Huset med målningarna

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Landmuren var sista etappen för att göra Ringmuren komplett. Den byggdes på 1270- och 1280 talen. Denna byggnad fanns redan på plats och byggdes därför samman med muren. (Precis som Tjärkokeriet i ett tidigare inlägg i denna kategori.)

Byggnadens datering är omkring 1255 och består av tre plan. Namnet ”Huset med målningarna” har det fått av sina välbevarade målningar från 1500-talet.

På översta våningen finns ett kryssvalv.

Nu har vi traskat genom en port och kommit till utsidan av muren, för att visa byggnaden från det perspektivet. Jag är förtjust i de inbyggda husen som skapar nya tankar om den gamla tiden.
.

Här ser du resten av den södra Landmuren, som bildade en gräns mellan Visby och landsbygden. När muren var klar krävdes tullavgifter för bönderna och andra köpmän från andra delar av Gotland, för att de skulle få tillåtelse att komma in och sälja sina varor. Det gick inte lång tid från de vilda protesterna gick över till inbördeskriget 1288.

Så vi bor helt fel om vi levt då. Om jag skulle velat gå ner och sälja ”Mina fotsteg i ditt hjärta” skulle jag behövt betala tull. Men det fanns såklart ingen oms eller moms. Var tid har sina bekymmer och glädjestunder. Nu kom jag att tänka på osynliga murar i modern tid.

17 tankar på “Huset med målningarna

 1. Tyvärr har det alltid funnits murar i tillvaron, både synliga och osynliga, men det är i alla fall tur att ringmuren är bevarad. Efter alla dina inlägg från Gotland så känner jag mer och mer att en resa dit måste bli av. Det finns ju hur mycket som helst att se.

  Apropå kryssvalv så hade min mormor en konfektyraffär när jag var liten. I källaren fanns kryssvalv men ändå bestämde kommunen att hala kvarteret skulle jämnas med marken. Min pappa som var i byggbranschen protesterade efter bästa förmåga och många med honom gjorde samma sak. Men allt revs och på platsen byggdes det upp ett köpcenter och bostadshus. Jag tror inte att det hade hänt i dag för numera är man bättre på att bevara.

  God lördag!

  Gilla

  • Här är mycket att utforska och jag laddar inför 2021.
   Men det kan också regna hela semesterveckan, bli strömavbrott och vara långa köer på vägarna, och till matställen m.m. Jag är väldigt förtjust i Bornholm som både har lite Skåne och Gotland i sig. Därför har jag/vi gett ön tre chanser. Men vädret har bara bitvis bjudit på ”semesterväder”. Ändå vill jag dit igen och skulle vilja ha sju dagars solsken.

   Vad häftigt. 😀 Varför hade inte min mormor en konfektyraffär. Istället slogs hennes tjejer på ovanvåningen (telefonister) med att ha ”lilla Bosse” i knät. Okej. Jag hade min favorit. Men att få gå på upptäcktsfärd i din mormors affär det hade slagit det mesta. Sorgligt att det slutade med rivning. 😦 Kom hon över besvikelsen tro.
   Tack ska du ha

   Gilla

   • Bornholm är en mycket fin ö och även vi har varit där tre gånger. Avstånden är små så man hinner otroligt mycket på en vecka. Det svenska sommarvädret är inte att lita på och strömavbrotten har jag hört talas om men jag är beredd att chansa. Med tanke på turistanstormningen skulle nog slutet av augusti vara bättre.

    Det var ett sant nöje att hälsa på i hennes affär och få en smakbit av allt det goda 😀 Hennes besvikelse var stor och vilket jag kan förstå. Sorgligt kommunen inte förstod värdet av att bevara det gamla.

    Gilla

   • Det är inte lätt att välja rätt vecka. Beror på väder, vad man är intresserad av och var på ön ”basen” ska vara och kanske vilka timmar på dygnet man är som piggast. Vi ”blåser” av om vädret inte verkar stabilt eller byter etapp.

    Syftet har i många år varit att förlänga säsongen till 12 månader. Men om butiker/fik/restauranger ägs av sommargotlänningar (mest från Sth men även från andra länder) har en kort öppetsäsong blir det ”dött”.
    Själv väntar jag gärna in blåelden och vallmon som förhöjer många intryck på olika platser. För den som älskar bada är sensommaren klart bäst. Här kan du hitta dig en egen strand.
    Det finns många ”gamla gubbar” i kommuner som är skyldiga till ”felbeslutsrivningar” enligt mig. 😉 Frågan är hur och med vad de tänkte.
    Nu ska jag se om det kommit in några svar på kvällens uppgift. Ingen vinnare blir antagligen utan ikväll också. Jag trodde att sportintresserade som Ethel och Ditte skulle välja ”Tour de Ski backdrottningen”.

    Gilla

 2. Så många murar det finns, – att stänga ute eller stänga in. Det är så intressant att följa dig i dina fotspår. Uppe på Klinten bodde en vän i ett litet, litet hus som var ihopbyggt med muren. Tomten var inte stor men när man öppnade porten så hade man hela Visby och havet framför sig.

  Gilla

 3. Om murarna kunde tala… De har varit med om en hel del och har säkert mycket att berätta. Nu får vi använda vår fantasi till en viss del och en del säger oss historien.
  Tack för denna information. Intressant.
  Kram!

  Gilla

 4. Tack för det intressanta inlägget och så fint att hus byggdes in i muren. Jag är speciellt intresserad nu efter att ha läst Elvira Birgitta Holms historiska Vargserie. I sjätte och sista delen beskrivs danskarnas erövring av Gotland 1361 och där handlar det mycket om Visby ringmur. Tänk om den kunde tala och det är så ofattbart att den fortfarande finns kvar för oss att förundras över. I boken gjordes en öppning i muren för att kung Valdemar

  Ha det så gott & kramen ❤️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s