Gutamål – lektion 2


Hur mycket förstår du av dikten?

Ämne;  Människor & Djur

Svenska                                     Gutamål
Gift kvinna                                  Källing
Hankatt                                       Båns
Abborre                                      Burre
Vildkanin                                     Rabbis
Rödstjärt                                     Rau(d)trissle
Taltrast                                       Knäpptrast

Om någon från Gotland frågar hur många sorkar du från fastlandet har, behöver du inte längre se ut som ett frågetecken. Gulligt ord tycker jag. I alla fall på yngre söner. 😉

22 tankar på “Gutamål – lektion 2

 1. Tycker ju om själva gotländska dialekten, men inte helt lätt att förstå! Egentligen skiljer den sig en hel del ifrån hur ”svenska språket” och ifrån andra svenska dialekter! Dialekten låter som en god blandning ifrån alla nordiska språken! Eller? ”Sorkar och Töiser”… haha! 🙂 Töiser låter ju gulligt, men SORKAR…. inte lika gulligt tycker jag! 🙂 (Förstod lite av dikten.)
  Vårvinterkram Nilla

  Gilla

 2. Strandildn (fyren?) vakar på berget
  Nattljus för en fattig själ som driver redlös i mörkret
  den lyser i land och vill mig väl
  sjön bryter över bräuni (relingen?) och vill sluka min gamla båt
  Fyren vakar i öster och leder mig hem i natt.
  😀

  Gilla

 3. Ingen dialekt som är lätt. Töser och pågar är skånska, Sorkar har jag hört förr och smålänningen säger lu.
  Kallt och blåsigt idag också men dom har lovat varmt till påsk.
  Kramar

  Gilla

 4. Jag fattar inte mycket av gotländska! På en fest en gång i forntiden, kom jag i samma lag som en gotlänning när vi tävlade. Minns inte vad för tävling, men jag minns hur svårt vi hade att förstå varandra! Helst jag honom!

  Gilla

 5. Jag är verkligen urusel på gutamål. För några år sen brukade vi tillbringa några sommarveckor i Hamra. När de äldre killarna (!) pratade på där, hängde jag inte med.
  /P

  Gilla

  • Jag trodde du var en expert. 🙂
   Undra om det var i Hamra som du la in väldigt fina kort på din blogg för något/några år sedan. Någonstans på Sudret var det. När jag såg bilderna tänkte jag direkt. ”Dit måste jag åka någon gång”. Då visste jag inte att jag skulle flytta till ön. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s