Strandgatan; etapp 6 – Visby börs

Under Visbys storhetstid, från mitten av 1100-talet till en bit in på 1300-talet, blomstrade handeln. Strandgatan var paradgatan och kallades för dåtidens Manhattan. Gatan låg strax intill hamnen med kaj. Det var alltså vatten där nuvarande Almedalen ligger. Vilken mäktig syn det måste ha varit för dem som kom in till Visby med ett skepp och blickade in mot mer än 20 vita, pampiga, höga packhus som stod på rad längs Strandgatan bakom sjömuren. Vi kommer att i några blogginlägg ta med dig längs med kullerstensgatan.

Nu vandrade vi över till andra sidan gatan. ”De höga packhusens sida” döper jag den till. Den ståtliga byggnaden som byggdes i slutet av 1200-talet har varit just packhus, tullmagasin, vandrarhem och…

… numera hotell.

De två välkända namnen på huset är Visby Börs eller Langeska Huset. Det första smeknamnet kommer från kvarteret som består av tre huskroppar. Hotell Visby Börs var öns första turisthotell och drevs i två av huskropparna. I det tredje startade Visbys första biograf 1908. Namnet var Röda Kvarn.

Huset förstördes till stor del i en brand 1936. Sedan har det gjorts flera större restaureringar. 1966 blev byggnaden byggnadsminnesförklarad.

Här får du en ”Husets historia”: Det finns en välvd högkällare i två plan. Över den finns en våning med tegelomfattade spetsbågiga fönster. Denna bostadsvåning kan ha varit en sommarbostad och festvåning. Däröver finns tre magasinsvåningar med lastportar placerade på rad under en hissbom.

Handelsmannen Olof Jönsson von Lunde är den förste kände husägaren. Han dog 1687. Från slutet av 1600-talet och fram till 1832 ägdes fastigheten av olika medlemmar i släkten Lange. Där får du bakgrunden till andra smeknamnet. 😉 Langeska Huset.

Extraord till den superintresserade om branden 1936 och Bosse Lidéns fantasidrömbild:
Det var i hotellet branden slog till. Efter branden övertog Röda Kvarn även den mellersta huskroppen. Biografen var skapligt långlivad. Omkring 2005 visades den sista filmen på duken. Undra vilken titel det var? Jag chansar på ”Wallander – Innan frosten”. Eller var det kanske ”Harrys döttrar”.
Fem år senare byggdes biografen om till hotell igen. Är cirkeln därmed sluten?
Det vi ser från Strandgatan är huskroppen som ägs av Payex. Hade ägaren varit Bosse Lidén skulle det kunnat bli Sveriges häftigaste biograf med flera bioföreställningar inom olika genre. Skådespelare skulle hålla föredrag/kurser i mysiga rum med havsutsikt. Drama-Teater-Film, som jag själv läst i Umeå, skulle starta en filial i några lokaler. Inspelning av filmer med anknytning till Gotland skulle ha sin bas i Lidénska Huset. Lite som när Yellowbird startade upp i Ystad med Wallander och Bron. Ungdomar på glid kunde fått hålla på med något kreativt. Tur drömmar är gratis. Helst i januari när allt är möjligt och ett ostruket 2020 ligger framför oss. Endast femton dagar gammalt. 🙂

 

 

 

 

18 tankar på “Strandgatan; etapp 6 – Visby börs

 1. Vad betyder det när en byggnad är byggnadsminnesförklarad? Inspelning av serien Kommissarien och havet var ju inte så bra. Jag är helt säkert att den Lidénska versionen av en serie som bygger på Mari Jungstedts böcker hade varit mycket mer tilltalande. 😉 Kram Anne

  Gilla

  • I korthet betyder det att ägaren inte kan göra något utan lov. Varken på utsidan eller insidan. Inte ens på tomten tror jag. Det är en trygghet när det gäller att bevara ”finsaker”. 🙂
   Det var en riktig flopp. Synd att serien inte gjordes på ”vanligt sätt”. Verkligen slöseri med ”grunddegen” och alla möjligheter som finns på Gotland, Fårö, Karlsöarna och Gotska Sandön. Undra vad som var grundorsaken. Tyskarna var först? Ingen i Sverige kom med något seriöst erbjudande/förslag? Undra om tyskarna äger rättigheter så ingen annan kan göra det rätt i framtiden? Sorgligt.
   Jag är övertygad om att väldigt många seriösa regissörer, filmteam m.m. kunde fått till hållbara slutproduktioner av klass.
   Kram Bosse

   Gilla

   • De fina gamla hus ska bevaras. Det är väldigt viktigt. Jag såg några av de tyskdubbade filmer. Det kändes verkligen konstigt att lyssna på dialogerna. Det har du kanske rätt i att rättigheterna ägs av en tysk filmbolag. Jag har precis börjat läsa ”Den dubbla tystnaden”. Det var en av hennes böcker jag inte hade läst tidigare. Spännande!

    Gilla

   • Hoppas du gillar den. När det gäller Wallanderböckerna har titlarna och ordningen suttit kristallklart i många år. Men de här titlarna har inte satt sig. Jag måste tjuvkika varje gång. Kan bara första i serien. 🙂 Det är lite därför jag leker med att byta ut dem i mina ”redovisningar”. 😉

    Gilla

 2. För oss som numera är ”hemmablinda” är det jättebra att du lär oss om Visby. Vi är så sällan där uppe, fast på måndag ska vi dit eftersom jag ska till sjukan och göra en obehaglig kontroll efter min C-operation….. 😦
  KRAM/Susie

  Gilla

 3. Jätteroligt att bloggvandra här längs Strandgatan med er som guider. Jättefina bilder också som bidrar till upplevelsen. Så intressant att få veta mer. Stort tack!
  Kram

  Gilla

  • Det är bara för du inte får se hela ”huskroppen”. Jag valde att gå Strandgatan fram och foto det som syns därifrån. Egentligen finns det två gränder och en gata som är viktiga i sammanhanget också för att få helheten. Helst skulle jag vilja komma in överallt för att det skulle bli pricken över i:et. Aldrig är jag nöjd. 😉 Jag såg på ett foto som jag har i en annan gatumapp att det finns ett Hotell annex också åt ett annat håll.
   Kram tillbaka. Njut av din helg.

   Gilla

 4. Så trevligt och lärorikt det är att få följa med på era stadsvandringar! Älskar att få veta om de olika husens historia, från dåtid till nutid. Snart ska jag väl börja vandra runt lite mer igen i min stad!
  Tack Bosse för fina bilder och intressant historia och jag gillar också dina drömmar! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s