De 14 klövsadelkyrkorna

Flera av de gotländska romanska landskyrkorna byggdes om under det gotiska skedet (uppstod i Frankrike på 1100-talet). Tanken var att göra kyrkorna ljusare och större. Tyvärr hann man i många kyrkor inte speciellt långt. I stort sett blev det bara ett nytt stort kor. Orsaken? Det går att peka på tre grundorsaker. Gotland började hamna i en nedgång i slutet av 1200-talet. Digerdöden slog till hårt på befolkningen under 1300-talet och den sympatiske Waldemar Atterdag och hans stenhårda polare kom på objuden visit 1361 och lämnade ”vissa” efterspår. 😦
Men det finns trots allt 14 klövsadelkyrkor med ett stort gotiskt kor, ett äldre lägre långhus och ofta ett lågt torn. Här får du se de fjorton på bild. Sorterade i bokstavsordning.

Alskog

Burs

Eskelhem

Follingbo

Fröjel

Garde

Guldrupe

Halla

Hejde

Källunge

Lau

Lummelunda

Lye.

Vallstena

Slutord:
När det gäller Gotland började unggotiken få inflytande omkring 1250. Sedan övergick den till höggotik i slutet av samma århundrade. Under den andra fjärdedelen av 1300-talet rådde sengotik, som på ön gick under namnet kontragotik.

9 tankar på “De 14 klövsadelkyrkorna

  1. Så vackra kyrkor, och jag som tycker så mycket om vitkalkade ,-) valde den från Källunge som favorit, för den såg så egen och spännande ut, vacker också, det sitter efter alla dina tävlingar att jag ska välja och vill välja ,-))

    Annars vitkalkade tjusigt, mina släktingar finns i Oxie kyrka.

    Läste lite fort, glad om du fortsätter kika in. Förstår ju annars. Datorn är garanterat fri från allt. det fanns inget på datorn, men tyvärr på sidan. Men går in till er bloggvänner med bloggen avstängd. För att vara på den säkra sidan. Konstigt det som hände dig.

    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    Gilla

    • Vitkalkade är extra fina. Du laddar alltså för en ny tävling. Det har varit så mycket mörkt under en tid så min lust har minskat rejält. Men till november hoppas den är tillbaks igen. Till dess är det mycket som behöver lösas. Tyvärr.
      Jag vet inte riktigt vad jag skrev till dig sist. Jag kan enbart komma in på vår blogg från ett nytt ”trist” ställe. När jag svarar på kommentarer brukar jag gå in direkt på det blå – om det finns något. Tyvärr går det inte hos alla av olika orsaker. En del saknar blogg. .:) När jag går in på Google där jag hade allt förr brukar mina tankar vara på allt annat än bloggar. För där tror jag att jag skapade en ny ”plattform” till dig. Ska kolla senare. Drar ut min sladd till mitt minne först. 😉 Själva datorn borde jag bytt för länge sedan. Fast vi avstod när jag äntligen hittade en som jag ville ha. Dumt att köpa den i Visby om det skulle uppstå något fel. Nu har det blivit en sport att se hur länge denna håller. Tre bokstäver har försvunnit, men Solveig har klistrat dit nya, betydligt större.
      Kram, Bosse

      Gilla

      • En ny tävling skulle vara kul, men låt det ta den tid som behövs, ibland blir det jobbigare, min hjärna är toltalt kass av olika stressga saker som hänt, så förstår dig, det tar den tid det tar. Jag brukar ju bara välja på kul också, när en massa härliga bilder dyker upp,-)

        Ha det fint KRAM Primrose

        Gilla

Lämna en kommentar