade i Östersjön under andra världskriget. Hans döda kropp spolades i land på stranden i Sproge.

Här har du återvägen mot utgången.

Tänkvärda ord:
”En tagg i ögat vållar tårar,
och en tagg i hjärtat blottar dess sårbarhet.”
                                      Jesus Syraks vishet

 

 

14 tankar på “26. Sproge kyrka

  • Den var fint målad och lyser upp. Wow! Har du sol klockan tio över åtta hos dig. Nu blir jag avundsjuk. 😉 Skojar bara. Vi hade också sol igår och åkte på årets första utflykt utanför Visby. Det var en hemlig resa som Solveig tog med mig på. Jag hann gissa fel några gånger längs med norra kusten. Där finns ganska många avtagsvägar neråt havet från vägen. Men idag är det grått och uppehållsväder. Jag hoppas solen är hos dig istället.
   Söndagskram tillbaka

   Gillad av 1 person

 1. Ombyggnader i all ära men nog hade det varit roligare om man bevarats dess ursprung. Det innebär inte att kyrkan inte är vacker nu men ändå…

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Jag blev också mer nyfiken på hur den såg ut då. Gissar på att det var till det bättre. Äntligen kommer inläggen nästa gång till Sudret på södra ön. Jag ser i min statistik att vi var i denna kyrka 27 juni. Men det gäller att samla ”nötter” likt ekorren under de fyra månader som alla kyrkor ska vara öppna för allmänheten.
   Kram tillbaka. Idag är det grått till skillnad från igår som kändes som en vårstart.

   Gilla

 2. Har faktiskt aldrig varit inne i Sproge kyrka, bara åt förbi ett otal gånger – trots att det är ”hemmavid”. Däremot brukar vi ta den lilla vägen ibland som går in från 140:an precis norr om kyrkan, allt för att hitta mysiga platser att ta hundprommisar på. Så det var bra att få en historielektion och se hur fint det var i den….. 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

 3. Tack för ännu en trevlig kyrkvandring! Intressant läsning och fina bilder!
  Jag hade en skolkamrat på gymnasiet som hette Sproge i efternamn … 🙂
  Kram

  Gilla

  • Varsågod. Tack ska du ha. 🙂
   När jag uttalar det högt låter det som danska. Vi håller på att se om alla säsongerna av Badhotellet och har kommit fram till sjunde och sista (än så länge) Kanske därför mina tankar tänker på Danmark. Men då ska det såklart vara ett streck genom o:et.
   Kram

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s