23. Bäl kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Halvvägs på väg 147 mellan Visby och Slite ligger Bäl kyrka.
Kyrkan började byggas redan på 1100-talet men blev inte klar förrän 1258. Enligt ritningar verkar det som om tornet inte blev så högt som planerat.

I tornbågen finns dopfunten utan dekor, från 1200-talet.

På nordväggen i långhuset hänger ett stort triumfkrucifix, också från 1200-talet.

Predikstolen är skänkt av länsman Peter Gane och hans hustru 1744.

På väggarna finns scener ur bibeln.

Altartavlan är utförd av Johan Bartsch (Johan Målare) 1664. Motivet är Nattvarden och Uppståndelsen.

Det finns ett flertal träskulpturer.
Kyrkans inre präglas av en stor enkelhet. Ibland kan det enkla vara att föredra.

Genom portens öppning syns stigluckan. Utanför den stod bilen snällt och väntade på oss. Jag minns denna eftermiddag väl. Hur vi fortsatte till Bara ödekyrka, som fick förtur på bloggen med tanke på att det var sommar. Därefter blev det fika i ett välskött änge. Vad jag längtar efter att kunna åka iväg på liknande turer på denna fantastiska ö. Därför uppskattar jag varje sekund som ljuset tagit tillbaka makten över mörkret. Synd bara att jag blir sextio sekunder äldre för varje minut som går. 😉

Tänkvärda ord:
”Det är bättre att ha älskat och förlorat
än att aldrig ha älskat.
                                   Alfred Tennyson

10 tankar på “23. Bäl kyrka

 1. Äntligen tog jag mej tid att titta in…och så glad jag blir när jag ser att det är fler än jag som uppskattar alla fina gamla kyrkor på öjn! Vi har hunnit med en del också, men inte alls varit lika duktiga att ta reda på fakta och dokumentera, utan mest beundrat och sen åkt vidare…får väl skämmas lite där…
  God fortsättning!
  Kram kram

  Gilla

  • Vad glad jag blev att återse dig på en av mina bloggar. 🙂 Jag gillade verkligen din blogg och du tog fina foton som Anki, hade en härlig humor och en söt schnauzer. Jag har glömt det häftiga namnet. Något på Z kanske.
   Nu kom du inte in på min/vår favoritkyrka precis. Detta var nummer 23. Visst är det fantastiskt att det finns så många bevarade till eftervärlden. Hela ön är fylld av spännande sevärdheter. Jag ser med stor spänning fram emot vårkanten när det startar upp igen. Till dess håller vi oss i Visby som absolut inte är fy skam. 😀
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 2. Har precis kommenterat i din andra blogg i tävlingen, vill ju vara med är inloggad lika inloggad som jag är nu, men det kommer bara upp att du måste granska och godkänna, så här var det förut också?
  Kan jag inte vara med nu? Så tråkigt i så fall.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Undra vad det beror på. Du är inte ensam. När jag har en bestämd kort tävlingstid och sitter bänkad framför datorn är det kanske inte så många som märker att en del svar kommer in och lägger sig före de som syns i på skärmen. Men när jag som nu har en tävlingstid som är lång… Det är när jag sätter på datorn och går in på en blogg som jag ser att det lyser en röd lampa och står att det finns x antal kommentar till granskning. När jag tittat på avsändare och tryckt okej flyger ni in på rätt plats. Så nu finns du där. Men inte här. 😉 – ännu. För jag har lagt in första månadstävlingen här också.
   Kram
   Ps. Självklart är jag glad att du är med/kan vara med.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s