Lummelunda


Det var soligt söder ut från Visby – men ”den lilla blå” rattade jag istället mot norr, där himlen var mörk. Snart kom de första snöflingorna. Precis som jag dystert förutspått.
”Det ser ut som om det snabbt drar vidare”, sa Solveig uppmuntrande.

Vi väntade in ögonblicket och styrkte oss med hett termoskaffe och gott fikabröd från Konditori Norrgatt.
”Min skatt” fick såklart rätt. Men det var kyligt när vi kom ut från bilen på den öde parkeringen nedanför Lummelunds Bruk. Vårt mål var att gå naturstigen och hitta naturgodis på marken. (Se skylten)

Däruppe såg vi Kvarnhjulet som inte öppnat för säsongen.

Vid lilla vattenfallet i Lummelundaån var det bara att ge upp. Det var nästan ett under att vi inte ramlade i leran. Ingen säker mark fanns att gå på i skogen. Systemkameran levde farligt. Naturstigen får vi återvända till senare under året. Vi har ett stort skäl att göra det. Skälet är den sällsynta orkidén Stor Skogslilja.

När vi återvänder ska vi även gå in här och titta på det största kvarnhjulet av trä i norra Europa och allt annat fint och intressant, som jag såg under fönster shoppandet.

Rosenbusken har kommit långt.

Det mäktiga ljudet hördes på långt håll.
Jag stod där vid räcket och tog in historien. Vilken resurs och kraftkälla som har utnyttjats sedan minst medeltiden. På järnbrukstiden under 1600-talets senare hälft fanns det hela fem vattenhjul på den lilla sträckan mellan Lummelundagrottans mynning och havet. Malmen till järnbruks-hanteringen togs från Utö i Stockholms skärgård och fraktades med segelfartyg.

Vi vände och gick på asfalten mot genomfartsleden och när vi kom runt hörnet kändes det som den annalkande våren 2020 välkomnade oss. Den gula lampan värmde och ingen kylig vind kom åt. Livet var så enkelt och härligt. Långt från de dystra rapporter som vi matats med under veckan. Vi behövde ta paus från allt negativt. Jag tror vi alla behöver göra det ibland. Ta förnuftspauser. Komma ut i friska luften och naturen och tacka livet på det personliga sätt som vi trivs bäst med. Där vi äger våra egna tankar. Långt från allt brus. Eller väldigt nära hälsosamt brus. Mitt älskade hav.
När vi närmade oss havet hade vädret på nytt ändrat temperament. Jag överlät gärna kameran till Solveig och behöll mina vantar på…

Dessutom hade jag en vuxen aktivitet att … 😉

Hepatica nobilis heter blåsippa på fint språk. Inte visste jag att det är myror som sköter spridningen. Jodå. Sipporna använder de flitiga sexfotade insekterna för att sprida sig, med hjälp av att locka myrorna med oljerika frön.
Häftigt med vita blåsippor. I kylan var de tyvärr inte utslagna. Tidigare trodde man att PH-värdet i marken avgjorde nyansen/färgen. Så är det inte. Men det stora flertalet är blå som sitt fina tilltalsnamn. Jag älskar blåsippor. Är inte så bortskämd med dem. Därför är de fortfarande exotiska till skillnad från vitsippan som var vanlig i Halland där jag växte upp.

Ibland är det svårt att bestämma sig. Ska jag följa med bilen eller ta strandvägen tillbaka till Visby?
”Du får välja helt själv”, sa någon med bilnycklarna i handen.
Om det dröjer ett tag med nästa inlägg vet du läsare vad jag valde, helt själv. 😉

44 tankar på “Lummelunda

 1. Tack för besöket i Lummelunda. Jag besökte detta när jag var på Gotland får ca 38 år sedan. Var även nere i grottorna som jag tyckte var spännande.
  Hoppas ni är försiktiga i dessa tider.
  Kramar

  Gilla

 2. Å, vad du fick mig att le när jag fick syn på blåsipporna och rödsipporna. Vitsippor har vi ju här men det är väldigt sällan som jag får se de blå….
  Lummelunda ser ut att befinna sig i en annan tid, lite som att reda 100 år bakåt i tiden. Mon nog är det ombonat och fint.

  Må gott! Kram Christina

  Gilla

  • Det var som att befinna sig i olika årstider. När vi fick lä och solen gjorde besök var det underbart skönt. I leran i skogen var det rena turen att vi inte trillade omkull. Vi har inte så långt dit. Vi återvänder. Men då kommer det att vara massor av bussar och bilar.
   Blåsippor är ljuvliga.

   Gillad av 1 person

 3. Kan tänka mig att inte Ramslöken har kommit upp där ännu. En tidig vår klev jag och livskamraten ur bilen och lökdoften slog emot oss – underbart. Ett besök på Norrgatt är ett måste när livskamraten och jag är i Visby. Något som också hör till är att livskamraten säger – här såg jag när Sverige – Brasilien spelade VM -59. Det var innan det fanns en eller flera tv i hemmen.

  Gilla

  • Inte riktigt ännu. Jag minns när vi gick Kärleksstigen i Visby förra våren. Såg några som plockade.
   Vilken lyckost din livskamrat är som var på plats. 2-5. Pelé blev riktigt känd över hela världen. Det måste varit en stor upplevelse att få följa det live på ett fik ihop med många andra.
   Den här gången tog vi med fikat. Men vi har fikat där rätt många gånger. Både inomhus och utomhus. Ibland svårt att få sittplats. Min fru jobbar strax intill och köper hem gott ibland.
   Femtioåtta menade du. För femtionio är jag född. 😉

   Gilla

 4. Vilken härlig dag och utflykt!
  Kommer ihåg att jag besökte Lummelundagrottorna i min barndom på någon semester med familjen. Det enda kvarvarande minnet är den ljumma luften som slog emot mig när vi kom ut. Jag tyckte nämligen att det var kallt ute när vi klev in i grottorna ☺.

  Gilla

 5. Vilken härlig dag ni hade även om det var lite kyligt. Blåsippor är så fina när de kommer på våren.
  Lummelundagrottorna har jag inte besökt än. Visst behöver man komma ut lite och vila från allt elände.
  Kram gun

  Gilla

 6. De här raderna smakade jag på länge …
  ”Vi behövde ta paus från allt negativt. Jag tror vi alla behöver göra det ibland. Ta förnuftspauser. Komma ut i friska luften och naturen och tacka livet på det personliga sätt som vi trivs bäst med. Där vi äger våra egna tankar. Långt från allt brus. Eller väldigt nära hälsosamt brus. Mitt älskade hav.”
  De satt fint att läsa. Lika sköna som en dikt … med målet rakt in i hjärtat …
  Tack för dem raderna 🙂
  Kramis ❤

  Gilla

 7. Minns att fiket vid Lummelunda hade goda grejer, men det kanske fanns med i din lista?
  Blåsippor har jag haft i trädgården sedan mitten av februari, ovanligt tidigt som så mycket annat denna ”vinter”. Skulle gärna ha en dutt av de rosa också, de är söta!
  Tack för din snälla kommentar hos mig, den gjorde mig glad.
  Håll nu Corornan borta från Ön, så långt det är möjligt. Vore skönt om ni fick en fristad där. Mina kollegor på ön kommer inte till butiken för att jobba, jag ser ingen anledning till att de ska lämna ön för att åka till Stockholm i dessa tider. Antalet kunder är dessutom minimalt, så trist.

  Gilla

  • Jag såg från parkeringen ”fikatexten” på det stora huset. Nej. Vi har aldrig fikat där. Vamlingbo måste jag återvända till någon gång. Där var både mysigt, fint och väldigt gott.
   Självklart har du blåsippor i din trädgård. 🙂 Ljuvlig blomma. Det finns även lite blandningar i färgtonen. Svåra att ta kort på när det blåser rejält.
   Det är du mer än värd.
   Vilken orolig värld vi hamnade i – och det gick snabbt. Alla människor drabbas på olika plan. Undra hur det ska gå på Gotland där det kretsar så mycket om turister för att få det att gå runt. Hoppas du säljer saker på nätet också.

   Gillad av 1 person

 8. Vilken fin dag! Ser lite kyligt ut men med rätt kläder så går det mesta bra. Njutbara bilder ! Tack för en fin tur av med mycket bra och trevlig info. (Har varit här i trakterna förr, men för länge sedan.)
  Kram!

  Gilla

 9. Härliga bilder och vackra.
  Det syns som om det är lite svalt väder men vårblommor börjar att dyka upp.
  Bra att du kunde gunga dig till värme. Fin bild av dig.
  Känner igen mig på en del foton. Vi var ju och besökte Lummelunda grottorna och även Kvarnhjulet fick påhälsning. Grottorna var lite jobbiga att gå hela vägen för mig, men jag ville för det var så intressant.
  Förstår att du hade lust att vandra vid havet och kommer det ingen ny fråga i april så vet jag varför.
  Kram.

  Gilla

  • Det var extra kyligt när vi kom ner till havet. Men en kort stund var det ljuvligt.
   Då har du upplevt mer än mig där. Jag följde inte med när S och tjejerna gick ner i grottorna under en semester. Din nyfikenhet vann matchen med andra ord. 🙂 Kvarnhjulet vill jag in i nästa gång.
   Det är många år tillbaka i tiden som jag hade valt att promenera/jogga istället för bilen. Fast inte där. Det hade inte funkat bitvis.
   Kram
   Ps. Var rädd om dig

   Gilla

 10. Den sortens dagar är extra viktiga nu så det gäller att ta vara på att vi kan vara ute i naturen. Det kunde alltså varit värre men jag hoppas att det stannar vid det här!

  Kram

  Gilla

 11. Underbara promenad och jag förstår att ni kommer att återvända hit! Blå – rödsippor finns inte så mycket här. Det finns ute på några av skärgårdsöarna,så av förekommen anledning, får vi nog inte se några i år! Därmed njuter jag av andras bilder som dina! Den första vitsippan har jag sett och i år hoppas jag på ett hav av vitsippor!
  Ja, vilken tur att naturen finns – jag/vi behöver den mer än någonsin! Där ute känns det som om livet pågår ungefär som vanligt. Tack för promenaden!
  Kram Nilla

  Gilla

 12. Härligt inlägg! Precis vad vi behöver i dessa coronatider. I en osäker värld är naturen en stor trygghet för mig och en skön plats för återhämtning. Så vackra foton av sipporna, röda och blå. Här har vi mest vitsippor som växer som en matta i min rekreationsskog. Som vanligt blir jag så glad när jag tittar in hos dig och det gör karantäntiden lite roligare. Så stort tack 😍

  Ha det så gott och var rädd om dig. Kram till dig och de dina 🤗

  Gilla

 13. En fin dag trots lite kyla, men ändå vårstämning.
  Jag är heller inte så van vid blåsippor, utan för mig har det alltid varit vitsippor som varit vanliga.
  När jag hör namnet Lummelunda, tänker jag bara på grottan. Visste inte att det också fanns ett bruk.
  Härligt med dina rundvandringar på Gotland!

  Gilla

 14. Så fint med blåsippor. Här får jag nog vänta till maj innan dom sticker upp. Skulle tro att vi har snöfritt i början av maj för det är ovanligt lite snö i vinter men i och för sig kan det komma mer .

  Gilla

 15. Härliga bilder, några av dem har även jag som minne från i somras… Vi var på besök inne i Lummegrottan och det var en upplevelse, som inte går att beskriva i ord, hela historien kring den

  Gilla

  • Tack ska du ha. Då har du också upplevt något som jag inte gjort – ännu. Minns att mina tre ”damer” i familjen var nere en gång när vi var på semester. Undra om det går att ta några fina kort därnere och om jag skulle våga ha systemkameran framme under promenaden. Säkert risk att snava. Historien om de tre grabbarna har jag däremot läst och fascinerats av.

   Gillad av 1 person

 16. Du ska absolut besöka grottan, och vi fick nog ta bilder då vi var där, med en bra kamera får man otroligt fina bilder. Lågt till tak på några ställen så man ska vara aktsam. Vi hade guidad tur.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s