Med nya ögon

I det här inlägget tänkte jag göra en nostalgitripp tillbaka till Fårö. Med hjälp av några bilder och appen Waterlogue tänkte jag ta med dig runt på den lilla ön och se om bilderna ”med nya ögon”. Vi startar i Langhammars raukområde, 2019. Ofattbart nog har det redan gått fem år sedan vi var där. Bosse och jag är inte speciellt förtjusta i att trängas med massor av turister. Vi lyckades väldigt bra med att hitta tider då vi var helt, eller så gott som, ensamma.

Att åka färja är inget jag njuter av precis, med undantag för Fåröfärjan. Den är faktiskt helt okej att åka över med. Det går fort (ca 12 minuter) och innan man hinner fundera över att man är på en färja så kör man av och är på torra land igen.

En tidig morgon, parkerade vi vår lilla blå vid Digerhuvud. Cyklarna var med och när vi ätit vår frukost med underbar utsikt över havet och lyssnat till havets ljud, cyklade vi iväg och njöt av livet när det är som bäst. Till sist kom vi fram till…

Helgumannens fiskeläge som blev vändpunkten för vår cykeltur.

Husbod/Häusbod – Ett annat fiskeläge, som kanske inte är lika välkänt, men absolut lika fint att besöka.

Och ett tredje – Jauvika – som är det största fiskeläget på Fårö. Beläget i Lautervikens sydvästra hörn. ”En oas för själen” skrev Bosse i sitt inlägg när vi redovisade vårt besök här.

Allt var inte strålande solsken och blått hav på våra utflykter. (Även om vi oftast valde att stanna hemma om vädret inte visade sin bästa sida.) Vid vårt besök vid Norsta Auren, i maj 2019, var det så kallt, blåsigt och regnigt att både mössor och vantar åkte på.

Ryssnäs blev en av våra favoritplatser på Fårö. Frukost i Ryssnäs slår det mesta!

Till Stora Gåsemora gård kom vi bara en gång… Vem vet… Om vi någon gång återvänder till Fårö så kanske vi kan bo i kalkstenskvarnen som syns till höger på bilden.

Avslutar denna nostalgitripp med en vandring på klapperstensstranden vid Fårö fyr. Det ska erkännas att jag i skrivandets stund längtar tillbaka till alla dessa fantastiskt fina utflykter som vi gjorde under våra Gotlandsår. Bortsett från bensinkostnaden så bjöd Gotland och Fårö oss på upplevelser som är svåra att överträffa – alldeles gratis.

16 tankar på “Med nya ögon

    • Önskar att jag kunde måla på riktigt men eftersom jag inte kan det får jag ta tekniken till hjälp. Det är kul att testa lite olika filter i appen och se resultatet.

      Tack för att du tänker på mig! Jag tittar på den lilla skyddsängeln, som du skickade, och blir varm om hjärtat ❤ Mestadels mår jag bra, men då och då kommer cancertröttheten på besök. Det känns som en tung filt som lägger sig över kroppen och suger ur all energi – då dimper jag ner i soffan och lägger alla ”måsten” åt sidan tills det går över…

      Gilla

  1. Tack för denna trevlig runda. Och väldigt roligt med bilderna som ni fått fram med appen. Påminner om några akvareller vi har från Fårö och Gotland. Instämmer helt i att Fårö har mycket att erbjuda och på olika sätt och bäst är ju att komma hit utanför turistsäsongen. Var här på Fårö en hel del på 80 och 90-talet och även med elever på lägerskola. Då bodde vi ofta på Sudersand och cyklade runt. Fina minnen.

    Många tankar till er båda och hoppas att Solveig nu mår bättre.

    kram

    Gillad av 1 person

    • Härligt med minnen som man kan tänka tillbaka på och minnas med glädje. Jag skulle gärna ha cyklat omkring på Fårö, men helst då det inte är turistsäsong. Känns som att vissa bilister inte riktigt inser att höga hastigheter inte hör ihop med Fårös inte alltför breda vägar…

      Tack för omtanken. Som jag skrev i ett annat svar så mår jag mestadels bra. Tröttheten som dyker upp då och då kommer jag säkert få leva med ett tag till (och biverkningar från tabletterna också…)

      Önskar dig en fin fortsättning på juni! Kram tillbaka!

      Gilla

    • Fina Fårö! ❤ Kanske att jag nån gång kan försöka mig på att måla akvarell ”på riktigt”. Jag har färger, akvarellpapper och böcker med tips. Saknas talang och tid…
      Kram tillbaka!

      Gillad av 1 person

  2. Har varit på fårö några timmar. Ett misstag ser jag nu. Då missar man ju allt.

    Härligt när man hittar sina smultronställen!

    Bilderna var ju så härliga. ,-)

    Fiskeläge är mysigt och intressant.

    Håller med dig och Bosse, skönast när det inte är många på samma ställe, helst ingen alls, eller väldigt få ,-)

    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    Gillad av 1 person

    • Mitt första besök på Fårö blev inte ens en timma långt… Det var när jag och min kompis cyklade omkring på en tandemcykel på Gotland under en vecka. Vi cyklade till Fårösund (från Visby) och tog färjan över till Fårö. Det var dimmigt och grått… Om jag minns rätt så vände vi ganska snabbt i första backen och tog färjan tillbaka. När jag sedan återvände till Gotland på semester, några år senare med Bosse, så hävdade jag att Fårö inte var något att besöka. Mitt ”gråa” minne av den lilla ön höll i sig. Vilken tur att vi så småningom upptäckte att jag hade alldeles fel 🙂

      Kram tillbaka!

      Gilla

    • Tack! Numera ägnar vi oss åt nostalgitrippar lite då och då. Det är härligt att vi har så många bilder kvar eftersom de hjälper oss att minnas. Bäst av allt är att Bosse skriver ner vad som händer dag för dag. Då och då tar han fram sin femårsdagbok (eller den förra, eller förrförra…) och letar upp något som jag alldeles glömt bort.

      Önskar dig en fin fortsättning på juni!
      Kram tillbaka!

      Gilla

    • Tack! Det är härligt med minnen som värmer hjärtat. Tror också att det är nyttigt att plocka fram dem då och då. Vi lever ett helt annat liv just nu eftersom vi bor i en större stad.
      ”Allting har sin tid” och det viktiga är kanske att försöka göra det bästa av varje situation.

      Kram tillbaka!

      Gilla

Lämna en kommentar