Vårdklockans kyrka

Den här fina gamla kyrkan av gotländsk kalksten invigdes som metodistkyrka 15 augusti 1875. Den var då en av de första metodistkyrkorna i Sverige. 1996 blev kyrkan byggnadsminnesförklarad. Sedan 2012 heter kyrkan Vårdklockans kyrka.

Den kyrktuppen måste känna sig som en mallig groda – med den underbara utsikten.
Kvarteret här uppe på klippan kallas i äldre handlingar för ”hos Wåårklockan”. Här fanns stadens vårdklocka placerad mellan 1598-1847. Vet du vad en vårdklocka är? Klockan 21:00 ringde den varje kväll staden i vård. Det innebar att stadsportarna stängdes och det var inte tillåtet längre med öppen eld. På sommaren ringdes Wisby ur vård klockan 04:00. På vintern två timmar senare. Dessutom användes vårdklockan för att sammankalla släckningsmanskapet vid eldsvåda. 1847 togs klockan ur bruk på grund av att den spruckit.

En ny vårdklocka sattes upp i S:t Karins ruin (S:ta Katarina) vid Stora torget. När det ringde i den var det varningar och skydd till folket i Visby. 1886 hängdes den nya vårdklockan upp i detta torn. Fortfarande ringer det i klockan. Nu för att inbjuda till samlingar i kyrkan.

Den här vintereftermiddagen kom jag just ut från ett tandläkarbesök i en mottagning som ligger bakom fotografens rygg. Du må tro att det här en populär utsiktsplats under högsäsong. De brukar på sommaren sälja glass och ha bord och stolar till förfogande.

Den fina gudstjänstlokalen används även som konsertlokal vid olika musikevenemang. Den kände kördirigenten Eric Eriksson (1918-2013) tillhörde församlingen under sin uppväxt i Visby. Det var här hans stora intresse för musik föddes. Jag läste att hans pappa var pastor i kyrkan.

12 tankar på “Vårdklockans kyrka

 1. Visby/Gotland lockar lite mer på våren/sommaren när jag ser alla vackra bilder därifrån, men vinterbilderna är det ett mer lugn över.
  Vi har ju en ambition att åka dit när det är Almedalsvecka någon gång. Får se hur det går. Ha en fin vecka/Katarina 🙂

  Gilla

 2. Det var intressant att få veta mer om en vårdklocka för det var helt nya kunskaper för mig. Till Visby och Gotland ska jag absolut men inte under högsommaren utan antingen vår eller tidig höst.

  Kram och god måndag!

  Gilla

  • Eller varför inte den femte årstiden. Fortfarande mest sommar, varmt i vattnet och lagom med medmänniskor runt omkring på ön. Härligt med vår och vårtecken (vi längtar varje dag). Men kyligheten är ungefär som den var i Ystad & Österlen vid den årstiden. Som annars gäller det att ha tur med vädret när man är här under en kort tid.
   Onsdagskram tillbaka

   Gilla

 3. Jag visste inte vad en vårdklocka var men nu vet jag. Mycket intressant inlägg. Förstår att det är en populär utsiktsplats och skönt att mötas av den utsikten när man kommer från tandläkaren.

  Kram från Kringelstan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s