Långa Lisa

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Vi tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Vi befinner oss på norra sidan av ringmuren. Jag tycker den här biten är väldig vacker att promenera runt. Extra intressant och mysigt att göra det vid olika årstider, tider på dygnet och väder. Ljuset faller olika och därmed blir det olika karaktärer på upplevelsen.

Långa Lisa är ringmurens högsta torn med sina sex våningar. En våning mer än övriga torn. Det är också ett torn som haft samma namn genom alla år.

Nu har vi gått in genom Sankt Göransporten och fortsatt vänster uppför backen.
Långa Lisa är granntornet.

Det har gått några veckor sedan bilden togs. Nu är där betydligt mer grönska och Långa Lisa måste antagligen sträcka på sig för att synas. 😉 Jag undrar plötsligt över namnet? Vem var Lisa? Hur lång var hon på riktigt? Säkert en stilig kvinna i Visby med hög klass. Inte vilken Lisa som helst. Men om jag fått bestämma ”sanningen” skulle det rört sig om en kvinna med stark medkänsla och mod. ❤

Det ser mäktigt ut. Nästan så fotografen får nackspärr helt gratis. Inte lätt att ta bilden. Utrymmet till andra sidan gatan är snålt tilltaget.

Tornet uppfördes som ett strategiskt försvarstorn. 1901 gjordes en undersökning och då påträffades en mängd av kaststenar i de översta våningarnas nischer. Tydligen hörde de till tornets vapenförråd. Ruskiga vapen på den tiden. Var tid har sina ”egna krig”. Människor med makt har tydligen svårt för att lära sig vissa, för mig, givna grundregler.

8 tankar på “Långa Lisa

  • De får allt bygga sina nya hus utanför muren. Det är verkligen inte lätt att bygga om eller till innanför muren. Många regler som även ”världen” utanför håller koll på. I och med utmärkelsen vilar det större ansvar för området. Mest på gott tycker jag.

   Gilla

 1. Fantastiskt vilken världsarv ni har på Gotland i Visby. Förstår mycket väl att det blev ett sådant för det är ju väldigt unikt allt detta. 27 torn kvar. Hur många var de egentligen från början? Och Långa Lisa, har månne namnet varit ett helt annat från början men att det sedan under årens lopp blivit Långa Lisa. Sånt funderar jag på..
  Ha en fin lördag ni båda!

  Gilla

  • Utan muren hade de inte fått utmärkelsen. Då fanns några till. Nej. Det är samma namn som när det byggdes. Ganska ovanligt. Undra vem som hade det yttersta ansvaret vid namndop?
   Tack ska du ha. En riktig fin lördag då vi hittade två nya orkidéer och en hel del annat trevligt.

   Gilla

 2. Ja, tyvärr har varje tid sina egna krig men själv förstår jag inte varför det ska vara så svårt för att leva i fred. Det borde vara en självklarhet som skulle gagna alla men icke.
  Fint att den ståtliga kvinnan är så väl bevarad!

  Kram och god lördag samt grattis till din bättre hälft på namnsdagen!

  Gilla

  • Det borde räcka med vattenkrig eller kramkrig. Det är en fråga som jag verkligen skulle vilja ha lösningen på. Borde gynna väldigt mycket. Kanske inte det avlånga landet som tillverkar vapen och annat skräp.
   Långa Lisa sticker ut eller upp. Jag gillar att gå i backen med havet framför mig.
   Jag ska skicka vidare hälsningen. Hon fick för sig att hon hade namnsdag igår också.
   Kram
   Ps. Läste nyss att du hade ösregn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s