31. Hamra kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Det var byggnadsställningar som gällde när vi kom på fint besök. 😉
Hamra kyrka är byggd omkring mitten av 1200-talet och har en brokig byggnadshistoria där det planerade långhuset aldrig blev av.

Tacksam för att kyrkan var öppen ändå.
Bänkinredningen är enhetlig från 1700-talet. Till vänster, längre fram, kan du se två herrskapsbänkar avsedda för befallingsmannen Christian Winter och hans hustru Magdalena, som bodde i Botreifs i Hamra.

Triumfkrucifixet med sina sidofigurer Maria och Johannes är från 1300-talet.

Hamra kyrka är den kyrka på Gotland där det finns flest medeltida träskulpturer.

På 1400-talet gjordes denna passionsfris som börjar med Nattvarden och avslutas med Pingststundret. Det finns en speciell historia bakom den. 1778 slog blixten ner i kyrkan och krossade övre delen av muren och kalkanstrykningen gick förlorad. Men just denna passionsfris klarade sig. Detta sågs som ett underverk och därför fick den vara orörd för ”all framtid”.

Altaruppsatsen av sandsten är från 1792. Visst är det vackert runt fönsterna?

I sydöstra hörnet finns predikstolen som är ett renässansarbete.

En mycket sorglig historia för Hamra socken. Hoppas du kan läsa texten (tryck på bilden och den ”växer”) på minnestavlan över de tolv Hamrabor som miste livet efter att kämpat sig ut till den engelska briggen för att rädda liv och skeppet, 30 oktober 1829. Männen stannade kvar på båten under natten. Trodde kanske att havet/stormen skulle lugna sig till morgonen. Eller så var deras krafter slut. 24 barn blev faderlösa. Havet tager och giver.

Tänkvärda ord:
”Det finns två sätt att sprida ljus: att vara ljuset självt
eller att vara spegeln som reflekterar det.”
Edith Wharton

 

 

12 tankar på “31. Hamra kyrka

  1. Hamra kyrka är inte den finaste du visat eller börjar jag bli kräsen. Har ni haft storm i går eller var det bara västkusten. Vi fick massor med regn och det blåste så lille prinsen for iväg en bit.
    Önskar en fin fredag.

    Gilla

    • Förutsättningarna krymper när det finns ställningar runt omkring. Men det fanns fina objekt där med. Det var storm här med. Nederbörden gick från ösregn på tvären till stora snöflingor. Det blev en vacker kväll som jag förevigade med några ”vita foton”. Stackars prins.
      Tack.

      Gillad av 1 person

  2. Jag tycker det ser ut som en intressant kyrka med en spännande historia – skulle gärna kika in i den någon gång, men får nog nöja mig bilderna från ditt och Solveigs besök – så tack för att du delar med dig!
    Kram

    Gilla

    • Det är nästan nio månader sedan vi var där. Möjligtvis kommer vi någon gång i framtiden att byta ut den första bilden. Jag ska ”ta STÄLLNING” till det. 😉
      Här finns mycket att se och uppleva för dig. Du har ju bara lite blött mellan din bostad och Sveriges största ö. 🙂 Många vackra dörrar står på glänt för att du ska fota dem. 🙂
      Kram

      Gillad av 1 person

  3. Då gäller det att ha bra minne, med så många besök, gissar att du gärna återvänder till några av dem. Jag besöker också gärna kyrkor, ju äldre desto intressantare.
    I min hemkommun Vörå finns Finlands äldsta träkyrka, utbyggd till korskyrka år 1777.
    Kram Rose

    Gilla

    • Utan att ta tillgång till foto och ha dem ordentligt förvarade i mappar skulle det vara omöjligt att komma ihåg och hålla isär dem. Men vi har många minnen som är kopplade till dem. Möten med människor. När jag hamnat i dop och bröllop.
      Håller med dig. De äldre brukar vara mest sevärda.
      Äldsta kyrkan i landet låter intressant. Snart kan du ta en vårcykeltur till den med fikakorg i en cykelväska.
      Kram

      Gilla

  4. Det finns så många skatter på Gotland. Fantastiskt med alla dessa gamla kyrkor och att de är så väl bevarade.
    Så kul att du tar oss med runt ön bland dess byggnader och personer med anknytning till ön.
    Önskar dig en trevlig fortsatt helg från ett mycket annorlunda Spanien.

    Gilla

    • En stor fördel med projektet kyrkor är att tornen syns på långt håll. ”Gotland” ska med råge vara stolta över dem.
      Tack ska du ha, 🙂
      Tack. Livet har kommit in i en mycket ovanlig och speciell fas. Hoppas ”luftdörren” är öppen för dig hem till Wales. Vi har bokat två olika flygresor i sommar.

      Gilla

  5. Mycket vacker! Vilka målningar och skulpturer! ,-) Fina bilder.
    M
    Jag gillar den här kyrkan. Går ju vanligtvis inte i kyrkan annat än att titta hur den ser ut. Vi ska bevara kyrkorna tycker jag.
    Väldigt fin!
    Ha det bra KRAM Primrose ,-)

    Gilla

    • Det sägs ju att det är insidan som räknas. 😉 Om vi åker förbi där någon mer gång ska vi ta ett nytt kort och ersätta ställningsfotot med det. 🙂 Det hade varit sorgligt om de rev dessa gamla klenoder med all sin historia. Sedan är jag öppen för verksamhet och en samlingslokal för ”vettiga” saker. Tror du jag får bestämma? 🙂
      Kram

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s