Botaniska Trädgården – oktoberbesöket

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.
En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård. 

Hösten mötte oss välkomna.

Varje årstid har sin charm.

Precis som i Ystad struntar rosorna i vilken månad det är.

Daggkåpa.

Kejsarträdet med sina frukter. Mina tankar gick till när vi fikade där i juniinlägget. När vi hade sommaren framför oss.

Oktoberkrokus är ett passande namn för detta tionde inlägg från denna fantastiska offentliga trädgård.

Vi hittade inget namn för dessa lockande bär som såg ut som godis. Hoppas de inte är giftiga.
Glasbär – Calliocarpa bodinieri skriver Susie på Stjärnarve. Tack ska du ha. 🙂

Snöbär. Vilken tur jag blivit vuxen och växt ifrån den där ”leken” från förr. Vet du vilken jag syftar på? Jag drabbades av en släng av  ”puffnostalgi”. 😉

Du ser här en pastellröllika.

En söndagsnyfiken koltrast ville vara med på bloggen.

Jag är rädd för att det inte kommer att vara lika fint här vid november & decemberbesöket. Hoppas jag har fel.

Avslutar med två foton med höstkänsla.

Fotograf: Solveig Lidén

Ps. Jag var också fotograf på mitt sätt. Bilderna blev riktigt bra med min nya fån. Min tumme syns tydligt. Jag lyckades också trycka på serier, video och andra nybörjarmissar. Den kommer att bli ett utmärkt komplement när vi blivit bättre kompisar, om tolv-femton år. När vi båda blivit glada pensionärer och ”trycker” om varandra. 😉
 

38 tankar på “Botaniska Trädgården – oktoberbesöket

 1. Busken med dom underbart vackra bären är glasbär – Calliocarpa bodinieri. Har försökt att plantera en här utan att lyckas tyvärr! 😦
  I botan har man ju varit en massa gånger, men aldrig i november så det ska bli kul att se!! 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

 2. Imponerad att du kan låta bli fisbären. Det är svårt tycker jag😇
  Mycket som blommar än, men nu har det frusit rejält några nätter, så nu går det nog fort utför.

  Gilla

  • Där var fint även denna gång. Kanske inte nästa månad.
   Vi diskuterade hur kul det var att smälla dem förr. Vi hade fullt upp med att fota. Jag med min nya kompis … nej. Inte min kompis ännu. Jag saknar min Samsung. Men den var ingen höjdare att ta kort med. Det här kommer att bli bra – helst inne i Visby. Då slipper jag släpa med den stora kameran så ofta.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 3. Det er en fantastisk botanisk hage du viser i fra. Det er så morsomt å se hvordan endringene er gjennom hele året. Her kom det smø på tordag, og frost i natt. Det er snart vinter 😦

  Klem fra Marit

  Gilla

 4. Hejsan
  Tack för titten hos mej. Så roligt.
  Måste säga att solveig är otrolig med kameran, vilka bilder så fina.
  Är ganska många år sedan nu som vi var på Gotland, tror det får bli en semestertripp nästa sommar.
  Kramar och ha det så fint.

  Gilla

  • Solveig är duktig på mycket. 🙂 Det kan jag verkligen rekommendera dig/er att göra. Här på bloggen fylls det på med saker att göra och upptäcka. Ni får kika in här när det är ”grådagar” under den mörka årstiden och drömma er bort till Gotland. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

  • Egentligen tycker jag det är bra att bo i ett land som har flera årstider. Men november tillhör hösten och den månaden tyckte jag var tröttsam fram till 2013. Nu flyger den fram när jag har fullt upp varje dag med korsordsmästerskapen. I år ska jag leka på tre forum. Då kommer det kanske att gå ännu snabbare.

   Gilla

 5. Även om färgerna börjar ändra karaktär så är det fortfarande väldigt vackert i Botaniska trädgården. Snart går den väl dock mot kargare tider…

  Kram och ha en bra onsdag!

  Gilla

 6. För några år sen ( säkert fler PR än jag vill tro) låg Kulturskolan i innerstan. Jag har haft barn som tagit lektioner på Kulturskolan och den stunden då man ska vänta. Har jag ofta besökt Botan som ligger nästan granne. Men plötsligt flyttade skolan och nu blir det sällan promenader i innerstan.
  Men vet du! På torsdag drar vi iväg på höstens sista tävlingstur och den går till ……. Ystad!
  Hoppas på lite ”dötid” så vi hinner se lite av stan förutom Donken, typ!
  /P

  Gilla

  • Då förstår jag att du hade ett utmärkt läge att tillbringa väntetiden i Botan.

   Hoppas det blir ”dötid” för att se lite i Ystad centrum. Vi ska också åka Pågatåget till vår förra hemstad i oktober. På Donken har våra två döttrar jobbat många pass. Men den tiden är bakom dem nu.

   Gilla

 7. Visst är det fint men här är alla blommor döda och bladen på träden håller på att blåsa av. Att bo på Gotland måste vara som att bo i ett annat land. I dag snöar det lite lätt här men det går bort när det landar på marken. I morgon lägger jag på vinterdäcken

  Gilla

 8. Underbart vackra bilder ni bjuder på! Jag har rullat upp och ned och njuter så av höstfägringen! Ja, jag älskar hösten med alla färger, men också de lite frostnupna och disiga dagarna. naturen insvept i dimma kan vara jättevackert, men NEJ Bosse inte om det är så varje dag! 🙂
  Hoppas du blir kompis med din mobilkamera…. jag tycker mycket om min Samsung som i mitt tycke tar bra bilder. Fast det kan ju också bero en del på fotografen! 🙂
  Glasbär – så vackra! ”Smällbär” – vackra att dekorera med och självklart smäller det ibland! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag tycker alltid det är trevligt att träffa människor som har hösten som sin favoritårstid. Nu förstår jag varför du inte ”behöver” tävla i korsordsmästerskapen i november hos mig. 🙂
   Sakta men säkert hoppas jag vi blir kompisar. Min Samsung blev pensionär redan förra året när jag inte längre kunde använda swisha. Tänk att bli pensionär vid tre års ålder.
   Mobilens kamera visste jag skulle vara känd för att vara riktigt bra. Bad min yngsta dotter om experthjälp. Den kan bli ett bra komplement när jag inte har lust att släpa på tyngre saker. Framför allt i Visby.
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 9. Även om sommaren härliga ”färskgrönska” är över så bjuder hösten på otroligt vackra färger, både planterat och naturligt 🙂

  Gilla

 10. Det är så trevligt med era månadsbesök i ”Botan”. Och Solweig har tagit så vackra bilder. Det gjorde säkert du också. Men de ser jag inte just här och nu. Jag var ju bara här en kort stund i juli. Visserligen har jag varit här vid andra tillfällen längre tillbaka i tiden, men det är det senaste besöket jag minns bäst. Och förstås de jag gjort i ert sällskap. Nu ser man ju att hösten är här och så ska det ju vara. Men njutbart är det.
  Tack för besöket.
  Kram

  Gilla

  • Fånen var riktigt bra. Jag fick tipset från yngsta dottern och hade siktat in mig på att det fick bli en sådan. Ett bra alternativ för att slippa släpa med stora kameraväskan hela tiden.
   Det är bara att gilla läget. När det är sol och inte ösregnar gillar jag hösten. Innan alla löv har ramlat av. Då kommer vemodet smygande.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s