11. Ekeby kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid. Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉

Ekeby kyrka består av ett nästan kvadratiskt kor, ett rektangulärt långhus och ett högt och smalt torn i väster. Tornets nedre del som är från 1100-talets slut är äldst.

Två medeltida föremål är mycket värdefulla. Dels triumfkrucifixet från 1100-talets slut…

…och dels dopfunten av sandsten från samma århundrade.

Interiören är ur färgsättningssynpunkt en av Gotlands rikaste. Här finns kalkmålningar från 1200-, 1400-, 1700- och 1800-talet.

278 år sedan. Känns inte som igår.

Både i koret och i långhuset lyser starkt blå draperimålningar från 1800-talets början. De är målade av J. Gustaf Möller.

Predikstolen är från sent 1700-tal.

Bänkinredningen tillverkades under 1600-talets senare hälft men målades under 1700-talet.

Dags att ta farväl för den här gången.

Tänkvärda ord:
”Livet är det enda som händer en medan
man är upptagen med att planera det.”
                                           John Lennon

 

26 tankar på “11. Ekeby kyrka

  • Minns den som vacker. Vi var där 8 september. Men vi åkte faktiskt förbi den igår när vi hade varit och vandrat på ett änge i närheten. Nu är det nästan bara en månad kvar tills de flesta medeltida kyrkorna är öppna för allmänheten. Bra det. För jag har bara en kvar i arkivet. 😉 Sedan finns det såklart en jättestor att besöka som jag kan se från vår balkong (tornen) – Domkyrkan. Den är också medeltida. Jag vill kombinera det besöket med mer grönt och fler blommor i närheten.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 1. Tack, Bosse – Jag ser fram emot att besöka kyrkorna på Gotland. Har nog kanske bara besökt fem eller så, Och hit till Ekeby kyrka har jag aldrig varit. Ett fint besök med din text och dina fina bilder.
  En gammal kyrka har ju så mycket att berätta och historia är jag väldigt förtjust i.
  kram!

  Gilla

 2. Ett inlägg helt i min smak. Jag älskar gamla kyrkor. Det finns inte många andra byggnadsverk som andas så mycket historia som dem. Vackra är de också 🙂
  Kram

  Gilla

  • Det är intressant att läsa om kyrkornas utveckling från träkyrkor (synd att det bara finns rester kvar från den tidens kyrkor) till de Romanska och vidare till Gotikens kyrkor och när sedan allt byggande plötsligt stannade upp vid mitten av 1300-talet. Inte så konstigt med tanke på Den onde Atterdag, och digerdöden som ”tillsammans” härjade omkring. Konstigt att han lät kyrkorna på landsbygden stå kvar. Ekonomin och de goda åren var också slut. Visby hade tappat sin position i Europa.
   En medeltida kyrka speglar så många olika områden och det lockar till en stunds funderande och studerande av detaljer. Mycket att smälta in. Då vill man inte komma till en låst dörr, en vigsel, ett dop. 😉 Jag såg på en sajt att de två kyrkorna som var låsta när vi kom dit fanns med på en lista över 12 st som inte hade öppet av olika skäl. Bra. Nu vet vi det när vi åker vidare på äventyr. 🙂 Sedan är vi för försiktiga/blyga för att ringa t-nummer för att någon ska komma dit och öppna. Det är pinsamt på flera sätt. Ta av någon annans tid o.s.v.
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 3. Kyrkor är nåt man som ”nybliven” gotlänning verkligen har besökt. Trots att vi är helt ointresserade av religion. Men annars så är det så vackra byggnader rent arkitektoniskt och så mycket historia runt dom. 🙂
  Sen hade du med otroligt bra tänkvärda ord av John Lennon. 🙂 🙂
  KRAM & TREVLIG HELG/Susie

  Gilla

  • Om man inte gillar kyrkor får man blunda hårt under turer på ön. 😉 Överallt sticker tornen upp. Vi såg det senast i fredags när vi åkte till ett Änge.
   Varje kyrka berättar många olika saker – på sitt sätt. Om människor har tid att stanna upp lite i sina stressad liv.
   Jag har alltid varit förtjust i att hitta tänkvärda ord. De kan finnas överallt. Ibland stannar jag en film jag ser på och skriver ner orden som tilltalar mig.

   Tack ska du ha. Jag är inte så himla glad just nu. När jag satte mig vid ratten igår för att vi skulle åka till ett fiskeläge gick inte bilen igång. 😦 Tydligen finns det ingen bilverkstad som kan/sysslar med vårt bilmärke. 😦 I morse skulle vi åkt på en spännande utflykt. Den närmaste verkstaden ligger i Nynäshamn. Det sa ”bilbärgaren” som startade upp bilen en gång i vintras.
   Kram Bosse

   Gilla

   • Har du ett så udda bilmärke!? Men det måste ju finnas någon som jobbar med alla typer av bilar här på ön också. Tyvärr kan jaginte fråga Rolle för han fixar sina bilar själv fortfarande. Förra veckan var det byte av bromspads på Kia´n. Men det tar mycket längre tid numera och gissa om han hade problem att ligga på liggbrädan och sen ta sig upp….. 😦
    KRAM/Susie

    Gilla

   • Vi har en T-ford från 1922. 😉

    Problemet är kanske att den måste lagas av verkstad som utför operationer på en Hyandi. För jag tror och hoppas det går på garanti.

    Jag tycker Rolle är duktig.

    I Ystad slutade jag skifta däck själv av orsaken att mitt ena knä och ryggen tröttnat på sysslan. Sedan vi köpte ny bil har vi till och med däckhotell som vi skrattade snett år när det kom till världen. Här har vi inte ens garage så då hade vi ändå fått ge oss på den fronten. Är inte så dyrt – än.

    Idag blev det istället cykelpremiär. Riktigt trevligt i medvinden. 🙂 Tog först en vända om bilen för jag hade fantiserat om att den skulle vara söndagssnäll. Njet. 😦
    Vi har ju bara 8 st flygplatsresor i nästa vecka framför oss. Två imorgon.

    Gilla

  • Det tycker jag stämmer utmärkt. Vi åkte förbi kyrkan i fredags. När vi ännu hade en bil som rullade. Igår skulle vi åka till ett fiskeläge. När jag vred om nyckeln hände inget. 😦
   Vad härligt. 😀 Förstår att du längtat. Önskar dig fina dagar. Värmen ska ju komma tillbaka rejält lagom till Påsk.

   Gilla

   • Bättre läge än förra Påsken – som visserligen inföll tidigt. Påskdagen var 1 april. Då plumsade vi runt i djup snö. Ett par skulle komma från Hässleholm för att köpa ett vitrinskåp. När de startade från hemmaplan fanns ingen snö. När de närmade sig Ystadtrakten fick de krypköra.
    De är säsongen 2019 på allvar igång för er. 🙂
    Batteri eller cylinder skulle jag tro. Får se hur det går när vi kontaktar Ystad imorgon. Borde gå på garanti, men måste den utföras av en firma som ”handskas med vårt bilmärke” lär det bli problem. Jag ser framför mig hur vi kommer fram med färjan i Nynäshamn och bilen inte startar på färjan. 😦 Ska jag lugna dem och gå runt och dela ut visitkort på min nya blogg? 😉

    Gilla

 4. När jag besöker en kyrka brukar jag alltid titta mest på dopfunten. Det är något speciellt med den, tycker jag. Ibland är det så fantastiska historier bakom. Kram

  Gilla

 5. Förstår att du njuter av att besöka och dokumentera alla de vackra kyrkorna på Gotland! Här i Ekeby kyrka ser jag tack vare dina fina foton, otroligt vackra målningar! Väldigt fina arbeten också beträffande predikstolen. Ja, återigen… vilka skatt våra kyrkor är! Måtte de förbli orörda.
  Söndagskram Nilla

  Gilla

  • Det får vi verkligen hoppas, att de får vara intakta. Stod de emot både den hemska kungen Valdemar Atterdag och Digerdöden finns det hopp.
   Alla kyrkor som jag lagt in är från besök i augusti och september. Men vi åkte förbi Ekeby kyrka i fredags. Vi ser fram emot att komma in i ”nya” kyrkor om ca en månad. Det är inga problem att hitta till dem. Tornen syns överallt. Ofta mer än ett från samma vy. Med tanke på att jag köpt böcker och läst på kommer det att bli ännu mer stimulerande att kliva in i de heliga/historiska lokalerna. Nu vet jag till och med att ca 12 inte är öppna 😉 Dessutom är vi för blyga för att ringa ett telefonnummer och störa någon person.
   Kram Bobo

   Gilla

  • Tack. 🙂
   Varje gång vi ska någonstans i sommar kommer vi antagligen att ta pauser i någon medeltidskyrka. Blir det lika varmt som förra året kan det vara njutbart att svalka sig en stund. Skönt att byta trängseln i Visby en julidag mot något mer stillsamt. Det blir som att komma till en helt annan plats om man jämför Visby, kustremsorna med en bit in på ön. Häftigt med kontrasterna. Det var samma sak med Ystad och Båstad. För mycket folk på för liten yta. Väldans häftigt när jag var 15-30 år. 😀 Nu skulle jag väl bli anmäld om jag tittade för länge på … 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s