22. Vall kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Mindre än två mil från Visby ligger Vall kyrka. Har du lust att åka dit tar du väg 142.

Det höga tornet dominerar verkligen exteriören. Det är byggt under minst tre olika tidsperioder. Start på 1200-talets mitt och slutfört i slutet av samma sekel.

Dopfunten av sandsten är ett verk av stenmästaren ”Majestatis”. Dopfunten stod först i en 1100-talskyrka som inte finns kvar längre.

Predikstolen är från 1700-talets början. Målad 1728.

Altaruppsatsen av sandsten är tillverkad 1684 av stenmästaren Rasmus Larsson Ockes i Burgsvik.

En detaljbild.

Triumfkrucifixet är snidat av Bertil Nyström och hängdes upp 1967.

Tyvärr blev det ingen tydlig bild på den märkliga gravstenen över gutaböndernas hövding Peter Harding (under kormattan). Harding var ledarklippan under fejden mellan landsbygden och Visby 1288. Givetvis svårt att göra en ”utsliten” text tydlig. 😉

Tänkvärda ord:
”En vis man ger inte de rätta svaren,
han ställer de rätta frågorna.”
Claude Lévi-Strauss

10 tankar på “22. Vall kyrka

  • Den var extra fin och jag minns att vi längtade hem just då. Vi lärde oss den dagen att inte åka till fyra kyrkor (trots att vi gjorde annat också) under samma eftermiddagstur, trots att de låg nära varandra. Vi kommer att hinna med alla om vi får vara friska.
   Tack. Hoppas du inte blåste bort på din kust.

   Gilla

 1. Inser att jag inte alls i verkligheten hinner se så många kyrkor på Gotland så jag följer tacksamt med er på rundturerna. Dessa gamla kyrkor har ju alla sin historia att berätta och jag funderar alltid på hur det var här runt de gamla gudstjänsterna. Vilka kom och vilket liv levde de till vardags. Sista bilden är så vacker. Och en verklig öppning är det ju.
  Kram

  Gilla

  • Som turist skulle det vara tufft och antagligen enformigt att ge sig på att se alla under ex. en vecka. Men tar man en åt gången då och då i kombination med annat är det att föredra. Kul att du vill följa med via blogg.
   Det finns mycket intressant att fundera på om sådant du nämner. Oftast var nog livet väldigt tufft och orättvist. Sittplaceringen i kyrkan är ett talande och sorgligt exempel.
   Den är läcker.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s