Det som göms i snö

Endast böcker med anknytning till Gotland i denna kategori.

Carin Gerhardsen är mest känd som författare till de åtta deckarböckerna i HAMMARBYSERIEN.
Här ger hon sig på en fristående psykologisk thriller med handlingen förlagd till Gotland.
Något hemskt händer en hal vinterdag 2014 (se bokomslagets framsida) och x antal människor påverkas på olika sätt. Vi får följa huvudpersonerna, i 78 korta, kapitel vart och ett med ett förnamn på någon av personerna som rubrik. Sakta men säkert vävs personerna ihop med den hemska händelsen. Tiden förflyttas mellan 2014 och fyra år senare.
Jag tycker Carin Gerhardsen gör detta pusslande galant. Hon ger läsaren små bitar i taget. Pusselbitar som vi sedan själva får vrida, vända och byta plats på under läsandets gång. Bitarna bär namn som skuld, sorg, slump, våldtäkt, svartsjuka, samvete, alkoholproblem, girighet, Gotlandsvyer, otrohet, gemenskap, mindervärdeskomplex, spänning, aggressivitet, utanförskap, sympati och hat & kärlek, vardag och drömmar.

Sakta men säkert lär vi känna Sandra, Jan, Jeanette, Kerstin, Karl-Erik och de andra i den fiktiva världen. Den miljö som numera känns mer och mer hemtam för mig. Nu har jag nämligen bott här på Gotland i lite mer än sex månader.

Jag läste i senaste Bokspegeln att boken är nominerad till Årets bästa svenska deckare?

Har du läst deckaren? Vad tyckte du?

Betyg: 4/5.
Det som saknas är att jag känner kalla kårar längs med hela ryggraden. Något fattas i intensiteten för att nå fullt dit. Dessutom rådde jag efter ett tag på att gissa vem som var den elakaste vargen.
Men det är en fyra med mersmak där jag gärna läser Carin Gerhardsens nästa bok. Till skillnad från tre andra psykologiska thrillers (inga namn nämns) som haft en bättre rysande stegversion genom romanen – men där det brustit totalt i finalen och gått över till kiosklitteratur när den är som sämst. Jag är inte förtjust i att få en besk äcklig eftersmak. Bättre att få MERsmak som jag fick efter jag slog ihop denna Gotlandshandlingsbok. 😉

30 tankar på “Det som göms i snö

 1. Jag har läst hennes tidigare böcker och gillar dom. Denna tycker jag är väldigt bra och annorlunda skriven. Ser fram emot nästa bok av Carin Gerhardsen.
  Snöiga kramar från Rottne

  Gilla

  • Konstigt nog hängde jag inte med när hon inledde serien. Därefter har jag läst 3-4 av henne som jag uppskattat. Hon hänger med bra bland de många duktiga kvinnliga svenska spänningsförfattarna. Någon gång ska jag läsa serien från början. Får bli när jag flyttar till ”Hammarbyland”. 😉
   Förr var jag sugen på att prova på en storstad några år. Då var det Wien och Paris som hägrade. Det var då. 🙂
   Nu är det skidor som gäller. Tur det finns SVT Play. Annars skulle det blivit körigt för mig den närmaste månaden.
   Kram Bosse

   Gilla

  • Du har väl ingen snö hemma att leta i. 😉 Har du också svårt för att bestämma dig? 🙂
   Här har jag en intensiv månad framför mig – som inleddes igår – med Skid-VM och Skidskytte-Vm direkt efter det. Tur jag kan se det i efterhand. För nu ex. har Solveig ledigt i nio dagar när hon kommer hem om några timmar.
   Kram Bosse

   Gilla

   • Nej, det finns absolut ingen snö, bara härligt sommarväder (även om det vore ganska bra med lite regn – trädgården ser helt förfärlig ut). Det är du inte ensam om, jag har också en intensiv månad framför mig, men det gällar fågelfestivalen 🙂

    Gilla

   • Intelligent fråga. Vad gör fåglarna då? Åker de skidor, sjunger duett eller flyger de runt och visar upp fjädrarna? 😉
    Utan skoj: Hur många människor besöker festivalen? Hur lång tid pågår den? Vilka aktiviteter förekommer? Vad håller du i? Är du ”spindeln” i organisationen? Kommer besökarna långt ifrån? Hur ofta har ni festival? Vad många frågor. Du behöver inte svara på dem alla. 🙂 Lycka till med allt. Hoppas er gräsmatta får regn från himlen snart.

    Gilla

 2. Nej, denna deckare har jag inte läst. Verkar spännande och intressant, skulle inte ha något emot att läsa den, kanske. Har inte bestämt mig ännu. Jag tycker om deckare, men thriller kan jag ha svårt för, helst om den är psykologisk. Har lätt för att fantisera in mig i den, om du förstår vad jag menar.

  Gilla

 3. Jag har inte läst den.
  Lustigt, jag köpte för några timmar sen 3 pocketböcker. En av dem som jag var intresserad av var just den du nu recenserar. Men jag tog inte den. Det ångrar jag nu. Får bli nästa gång.

  Gilla

  • Så du höll boken i handen men sedan smälte snön och du valde andra. 😉
   Väldigt intressant hur hon la upp sin strategi. Tror du som skribent gillar att analysera den biten. Den kommer inte att smälta bort. Du får fler chanser.

   Vad snopet igår. Jag blir nästan rädd för mig själv. Jag såg scenariot innan det hände. Tanken för mig från start var också att det kan vara en nackdel att ha två kompisar i samma viktiga lopp. Svårt att koppla bort den biten helt. Den egoistiska tuffheten och beslut som ska fattas sekundsnabbt tvekas lätt. Hänsyn växer till. Allt gick Fallas väg. Jag unnade Marie Eides medalj. Synd hon inte fick guld när det ändå blev som det blev.
   Komiskt på toppen i herrfinalen. Alla med sträckt rygg. Synd de inte stod där fem minuter. De franska nerverna brast först. 🙂

   Gilla

   • Ja jag var rädd för att det som hände skulle hända och så gjorde det det! Ja Falla var väl iofs värd att vinna. Hon hade makten över hela loppet, men jag inte låta bli att tro att hon hade blivit omåkt av Maja på upploppet.

    Herrfinalen ja, verkligen komiskt. Fransmannen fick ge sig, som sagt. Det hade varit intressant om ingen hade gett sig. Vad hade hänt då? Hade alla blivit diskade? Tycker inte att det är riktigt sportsligt. Håller inte med Mattias Fredriksson som tyckte det var briljant åkt av Kläbo. Tja … jag vet inte.

    Mycket som hände igår. Halfvarsson då?? Jag vågar inte titta när han kör. Det händer alltid något dåligt. Jag gillar honom, som jag säkert har sagt förut, men …

    Gilla

   • Jag tror att Maja Dahlqvist hade fixat guldet.
    Såg du Johannas ansiktsuttryck när Fredriksson sa det? Jag önskade att hon skulle börja prata. Personligen är jag inte säker på att gutten skulle vara med i finalen. Beslutet kändes inte rättvist.
    Calle har stor talang men speciellt smart var det inte att som uppladdning för ett viktigt VM släppa en sådan video. Snacka om att skapa onödiga problem och slösa energi på fel saker. När jag såg det inslaget blev jag tvärsäker på att det inte skulle ätas tårta av Calle. Det kan snart inte kallas för otur och slump att han inte håller när det verkligen gäller. Som ledare och tränare skulle jag blivit riktigt besviken och sur. 😦 För den videon kan hela den svenska truppen få en släng av – vilket skulle vara orättvist.

    Intressant fråga. Hade det kommit upp sex viktiga personer och puttat på deras ryggar? 🙂

    Spännande på söndag. Kommer den unga norska tjejen att åka sista sträckan i sprintstafetten? Åker det norska teamet på en framgångsvåg? Eller tar svenskorna revansch? Vilka två svenska tjejer får chansen? Jag gissar på att Stina får vila och sparas till den andra stafetten, 4 x 5 km nästa torsdag.

    Gilla

   • Jo jag såg hennes uppspärrade ögon. Hon höll nog inte med Mattias.
    Nej det är ju det … Calle verkar inte vara särskilt smart. Fattar inte hur han kunde vara så dum?! Med videon menar jag.
    Jag tror också att Stina får stå över imorgon.
    Spännande. Mer spännande än dagens skiathlon, eftersom Ebba inte ska vara med. Men klart att jag ändå hoppas på en framskjuten placering för Charlotte. Undrar vad Frida Karlsson kan göra? Och Ida? Jag gillar Ida. Hon har en tuff framtoning. Får alltid skruva ner ljudet när hon intervjuas. Jäklar vad hon skriker ;-).

    Gilla

   • Tack för uppställningen. Jag ser mycket fram emot Frida och om Kalla är fågel eller fisk. Skulle inte förvåna mig om hon någonstans har skaffat sig en form som ingen vet om. En viss norska får inte förstöra denna spännande sträcka redan efter 1 km. Mindre än en timme kvar. 😀

    Gilla

 4. Jag har inte tilltalats av varken deckare eller thrillers, men efter ha läst mängder av ”feel-good- böcker” , så har jag nu brutit trenden och läst två psykologiska thrillers. Ditt lästips har lockat mig! Gillar upplägget hur händelsen i boken, påverkar och väver samman flera personers liv.
  Trevlig helg!
  Fredagskram Nilla

  Gilla

  • Jag tror på variation – inom vissa gränser. Så fort S tipsar mig om en ”kvinnobok” som är minst en fyra i betyg läser jag den. Hon vet vad jag gillar. Ofta har vi samma smak.
   Den här lättlästa boken är intressant ur flera aspekter. Alla vi små människor står inför för mängder av beslut varje dag. De flesta sköts per automatik och erfarenhet.
   Jag läser aldrig de populära ofta tjocka spänningsböckerna där fokus ligger på att skriva/frossa i/om äckliga våldsdetaljer. Peter Mays trilogi är ett fantastiskt exempel på litteratur där det är en lyckad och läsvärd kombination av spänning och fantastiska miljöbeskrivningar och personporträtt.

   Tack ska du ha.
   Fredagskram Bobo

   Gilla

 5. Jag har läst alla hennes andra böcker och gillade dem verkligen. Denna har jag dock missat helt men nu är den beställd så tack för tipset. Det var bara en före så jag behöver nog inte vänta alltför länge!

  Kram och ha en härlig fredag!

  Gilla

 6. Hej Hej 😀 Kul att läsa i kap de senaste inläggen. Du har ett klurigt sätt att skriva på, så det går minsann inte att hoppa över några rader för att få veta slutet. Du har många roliga berättelser och minnen. Uppskattar verkligen att du delar med dig av dem.
  Önskar dig en riktigt trevlig och skön helg. Kram Katarina 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s