En Holländare i kalksten

Just denna bild är en repris. Kvarnen fanns med i inlägget från när vi cyklade 88 minuter i Fårösund.

Men Stucke kvarn är värd ett eget inlägg i kategorin Kvarnar.

1868 byggdes kvarnen som är en Holländare – med en vridbar topphätta som ställs i riktning mot vinden. Jag tror det var 2014 som den blev ett byggnadsminne. Kravet är därmed att den inte får förfalla eller vanvårdas. Hela kvarnmaskineriet med hjul, axlar, kvarnstenar och mjölkista finns kvar.

Om du googlar kommer du fram till en artikel från 2014, där det står att Stucke kvarn är till salu. Vad har hänt sedan dess? Hur många pratkvarnar har ventilerat så vinden tilltagit i Fårösund? 🙂

Det står att det är tillåtet att bygga en ny bostadsbyggnad intill kvarnen, enligt fastighetsmäklaren. Det nämns förslagen att starta bageri och café på tomten. Med tanke på alla som väntar på att få komma ombord på Fåröbåten i juli vore det mer läge att gå runt i kön och sälja dryck och tillbehör. Många tankar fladdrar förbi. Men mitt förnuft berättar att jag ska parkera ”pennan” och istället ta en förmiddagsfika i vårt inomhuskök.

12 tankar på “En Holländare i kalksten

 1. Så fin möllan är! Själv skulle jag kunna tänka mig att bo en mölla eller en fyr men tyvärr sätter nog ekonomin stopp för det. Så fint att den ska bevaras nu. I vår tvillingstad finns en liten unik mölla som flyttades hit för sextio år sedan. Tyvärr har inte museiföreningen pengar till att sköta den och vår stenrika kommun vill inte bidra. Nu är möllan såld och kommer att flyttas…

  God söndag!

  Gilla

 2. Jag håller med Znogge. Skulle också gärna bo i en mölla eller fyr. Dock vore det lämpligast att göra det som ung och rask😅
  Tycker det är en fin mölla, synd att bygga ett hus jämte. Men din idé om förfriskningar i kön är inte fel.

  Gilla

 3. Kvarnar är så fina … vi har ju vår på vårt Torekällberg. När den brann ner så blev det sorg i hela staden. Men en liknande köptes någonstans ifrån och monterades upp och sedan många år har vi vår kvarn igen.
  Såg ett program om några som bodde i en kvarn. Det var onekligen intressant och jag blev lite avundsjuk. Vilken utsikt dom hade …

  Undrar hur ni har det just nu på öjn. Här vräker snön ner och jag vet ju att ni brukar kunna få problem med strömavbrott. Hoppas det inte händer ….

  Kram från ett snöigt fastland

  Gilla

  • Någon sa till S att det kommit fyra dm snö i Oskarshamn. Här är vintervackert men har inte snöat under dagen. Oj vad halt det var på kullerstenen bland gränderna när vi var där och lekte Bambi och fotade efter lunch.
   Du får ta det försiktigt under hundpromenaderna. Inte ryckas med i L glädjeskutt för mycket. Hoppas alla slipper strömavbrott.
   Kram.

   Gilla

 4. Jag brukar alltid försöka fota kvarnar då jag ser någon, vilket inte är så ofta, här i närheten. Tycker att de är så fina.
  Att ha café eller liknande passar ju bra om det ligger bra till.
  Tack för intressant information.
  Kram!

  Gilla

 5. En väldigt fin mölla som är i bra skick. Hoppas de fortsätter att sköta den. Några cm smö har vi fått och det är halt men jag har icebug så det känns tryggt.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s