Krusmynta

Jag har längtat efter att få träffa Krusmynta på bänken. Hon har funnits någonstans i mina tankar när vi traskat omkring i ”Grändernas stad”. Jag hade hoppats att vi skulle träffas av en slump, lagom tills jag blev trött i benen. Till slut googlade jag på hemmaplan och fick adressen Bremergränd. Problemet är att gränden inte finns utsatt på turistkartorna. Markeringen fick mig att inse i vilket kvarter jag skulle leta vidare i.

Vi hade tur och fick hjälp av ett trevligt par som vi stötte på i en gränd.
Vi gissar på att personer som bor i innergården är tacksamma för att inte fler vet om Krusmynta. Men det handlar om offentlig konst utomhus.
I den läsvärda boken ”Upptäck Visby” står det att gjordes en arkeologisk utgrävning i slutet av 1980-talet i det medeltida kvarteret. Då påvisades det lagerlokaler och ölstugor eller ”bierstuben” eftersom det ofta talades tyska i Wisby. På dessa ”nöjesställen” arbetade många unga, fattiga flickor. Givetvis rörde det sig om tunga arbeten, långa arbetsdagar i en osund miljö med många smutsiga händer omkring flickorna. Vi hade inte velat att våra älskade döttrar hade jobbat i den miljön.

Krusmynta var verkligen värd sin vila på bänken. Men jag ser att hon är ledsen och gråter. Undra´ om hon såg något ljus i tunneln? Hade hon någon dröm om framtiden? I min fantasi gick det bra för henne. Helt oväntat mötte hon…

Minns du Pippi Långstrumps alla namn? Jag fick ta till hjälp med den långa namnramsan.
Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. I Sverige ska det finnas 70 stycken som heter Krusmynta. Fem av dem på Gotland. Undra hur många som heter Rullgardina?

Tusen tack till Åsa Ardin Kedja, kvinnan med anknytning till Ljugarn på östra Gotland, som ligger bakom detta fina tänkvärda konstverk.

21 tankar på “Krusmynta

 1. Så fin hon är, Krysmynta där hon sitter på sin undanskymda plats på bänken. Ja det var nog ingen trevlig miljö alls för unga flickor. När jag hör namnet tänkte jag också på Pippi men även på visan ”Uti vår hage” med textraden ”kom ljuva Krysmynta, kom hjärtans fröjd”. Jag har faktiskt odlat Krysmynta som är en sorts grönmynta.

  Kram från en solig Kringelstad där nordan fortsätter att ta i

  Gilla

  • Hon har funnits med vagt i mina tankar när vi varit i trakterna i något ärende. Till slut bestämde jag mig för att nu skulle jag dela bänk med henne en stund. Nästa gång kommer jag att ”spika” platsen.
   Den vistiteln känns lite bekant men inte förnamnet i textraden. Vackra ord. (Hjärtans fröjd.) Då är namnet bekant för dig. Finns det något som du inte odlat tro. Nu fick du såklart nya idéer på mässan.
   Dina blåsippor måste längta efter att få sola sig och bli betittade. Eller skriver man beskådade tro.
   Kram tillbaka från en som lyssnar på en i berömda ABBA:s ytterflank.

   Gilla

 2. Pippis alla namn sitter som en smäck, dem har jag inga problem med. Tänkte på dem när jag läste din rubrik. Hälsa den fina Krusmynta nästa gång!

  Gilla

 3. Har kollat och det är två kvinnor som har det som andra namn – precis som min mamma hade, men som trots det kallades Attan när hon var barn. Men tilltalsnamnet var Ingeborg så hon kallades Bojan som vuxen…

  Susie igen!

  Gilla

 4. Så fin hon är på sin bänk. Jag tror också att det gick bra för henne! Hon är nog lite ledsen och trött efter en lång dag på jobbet. Hon fick nog lite te och satt med sin lilla katt i knät en stund.

  Gilla

   • Näej inte har hon fått skäll, det där eländes kruset var redan trasigt. Det var inte hennes fel utan det var en gäst på krogen som var lite yr i hatten och tappade det. Visst!?

    Gillad av 1 person

 5. Krysmynta har jag aldrig sett, men hon ser verkligen fin ut där hon sitter på bänken och ser fundersam ut. Jag ska absolut ta en titt på henne nästa gång jag kommer till Visby.
  Ha en fin fortsättning på Stilla veckan!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Det tycker jag definitivt du ska göra om du är i trakterna av Strandgatans gränsande gränder. Jag tror det var Kompanigränd som vi gick uppför. Rätt snabbt till vänster ska du styra dina fötter. Där finns en ”vrå” på 12-15 meter till bänken. Trångt. En marklägenhet precis mitt emot. Så vi kände oss lite i vägen när det blev ”trafik” där. 😉
   Borde det inte vara förbjudet med stark blåst under Stilla veckan? 🙂
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s