Lita på att det ljusnar


Jag är mitt uppe i mina novembertävlingar på tre olika ställen. November månad ”springer iväg” exakt som den gjort de andra sex tävlingsåren. För att ladda mina egna
batterier försöker jag stänga av sociala medier mellan varven. Precis som jag alltid gjort sedan jag uppsökte den där hårda och opersonliga väggen. Jag börjar varje REGNFRI morgon med en promenad. (Jag saknar vindrutetorkare på mina glasögon.)  😉

Att läsa pappersböcker har jag aldrig tröttnat på. Just nu har jag läst 71 st krönikor av Tomas Sjödin. Tidigare genom åren har jag läst andra böcker av denna, för mig, sympatiska man som inte verkar sätta sig själv i fokus, i all sin uppriktighet. Jag har gråtit när han skrev om hur två av hans söner dog i samma obotliga sjukdom. Många har säkert hört honom sommarprata i Sveriges Radio. Annars hade de inte röstat fram honom sex gånger som vinterpratare.
I flera år har Tomas skrivit krönikor i Göteborgs-posten. För ett par år sedan var jag på en av hans föreläsningar som berörde mig djupt.
Här ska jag dela med mig av guldkorn från ”Lita på att det ljusnar” som är en utmärkt boktitel i mörka november. Håll till godo.

”När man inser att livet går fort ska man inte skynda på, utan passa på. Göra det man älskar och brinner för.”

”En människa är inte borta för att hon är död.”

”Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet.”

”Man måste låta saker och ting vara ifred ibland.”

”Ett kännetecken på att ett samtal är på riktigt är just de sträckor då ingen säger något.”

”Skillnaden mellan monolog och dialog är bland annat villigheten att ta in och förändras av det jag hör den andre berättar.”

”Omtanke är långtidsverkande.”

”Jag tror att allt som vi älskar är möjligt att rädda.”

”Det är något med de första, varma solstrålarna som är lika mirakulöst varje gång man träffas av dem.” (handlar om våren)

”Jag tror att man har mycket att vinna på att börja dagen – om så bara under några flyende tysta minuter – med att lyssna mer på sitt hjärta än till nyheterna. Eller kolla mailen.”

”Uppbrott är nödvändiga. Hemfärder kan vara lika viktiga. Särskilt när man förlorat sig.”

”Jag gillar tanken på att en del människor är mer svårlästa än andra.”

”Ibland måste man gå tillbaka för att kunna fortsätta framåt.”

”Man kommer aldrig till den sista raden om man inte skriver den första.”

”Så länge en människa bär en dröm i sitt hjärta kan hon inte förlora betydelsen av att leva.”

”Flera av mitt livs allra mest ögonöppnande möten har varit med människor som jag först betraktat som udda.”

”Jag tror att den svåraste freden är den med sig själv.”

”Att tala väl om en medmänniska är en ofattbart stor gåva till henne, och egentligen kostar det ingenting. Inget annat än mod.”

”Det är bara den som är ödmjuk nog att se sig själv som vem som helst som kan bli någon alldeles särskild.”

”Att tillåta sig att vara ur slag ibland kan vara den enda farbara vägen om man ska bli en människa som inte bara springer efter ljudet från andras visselpipor, eller från det dåliga samvetet. Och en människa som håller i längden.”

”Ofta, påfallande ofta till och med, är det de som pratar minst som har mest att säga.”

Tack kloka Tomas Sjödin.

Fotnot:
Hittade du bloggbesökare något favoritcitat? Eftersom jag valt ut från Tomas bok gillar jag givetvis alla.
Jag svarar av tidsskäl och energiskäl eventuella kommentarer med en symbol.

12 tankar på “Lita på att det ljusnar

 1. Att börja dagen med en promenad är mycket befriande. Man kan välja att tänka på allt eller inget. Som hundägare slipper man dock inte undan regniga morgnar utan det är ut i ur och skur som gäller.

  Jag tyckte att alla hans ord var fantastisk bra och tänkvärda. Just i dag fastnade jag för ”Jag tror att den svåraste freden är den med sig själv.”. Den kändes aktuell efter min fadäs i går. Jag kan gräma mig i evigheter över en sådan sak när jag i stället borde rycka på axlarna åt det.

  Kram

  Gilla

 2. Jag älskar verkligen Tomas Sjödin! Hans böcker och föreläsningen jag varit på, de betyder mycket för hur jag kunnat ändra mitt tankesätt. Vilket liv han haft! Dessa två svårt sjuka söner… Ändå orkar han (och har orkat hela tiden) hjälpa oss andra att må bra med sina tankar och ord! Han är min stora idol ❤
  Just idag reagerar jag på citatet ”Det är något med de första, varma solstrålarna som är lika mirakulöst varje gång man träffas av dem.”
  Igår när jag skulle hämta B1 och B3 körde jag ner till stranden först. Hade bara tio minuter på mig. Men solen sken, jag gick ut på bryggan och solens strålar värmde mig. Det kändes i hela kroppen på ett konstigt vis jag reagerade annorlunda än jag brukar… Så läser jag detta citat idag. Märkligt!

  Gilla

 3. Jag känner mycket väl till Tomas Sjödin, numera pastor i Smyrna församlingen Göteborg. Född i Ångermanland. Har också hans böcker och blir så berörd över den tro han har, trots livets grymheter emot honom, alltid hoppfull ändå. Han är en genuin äkta medmänniska, som sprider trygghet omkring sig.
  Har hört honom predika många gånger och hans ord berör.

  ”Så länge en människa bär en dröm i sitt hjärta kan hon inte förlora betydelsen av att leva”.

  Kram!

  Gilla

 4. Tomas Sjödin är verkligen en favorit hos mig. Jag har flera av hans böcker. Alla citat har något att ge så jag kan inte välja ut något speciellt. I sin enkelhet når han fram till de flesta och man lyssnar verkligen till det han vill säga. Tack för att du delade med dig av hans klokskap!
  Hoppas du fått din morgonpromenad idag! Här var lite kallare än tidigare dagar och jag är fortfarande i ”komma-igång-stadiet” efter en natt som jag inte önskar mig igen. Kram ❤

  Gilla

 5. Alla citat är bra! ”Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet” är ett av de bästa.
  Jag har läst flera böcker av Tomas Sjödin, De finns på vårt bibliotek. Bl.a. ”När träden avlövas ser man längre från vårt hus”
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s