20. Mästerby kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Mästerby kyrka är en av Gotlands sjutton bevarade absidkyrkor. Kyrkan är uppförd i slutet av 1100-talet under cisterciensisk ledning.

Själva kyrkobyggnaden består av absidkor, långhus och torn. Interiören lär vara en av öns mest utsmyckade.

Triumfkrucifixet är från 1199.

Predikstolen är riktigt modern – eftersom den tillverkades första hälften av 1700-talet.


Det finns rikligt med målningar som är från 1200-talet och fram till 1600-talet.

Altartavlan med bilder av Moses och Aron samt centralmotivet nattvarden är daterad 1688.

Närbild på nattvarden.

Dopfunten av ”Byzantios” är från 1100-talet och huggen i två block och har ett uttömningshål. Trälocket som återfanns 2008 är från 1700-talet.

Mina tankar dröjde sig kvar en stund. Jag tänkte på att ett av slagen mellan bönderna och danskarna ägde rum i Mästerby. Konstigt att de inte gav sig på kyrkan. Atterdag och hans mannar hade antagligen bråttom till Visby för större och viktigare slag.

Det var ett tag sedan en öppen kyrkport avslutade. Var tvungen att kika efter. Ekeby kyrka var förra gången, 11:e kyrkan.

Tänkvärda ord:
”Den längsta resan för var och en är
den inre resan.”

                           Dag Hammarskjöld

 

20 tankar på “20. Mästerby kyrka

 1. Vilken fin kyrka och så skönt att den fick stå orörd. Interiört påminner den lite om Stora Hammars gamla kyrka, ”Ödekyrkan” som ligger i grannhålan Höllviken.

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Du visade upp minst lika fina kyrkor i dina trakter. Fördelen här är att de är så många och ligger på relativt lagom avstånd.

   Det regnar här och är dystert ute. Men här inne har vi det trevligt. Jag har fixat efterrätt och har ledigt en stund. Sedan bär det iväg till flygplatsen.
   Kramar tillbaka.

   Gillad av 1 person

  • Jag noterade inte det i kyrkan men tänkte direkt samma tanke när jag tittade på fotona inför inläggning. Där fanns många fina målningar men de såg lite bleka ut på datorskärmen. Därför fick det ”gravida” paret följa med in på bloggen. En fin kyrka och ett av mina, än så länge, favoritänge strax intill.

   Gillad av 1 person

 2. Så många vackra och unika kyrkor du har visat och här är ännu en. Jag tycker mycket om att besöka kyrkor där jag finner lugn och tid för kontemplation. Går gärna på konserter i kyrkor som jag tycker ger en extra dimension till musiken. Tack för att du visar dessa kulturskatter. Kram ♥️

  Gilla

  • Jag tror och har förstått att det finns mycket som tilltalar dig på Gotland och runt om på havet. De medeltida kyrkorna är mycket intressanta att besöka och försöka jämföra. Det sistnämnda är inte lätt att hålla reda på. Men fotona hjälper till. Helst med tanke på att det jag visar upp bara är en ”liten del” av antalet foton. Ändå försöker jag slänga så mycket som möjligt. Är dock dålig på det – oftast.
   Kram
   Ps. Du blev till och med nominerad i en prisklass för att du ställde upp i fråga 3. 😉

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s