95. Garde kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Detta är en av de första uppförda stenkyrkorna på Gotland. Under första hälften av 1100-talet uppfördes det enskeppiga långhuset, koret och tornets nedre del. Garde kyrka är en av de 14 klövsadelkyrkorna.

Det är häftigt att kyrkogården omges av en mur med fyra bevarade stigluckor, alla i olika väderstreck. Noterbart är att den västra ska vara en av de största i Sverige. Den är från 1200-talet. Övriga är från 1300-talet. På Gotland är det bara Bunge kyrka som också har fyra stigluckor bevarade.

Hjärtligt välkomna att att kliva in i kyrkan och studera interiören.

Kristusbilden på triumfkrucifixet är från början av 1200-talet.

Predikstolen är daterad 1662 men målades sannolikt först år 1699.

Den medeltida dopfunten är tillskriven Byzantios som mycket annat på Gotland. En scen som visar en grip, ett fabeldjur med lejonkropp, vingar och örnhuvud.

Här i tornbågen handlar det om målningar som aldrig överkalkats. Det rör sig om ett hantverk av en bysantinsk-rysk mästare som också dekorerat kyrkan i Staraja Ladoga i närheten av Novgorod i slutet av 1100-talet.

Altaruppsatsen av sandsten, troligen huggen i Burgsvik, anskaffades 1689.

Avslutar med ett sakramentsskåp med målningar inuti skåpet.

Tänkvärda ord:
Äldre människor är som museer, fasaden har ingen betydelse, bara skatterna inuti.”
Jeanne Moreau

14 tankar på “95. Garde kyrka

      • Det hade varit snällt om någon gav mig en blogg. 😉 Den här betalar vi för och det tänker vi fortsätta göra. Egentligen är det rätt sällan som vi använt den som en ”dagbok”. Ibland lägger vi in nästa dag, det som vi upplevt dagen innan. Det kan likaväl dröja länge. En del platser kan ramla mellan två stolar. Beror lite på vad det handlar om. Har jag fått njuta av tre nya fiskelägen på en härlig tur känns det lite tjatigt att ta dem ”på raken”.
        Saker som har med Skåne att göra hamnar självklart på gratisbloggen. Kategorin Skåne och Ystad & Österlen har använts rätt många gånger sedan starten 2012. Sedan går det att alltid att fylla på med flera nya underavdelningar. På Råå låter som en mysig sådan. 🙂 Idag har vi bott här i exakt en vecka. Tror jag varit och cyklat en sväng 5 dagar. Alla gångerna i strålande sol och utan backar. Spännande att utforska närmiljön och för en stund slippa ifrån kaoset inomhus. ”Aldrig mera flytta” har vi sagt rätt många gånger genom åren. Detta är nionde gången tillsammans. Aldrig lyder vi vår devis. 😀
        Min hemliga plan och skälet till att jag accepterade läget fick sig en ”käftsmäll”, men kanske är det bra på sikt. 😉 Livets resa är sällan rak.
        Jag ser fram emot att visa upp fler spännande platser på Sveriges största ö. Om jag återfår lite mer krafter lär det bli ABC i november, i år också.

        Gilla

  1. Har kollat lite bakåt. Bilkyrkogården, så många fina bilar ,-) Skulle varit intressant att gå där och skrota . Förr kunde man ju se skillnade på bilarna, Volo saab, nu tyvärr ser alla likadana ut, trist! Gotland med sina gränder. Det är rogivande och vackert. Kyrkor ska bevaras. Så många otroligt fina.
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    Gilla

    • Det var en mycket tuff plats som läst och hört talas om för många år sedan. Äntligen passade det in i tidsschemat. ”Gå där och skrota” var en passande mening. 🙂
      Samma åsikt. Förr kunde jag ”nästan” alla bilmärke. Nu kan jag inte ens redogöra för vilken färg, eller rättare sagt färgnyans som bilen är registrerad som. Tiden har sprungit ifrån mig. Förr var det också tvärtom. 🙂
      Tack ska du ha.
      Kram, Bosse

      Gilla

  2. Så där ja, då var kyrkorna i hamn! En fin kyrka fick avsluta denna kategori.

    Inre skatter ska man vara rädd om oavsett om de finns på ett museum eller inom oss.

    Kram från oss på ön!

    Gilla

    • Du är en bra mattelärare också. 🙂 För bloggen återstår det en till. Den vi fick återvända till för att den var låst. En kantor kom och öppnade vid andra försöket. Den fasta texten stämde bra i början. Sedan började de skriva 98 stycken i nya offentliga sammanhang. Sista två åren talas det i turistinformationen om Gotlands hundra medeltida kyrkor. Det jämna talet lät antagligen tuffare. Ett sätt kan vara att fylla på med någon ruin från en kyrka eller kapell. Någon detaljerad lista har jag aldrig snubblat över. Antalet ökade naturreservat känns mer vettigt och förståeligt. Det gäller att skydda innan det är försent.
      Kram
      Ps. Jag såg redan vid första cykelturen hur nära det är till både Ven och Danmark.

      Gilla

      • Min behörighet är bred 😉
        100 låter onekligen jämt och bra men jag som gillar ordning och reda vill gärna att det sak vara exakt. Nåja, nua rön får man acceptera.
        Att naturreservaten ökar köper jag rakt av! Vi måste vara rädda om naturen och det är inte förhandlingsbart.
        Ja, Ven är väl bara ett stenkast bort och Danmark inte mycket längre. Själv har jag aldrig satt foten på Ven så den ön kvarstår. Förstår inte varför det ska vara så svårt när det är så nära… Eller är det kanske just därför?

        Kram och god kväll!

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar