Koviks fiskeläge


Om du av någon anledning befinner dig mellan Västergarn och Klintehamn tycker jag definitivt du ska svänga av mot havet och Kovik. En favoritplats som jag fick 2012. Då hade jag läst om Mari Jungstedts 3 favoritplatser på Gotland (Det var kapellet i närheten hon syftade på). Eftersom vi den sommaren hyrde en stuga i Tofta var det en kort färd dit. Bara några kast med fiskespöt. 😉

Dessa fantastiska eldsjälar som brinner för att rädda föremål och ge kommande människor en chans att få se vad som fanns förr. I det här fallet byggdes det upp ett fiskeläge och ett litet museum. Jag gissar att det tog sin tid.

Solveig i rollen som fönstertittare. 😉

En stilig fiskare som inte gjorde mig svartsjuk.

De tre eldsjälarna till projektet, som samlade ihop ett 20-tal fiskebodar, båtar, bryggor och andra mindre föremål från hela Gotland, var konstnären Erik Olsson i Sanda, lantbrukaren Edvin Olsson, Norrgårda och fiskaren Helmer Larsson. Vilken insats trion gjorde.

Förr var det ofta bönder som kompletterade jordbruket med fiske.

Den här platsen kallas för ”Korrumpu” i folkmun. Orsaken är att den natursköna grus och sandbanken ser ut som bakre delen på en ko. En ko-rumpa på halländska. 😉

Lysstången/fiskefyren var guld värd när fiskarna skulle ta sig hem lyckligt i mörkret.

Tänk om bodarna kunde berätta sanna storys. Då hade de gärna fått låna mina öron.

Rönnbär får avsluta blogginlägget. I verkligheten styrde jag mina fötter mot kapellet, som jag är svag för. Kommer i nästa ”vanliga blogginlägg”.

 

12 tankar på “Koviks fiskeläge

  • Det är så stor skillnad mellan att vara här på semester och ha möjlighet att bo här året runt. Nu går det att gå på djupet. Välja rätt väderdag, ge mindre välkända besöksmål en chans. Gå ner i livstempo. Du som verkar gilla att promenera långt hade älskat de möjligheter som finns på Gotland. Jag ska köpa till en bok snart som handlar om just det. Annars har Länsstyrelsen gjort ett gott jobb när det gäller den biten.
   Jag kommer aldrig att hinna med allt jag vill göra här. Men jag tror livet ska vara så. Men det är inte förbjudet att drömma. <3. Dessutom är det helt gratis. 😉
   Helgkram

   Gilla

  • De är guld värda. I alla sammanhang. Den platsen tilltalade mig redan första gången. Det som saknas är pricken över i:et. Jag läste förr på ett par ställen att solnedgången skulle vara så vacker i Kovik. Någon gång hoppas jag få bilda mig en egen uppfattning om det. 😉 Men idag ska det bli en fika på Fiket i eftermiddag. Ett ställe som jag var på kanske 7-10 gånger förra året. I år har jag inte varit där en enda gång. Orsaken är mitt ”galna” projekt med att hitta 25 st ”fikaställekandidater”. Jag har börjat längta dit. Om där finns något ledigt bord. Skönt att gå utan stor kamera och vara lite anonym. Möjligtvis blir det foto med min nya fån och ett inlägg på Instagram. 😉
   Helgkram

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s