Strandgatan; etapp 7 – sista delen

Under Visbys storhetstid, från mitten av 1100-talet till en bit in på 1300-talet, blomstrade handeln. Strandgatan var paradgatan och kallades för dåtidens Manhattan. Gatan låg strax intill hamnen med kaj. Det var alltså vatten där nuvarande Almedalen ligger. Vilken mäktig syn det måste ha varit för dem som kom in till Visby med ett skepp och blickade in mot mer än 20 vita, pampiga, höga packhus som stod på rad längs Strandgatan bakom sjömuren. Vi kommer att i några blogginlägg ta med dig längs med kullerstensgatan.

Här får du sjunde och sista delen om Strandgatan, som avslutas efter att först ha korsat ett torg (Donners Plats) och därefter vikt av på vänstra flanken i lätt uppförsbacke.
På höger sida ligger det knuttimrade röda huset som går under namnet Gamla Residenset. Byggnaden är byggnadsminne sedan 1994. Även i detta hus ska det på övervåningen i representationsrummen finnas fantastiska barockmålningar av ”Johan Målare” Bartsch. Vad mycket fint denna man, troligen inflyttad från Tyskland, har lämnat efter sig i välkända Visbyhus innanför muren och i en del medeltida kyrkor på ”öjn”. Tur de verkar vara skyddade genom stadgar.
1647 uppfördes huset som ett provisoriskt residens åt Gotlands första landshövding, Åke Hansson Ulfsparre, som blev kvar där i ett halvt sekel. Förhoppningsvis trivdes han och glömde bort att det bara rörde sig om en provisorisk tid.

Vilken vacker gavel på medeltidshuset.
Klintska huset köptes in för att tjänstgöra som korrektionsanstalt för ”de svaga”. 1815 fanns det i Visby 45 utgamle bräcklige, 20 av sig komne men något arbetsföre och 15 fader- och moderlösa barn.

Eftersom platserna sällan var fulltecknade lades verksamheten ner efter 27 år.

Längst upp i backen på höger sida, Strandgatan 1, bor sedan 1822 landshövdingarna. Men bara en åt gången. 😉
Den nuvarande heter Anders Flanking och är från Skövde. Han utsågs till Landshövding i Gotlands län, med tillträde 1 juni 2019.

Som kontrast till Sommarfesterna bjöd Flanking i december in till adventsfika för allmänheten i Residenset (föranmälan). Då var det flera sittningar under en dag. Synd att inte Solveig hakade på och anmälde sig. Tänkte mest på att hon bott i Skövdetrakten och känner igen Anders Flanking från många tidningsreportage genom åren. Han var där en välkänd centerpolitiker.

Från landshövdingens bostad är det endast en liten bit till hotellet som vi tog in på förra fredagen.
Jag vill tacka alla som besökt och kommenterat vår ”Strandgatan-serie”. Möjligen blir det något liknande med andra längre parallellgator innanför muren. I nästa vecka ska jag ta med dig till ett av de fantastiska raukfälten som finns på ön. Först blir det medeltidskyrka nummer 25.

10 tankar på “Strandgatan; etapp 7 – sista delen

 1. Tack för trevliga och intressanta inlägg om en mycket vacker gata med lika vackra hus! Synd att ni inte hängde på adventsfikat men det är snart jul igen 😉

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Tack ska du ha. 🙂 Den gatan överträffar Srandgatan i exempelvis Halmstad. 😉
   Jag har för mig att det handlade om saffranspannkaka som inte passar mitt ”system”. Men Solveig och en kamera hade varit kanon. 🙂 Fy dig. Inte nämna snart jul igen. 🙂
   Vi ska få en soldag imorgon. Den ser jag fram emot.
   Kram tillbaka

   Gilla

 2. Medeltidshuset ser ut som en kyrka, så är det rätt ofta. Tänk att bygga så!
  Igår var vi vid Smultronstället, en strålande fin vårdag, kändes det som!
  Ha en trevlig lördag!

  Gilla

  • Jag njöt extra igår av dina foton från Smultronstället på Insta. ❤ Vilken tur ni hade med vädret.
   Jag ser mest fram emot imorgon. Det är lovat sol. Solveig kom på en ny kategori som jag direkt nappade på. När det gäller roligheter är jag inte svår att övertala. 😉
   Tack ska du ha.

   Gillad av 1 person

 3. Nu har jag varit med på de olika delarna av Strandgatan som du berättat om. Väldigt trevligt och givande. Kommer att bli lite igenkännande här nästa gång kommer till Visby. Får säkert repetera men det gör jag gärna. Bara att titta in här hos dig. Stort tack.
  Kram

  Gilla

  • Tack för att du hängde med på hela långa turen. 🙂 Vi korsade gatan några gånger idag med och följde den en liten bit. Vilken kalasväder det var idag. Precis vad vi längtat efter i flera dagar. Det verkar inte gå någon nöd på dig heller. 😉
   Kram Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s