Brunnsporten

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Det var lerigt i förra veckan när vi tog oss ner till landmuren.

Målet var att ta foton från insidan av Brunnsporten.

Det var mysigare vid denna plats någon månad efter vi flyttade hit 2018. Vilken tur att det ingick vatten vid köpet av vår bostad. 😉 Annat var det förr här på Klinten, där många fattiga bodde i de gamla husen. Endast ett fåtal brunnar fanns på höjden. De flesta av de boende fick ta med tomma hinkar ner till ex. Stora torget och därefter släpa dem upp till sitt hem.

Här är vyn från innanför porten. Innan 1863 fanns det ingen öppning i muren.

Då såg invånarna inte ut till Östergravar. Men det året borrades en brunn utanför muren och ett ringmursvalv togs upp. Därmed fick invånarna häruppe i alla fall det bättre med vattenproblematiken.

Givetvis fick det bli en grå jacka så jag smälte in i murhistorien. 😉

10 tankar på “Brunnsporten

 1. Får mig att tänka på Kärnan… och på tal om Kärnan, har ni besökt Nebotornet nån gång? Aldrig vi. Det är till salu igen. För många miljoner.

  Gilla

  • Nej. Vi har inte varit där. Synd vi saknar de där extrapengarna. 😉
   Det fanns en möjlighet att äta flera sorters kakor i det gamla vattentornet i Ystad vid något tillfälle av något skäl. Det missade vi. Men jag fick se lägenheten längst upp inifrån, i programmet ”Vem bor här?”
   Jag skulle gärna haft en magisk utsikt från min bostad. Helst med hav och det som hör det till. Dramatik, vackert, soligt, blåsigt m.m. Livet består av många pusselbitar. Tänk om det gick att göra ett eget pussel av de bästa bitarna genom livet. Nja. Skuggorna behövs också i små doser. Undra varför jag fått pusselbitar fastklistrade i hjärnan? 🙂 Kan det bero på det som ligger på bordet i … nu har jag lovat mig själv att inte göra mig några ärende till det rummet på minst en timme. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Jag fick ta fram min Visbykarta för att hitta Brunnsporten så jag kunde följa med lite bättre- Intressant att få veta mer. Kom också på att jag faktiskt har passerat här men visst då inte att det var Brunnsporten.
  Tycker ju inte du är så grå men om du nu skulle smälta in så var ju en grå jacka bra. Trodde annars du var tämligen blå-
  kram

  Gilla

  • Du gör som jag ofta gör. Blir nyfiken och letar upp en karta eller googla. På sommaren tycker jag det är extra mysigt att ta den porten, istället för att trängas vid Österport och Dalmansporten. Men den här gången var det lerigt, blött och halt.
   Jag är en blå man men försöker variera klädmässigt.
   Kram från Puzzel-Bosse

   Gilla

  • Där kan du springa in och ut genom portarna med Santos. 🙂 Men Rackarbacken har jag inte gått/cyklat i sedan vi flyttade hit. Från Brunnsportens insida ligger den nära inpå. Jag går hellre rakt fram emot Norderklint eller till vänster längs med Norra Murgatan. Nästa Ten Doors är från den trakten. 😉
   Det borde varit en stor bidragande orsak till beslutet. 🙂
   KRam

   Gilla

 3. Jag känner historiens vingslag när jag ser bilderna på brunnsporten. Tänk om dessa murar kunde berätta vad som hänt och vem som bott där. Tänk om man kunde åka till Gotland och se allt vackert du visar. Men jag får nöja mej med din bilder och historier som gläder mej mycket.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Jag är rädd för att vi skulle drömma mardrömmar och vakna kallsvettiga om vi fick höra några av dessa storys. Egentligen är det mest otäckheter historiskt sett som vi moderna människor gjort om till något som mer går åt det romantiska hållet när det gäller denna världsberömda långa mur. 🙂
   En vacker dag hoppas jag att du hittar hit och får se det i verkligheten. Till dess är jag tacksam för att du följer med i gotlanduppochners fotspår. ❤
   Kram till er båda två.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s