Gotlands största skeppssättning


Tidigare har jag lagt in ett inlägg om det fina fiskeläget i Gnisvärd. Om man tar av den norra infartsvägen, från väg 140 mot Gnisvärd, når man efter ca 1 km Gotlands största skeppssättning.

Skeppssättningen syns från vägen. Den ligger i en uthuggning i skogen. Det går att parkera på höger sida. Skeppet är 47 meter långt och 7 meter brett och tillhör ett av öns bäst bevarade. Sammanlagt är det omkring 100 resta stenar i skeppet. Stävstenarna är ca 1.3 meter höga. (Detta foto är taget från andra hållet.)

50 meter längre in i skogen finns ytterligare ett skepp. Det är byggt med fritt lagda stenar med något större block som markerar stävarna.


Det finns två mindre runda stenringar. Undra vad de betyder?

Det har även byggts för hand i skogen av lekfulla människor.

Himlens krafter har lämnat spår.

Alla myror drar sitt strå till stacken. Det spelar ingen roll att det är en helgdag.

Den som skapade träden har också lekfull fantasi.
Det var så lugnt, fridfullt och soligt under vårt besök. Vi stannade till i en större glänta och insåg att här har kanske en gång legat en bostad. Vilka levde där? Var de lyckliga? Hur var deras vardag? Träden runt omkring viskade tyvärr inga berättelser. Min ”nyfikenhetsådra” fick inga svar.

Häftig avslutning. Först nådde vi havet och körde söder ut en bit. Vad snopen jag blev när det visade sig att jag skulle ratta mellan fiskebodarna. Plötsligt var vi tillbaka på platsen som vi gick på i augusti. Då när vi tagit en paus i allt uppackande på hemmaplan och njöt på stranden.

Extrainfo till de som vill veta lite mer:
Det var under den yngre bronsåldern som det började byggas gravar i form av stora skepp. Den döde brändes på bål, benen krossades, tvättades och placerades i ett lerkärl. I skeppen lades ofta gravgåvor av brons.
På Gotland finns ca 350 skeppssättningar som är synliga och bevarade. Från början fanns det många fler.

 

 

 

 

 

 

20 tankar på “Gotlands största skeppssättning

   • Den med utsikten mot havet heter Gannarve skeppssättning. Den jag besökte heter Rannarve och ligger lite avskilt men i närheten av Klintehamn. Kram

    Gilla

   • Då tror jag vi tar de ”flugorna” i samma smäll. 🙂 Jag ska googla och se om Trädgårdskaféet, som ett par pensionärer startade i Klintehamn för något år sedan, finns kvar. De har ljuvliga lavendelblommor på fotot i min pärm. ❤ En av mina favoritblommor/växter.

    Gilla

 1. Vilken spännande värld ni har flyttat till! 350 olika skeppssättningar, bara de kan hålla en sysselsatt länge, länge.
  Det speciella trädet i skogen har sin historia, helt säkert. Skulle vara roligt att veta varför det har blivit format som det är. Säkert någon gång i väldigt unga år, när det fortfarande kunde böjas av olika tyngder. Spännande.
  Tack!

  Gilla

  • Jag älskar öar. ❤ Jag behöver bli en bra bit över hundra år för att göra Gotland rättvisa. 🙂 Mina uppslag bara växer och växer. Men att besöka alla 350 kommer inte på fråga. Men några lockar. Helst de som ligger högt och har havet bakom/framför sig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s