Mysiga Hotell Slottsbacken


Mitt och Solveigs projekt med att unna oss hotellnätter på hemmaplan startade om för året, i helgen som gick. Eftersom vi skulle till en anrik byggnad valde jag kamerainställningen sepia när bilen var på väg genom Skansporten.

Detta hus är byggt 1773 och landsarkivet höll till här 1905-2008.

Sommaren 2012 öppnades det fyrstjärniga hotellet med sina 29 rum, alla i olika former och storlekar. Hotellet ligger högt och med ett bra läge innanför muren. Perfekt för dem som kommer med färja. Samtidigt kör en taxichaufför hit på mindre än en kvart från flygplatsen. Det är promenadavstånd till flera restauranger och till affärsstråken Adelsgatan och Hästgatan.

Bara genom att komma in i foajén upplever jag något mäktigt. Husets historia finns tydligt i väggarna. Vi kunde tagit hissen men valde stentrappan de flesta gångerna.

Hade vi ”fått” ett rum mot havet och fått uppleva solnedgång hade det nästan varit för bra. Jag vet, genom det jag läst, att det ska finnas en etagesvit med havsutsikt. Men vår mysfaktor var ändå hög i rummet, där vi hade utsikt mot Södertorg. Sängarna var sköna att sova i och vi sov längre än vi brukar göra hemma. Vaknade visserligen av en pratglad kvinna i korridoren under förnatten. 😊

Givetvis sökte sig ögonen till det där lilla extra som piffar upp. Gamla böcker och en antik skrivmaskin är ögongodis för två utbildade bibliotekarier och författare.

Jag har aldrig varit någon matskribent på bloggen och ämnar inte bli det heller.  😊 Efter en god kvällsmiddag bar det ut i vintermörkret. Det är extra mysigt att vandra omkring i Visby när lamporna är tända. Vi rörde oss i gränder som vi aldrig promenerat i förr. Svårt för mig att inte leka fönstertittare. 😉 Påminde om våra nygifta år i Hjo (då vi bodde precis i centrum) när jag överdrev bara för att reta Solveig under våra centrumpromenader på kvällarna. Nej! Jag kupade varken då eller nu händerna och höll näsan mot rutorna så de immade igen.

Det blev full poäng på både rum, sängar, frukost, hushistoria, detaljer och andra mysfaktorer för Hotell Slottsbacken. Allra bäst var såklart sällskapet.   Det här skulle jag kunna tänka mig att göra om varje fredagskväll. Fast allra helst i etagesviten med havsutsikt. Samtidigt kunde vi hyra ut vår egen lya dyrt till turister och… 😉

Inte ofta vi åker iväg med enbart en liten resväska på hjul. Det blir det definitivt inte nästa månad när vi åker till ett hotell på fastlandet. Inte så konstigt. Vi ska ha med julklappar som inte fick plats och det drar ihop sig till en födelsedag. Dessutom måste jag leva upp till mitt gamla rykte. Ha med ”allt”.

När vi slängt in väskan i bilen tog vi en solskenspromenad i klar luft bland fem djurgränder. Jag blev småkär i alla gränderna. Vilken av dessa fem grändnamn skulle du kunna tänka dig att skriva som bostadsadress? Björngränd, Apgränd, Elefantgränd, Lejongränd eller Rengränd? Åtskilliga foton har jag lagt i gatunamnsmappar som ska kompletteras med sommarbilder innan jag visar dem här på bloggen.
Nöjda med den lilla trippen gjorde det inget att vi fick skrapa vindrutan för första gången denna vintersäsong och att solen gick i moln strax därefter och ersattes av en snålblåst efter lunch. Vi trotsade väder och vind och gick en uppfriskande tur på Strandpromenaden. Skönast i medvinden. Tuffast i motvinden tillbaka till bilen. När vi kom hem åkte resterna av julen ut. Men redan i år ska allt fram igen. 😉

 

26 tankar på “Mysiga Hotell Slottsbacken

 1. Det är verkligen ett trevligt projekt, hotellnätter på hemmaplan – man behöver ju verkligen inte åka så långt för att bo på hotell. Det verkar som ni fick en trevlig hotellvistelse på ett mysigt hotell 🙂 Jag hade valt Lejongränd som adress, låter pampigt och fint!

  Gilla

  • Det är ett bra sätt att lära känna sin nya hemstad. Vi rörde oss i nästan helt nya miljöer för oss.
   Lejongränd låter rytande bra. 🙂 Jag skulle vilja komma in innanför planken och se hur det ser ut på tomten. Känna på den inre atmosfären. När det är fint väder och finns blommor ska jag återvända dit och komplettera ”djurmapparna”.

   Gillad av 1 person

 2. Vilken härlig start på det nya året och en rejäl guldkant på tillvaron! Jag tycker att alla adresserna låter väldigt mysiga för det är något visst med gränd. I mitt sista föräldrahem hade vi adressen Båtsmansgränd och det tyckte jag lät mysigt.

  Kram

  Gilla

  • Med tanke på att Båtsman tillsammans med Lassie var mina två favorithundar som barn så hade jag gärna haft din adress. Jag är också mycket mer svag för slutet -gränd än gata och väg. Undra om en Båtsman skulle fått plats i min pojksäng tro. 🙂
   Det är trevligt att lyxa till starten på året. Jag föredrar oftast de mindre familjära hotellen med olika sorters rum. Det här hotellet är värt och lever upp till sina fyra stjärnor.
   Kram

   Gilla

 3. Vilken briljant idé att övernatta här på hotell Slottsbacken. Och extra fint med ett hotell som har sin historia i vaggar och trappor. Tack för tipset med fina bilder och tillhörande ”recension”. Skulle helt klart gärna spendera en natt här.
  Kram

  Gilla

 4. Som hundägare så är det bara att glömma att kunna bo på så fina och udda hotell. Både här på ön och på fastlandet tyvärr. 😦 Men å andra sidan så är vi nog alldeles för ekonomitänkande (=snåla) för att bo på ett dyrt hotell här på ön, när vi har ett ställe som vi trivs så vansinnigt bra på. 🙂
  Inte ens när nån av oss fyllt jämnt och idén att lyxa till oss riktigt har funnits, så har det blivit av. Och skulle vi av någon oförutsedd anledning ändå komma iväg till nåt, så skulle det absolut inte bli inne i en stad. Vi skulle välja ett som kanske låg långt norr ut eller vi havet på Fårö. 🙂 🙂
  Att jag fått min käre gubbe att åka till fastlandet och (tidigare, numera hyr vi ju hus) bo en hel vecka på olika hotell en gång om året satt långt inne. Första året för 15 år sen var det 3 nätter som gällde. Numera har han dock vant sig, men längre än en vecka klarar han inte att vara hemifrån. Han vill egentligen inte åka nån stans alls utan gör det för min skull. 😦 😦
  Och det är kanske tur, MIN trädgård och MITT växthus klarar inte att jag är borta längre…
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Vad gullig han är som gör det för din skull. 🙂
   När vi var hundägare valde vi hundpensionat. En gång blev det betydligt dyrare än vår resa med logi och allt. Veterinärbesök är inte gratis precis. 😉 Bäst borde vara att lämna hunden hos någon bekant. Det gynnar alla. Om personen älskar hundar. 🙂
   Jag anser det är både nyttigt och riktigt kul att komma iväg ibland. Både på korta och lite längre tripper. Sedan är det skönt att komma hem igen. Då blir det bevisat att man trivs på hemmaplan.
   Men första gången som Solveig föreslog en hotellnatt i min barndomsstad när vi bara bodde en timme bort skrattade jag lite hånfullt och slängde ur mig något spydigt. Vad jag lärde mig mycket och vad tokfel jag hade. Plötsligt såg jag allt med nya ögon. Vad spännande det blev.
   Nu har jag hamnat en bit från mysiga Hotell Slottsbacken. 😉
   Ösregnskramar från Visby

   Gilla

  • Där var jättemysigt och vi fick en god frukost. Ibland behöver man inte åka långt för att ha det trevligt. Lätt att packa. Mindre smutstvätt att ta hand om efteråt. Just nu uppskattar jag allt som lyxar till. Helst med tanke på att jag ser ut genom fönstret att det ösregnar därute. Vad bra jag har det här. 😉
   Kram

   Gilla

  • Jag uppskattar att man inte behöver åka långt för att känna semesterkänsla och bli uppassad. Härligt hotell. 🙂
   Hoppas du tar det försiktigt på vägarna och att andra du möter också gör det.
   Vattengympa skulle passat mig som handen i handsken. Just nu gör jag det bara på hemmaplan varje kväll. De som badas är mina tio fingrar. 😉

   Gilla

 5. Tack för det fina reportaget från Hotell Slottsbacken. Där har jag aldrig varit inne, men ser att man lugnt kan rekommendera stället. Bara hur de presenterade frukten på frukostbordet. Så läckert det ser ut!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Varsågod. Jag trodde att du varit där någon gång när arkivet huserade där. Vi var nöjda med trippen dit på alla sätt och vis. Nu är frågan var vi ska bo någonstans på öjn nästa gång det är dags att ”sova borta”. 😉 Först några nätter på ett favorithotell i Skåneland.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

  • Tack. Om du töjer på området når du rätt många intressanta logi-ställen. 🙂 I nästa månad ska vi ex. ta in på vårt favorithotell i Helsingborg några nätter. Margretetorp har jag aldrig bott på/i. Klassiska hotellet i Mölle hade varit häftigt att bo i en natt. Helst med havsutsikten där på höjden.
   Kram
   Ps. Nu blev jag Bjärehalvösugen

   Gilla

   • Jag har aldrig bott på något av hotellen du skriver om, men på Margretetorp har jag testat julbordet och på hotellet i Mölle var vi när Katarina och KG gifte sig. Det är KG:s kusin som äger hotellet.

    Gilla

   • Tack för den infon. Måste varit mysigt att se utsikten från Möllehotellet. Då borde du kunna få en ”gratis” natt på hotellet vid lågsäsong. 🙂
    Jag testade också julbordet där för jättelänge sedan. Tror det var i slutet av sjuttiotalet.

    Gilla

 6. Sova på hemmaplan på hotell är ett litet projekt vi också har! 🙂 Fast ännu så länge har det ”bara” blivit en gång! Men ett nytt besök i min stad är inplanerat… kanske det blir samma hotell… där är så vackert och mysigt!
  Så mysigt det ser ut där på Slottsbacken och bilden med den gamla skrivmaskinen och böckerna, fick mitt hjärta att slå lite fortare! 🙂 Ja, ”A room with a view”, är ju inte så dumt! Nu blev det inte havsutsikt, men utsikt hade ni! Synd att du blev störd/väckt av den ”pratglada kvinnan!” Hon var glad/lycklig som också fick sova på hotell! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag tycker det är nästan lika spännande som att åka iväg längre bort. Det räcker att ”landa” där för att sätta på knappen för äventyr och avkoppling. Vi hade heller inte varit i det området tidigare så flera kvarter var som nya.
   Det tycker jag ni ska fortsätta med. Du har betydligt fler att välja på.
   Jag tror du hade gillat det här hotellet av flera orsaker.
   Vi hade inte haft någon nytta av ett rum på andra hållet. Det var disigt på fredagskvällen. Ingen solnedgång i sikte. 🙂
   Vi hade hissen som granne.
   Kram Bobo

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s