Strandgatan; etapp 2 – Äldsta hyreshuset i Sverige

Under Visbys storhetstid, från mitten av 1100-talet till en bit in på 1300-talet, blomstrade handeln. Strandgatan var paradgatan och kallades för dåtidens Manhattan. Gatan låg strax intill hamnen med kaj. Det var alltså vatten där nuvarande Almedalen ligger. Vilken mäktig syn det måste ha varit för dem som kom in till Visby med ett skepp och blickade in mot mer än 20 vita, pampiga, höga packhus som stod på rad längs Strandgatan bakom sjömuren. Vi kommer att i några blogginlägg ta med dig längs med kullerstensgatan.

När Visby var som rikast var det full ruljangs i staden och köpmännen behövde rejäla utrymmen för sina varor och sina kontor.

Gamla Apoteket heter detta packhus som är ett av Europas bäst bevarade medeltida packhus. Namnet har det fått för att det fanns ett apotek på bottenvåningen. Detta var inhyst under ungefär hundra år. Verksamheten flyttades därifrån 1897. Bottenvåningen är i stort sett oförändrad sedan medeltiden. Sug på den karamellen.

Packhuset med sin unika trappgavel byggdes under senare delen av 1200-talet. Byggnaden sträcker sig nästan 30 meter upp utefter Lybska gränd och var hopbyggt med ett bostadshus. I bostadshuset finns ännu en medeltida vattenbrunn bevarad.

På Packhusets andra våning finns rester av en privet, som var en medeltida toalett. Någonstans i byggnaden finns också ett medeltida vindspel bevarat. När det användes fanns det högst upp i vindsrummet med uppgiften att lyfta varor mellan våningarna.

I nutid är detta antagligen Sveriges äldsta hyreshus med sina två rejäla lägenheter. Skulle du tänka dig att bo här? Någon lycklig som stått 22 år i bostadskö bjöd högst när den 137 kvadratmeter stora femrummaren nyligen var till salu. Undra hur många nyfikna som ”låtsades” vara spekulanter på visningarna? Jag var tyvärr ingen av dem. 😉

 

34 tankar på “Strandgatan; etapp 2 – Äldsta hyreshuset i Sverige

 1. Det är helt otroligt vilken kötid som kan behövas ibland. Men den som väntar på något gott… Jag tror att många går på visningar av ren nyfikenhet. En del säger till och med att det är ett söndagsnöje men vi är alla olika 😉 Härliga bilder från gatan.

  Kram

  Gilla

  • Det var långa och krångliga kötider i Ystad också. Jag tror också det ligger till så. Märktes senast när vi sålde. I smyg blev jag sur och markerade på mitt sätt. 😉 I efterhand tycker det är toppen – när det gäller kåserier i framtiden. 😀
   Tur vi alla är olika. Tänk om alla var exakt som jag. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram Bobo

   Gilla

 2. Spännande läsning om de gamla husen i Visby. Mycket historia om spännande livsöden i dessa väggar, om de bara kunde tala. Tack vare dig har jag lärt mig så mycket om Visby och Gotland.

  Ser fram emot dina månadstävlingar och ska försöka ha koll på dem.

  God fortsättning till dig och de dina. Kram 🙂

  Gilla

  • Det finns många väggar som jag genom åren önskat kunde berätta saker för mig.
   Kul att du uppskattar mitt lilla försök med att dela med mig på denna bloggen. 🙂
   Min tanke är att samma dag lägga in en annan typ av månadstävling på andra bloggen. Där kommer det att handla om musik och att välja rätt siffror. Enkelt att deltaga. Inget stressigt. Gäller bara att tänka på att lämna något innan 23:59 den femtonde i de aktuella månaderna
   Tack ska du ha. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 3. Älskar gamla hus med historia. Mycket pampigt hus, må jag säga. Kan tänka mig att det var ännu pampigare när det var det först man såg när man steg i land.

  God Fortsättning Bosse!

  Kram Kajsa

  Gilla

  • Visst är det spännande med gamla fina hus. På den tiden när Visby blomstrade bodde otroligt många invånare i staden. Då var de tvungna att bygga höga hus. Sågs utmärkt en bra bit ut i havet när de affärsmännen kom dit för att göra affärer.
   Tack ska du ha Kajsa. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Intressant, mycket intressant, men jag skulle ändå inte köa för att bo där. Om du undrar så är det bara en känsla som jag har. Men, jag skulle gärna gå på visit där eller någon guidad tur.

  Vet du om att jag alltid brukar hoppa över reklam, men det gäller bara på TV. Den här reklamen verkar vara av en annan sort, plus att den bara är tillfällig.

  God fortsättning på det nya året.
  Kram!

  Gilla

  • Det är tur att drömma är gratis. 🙂 Här vimlar av intressanta hus och trädgårdar som inte syns, som jag gärna besökt om det varit möjligt. Helst ihop med en trevlig och påläst guide.
   Där är vi lika. Jag hoppar ständigt över reklam. Pst! 🙂 Denna är inte för att locka att köpa något onödigt. Istället kommer jag att bjuda på fyra lotter här och fyra lotter på andra bloggen. Förhoppningsvis får jag igång båda tävlingarna samma dag. Det är mitt mål. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram tillbaka

   Gilla

  • Det finns många intressanta och fina byggnader. Både stora, höga och mysiga lägre bostäder.
   Hoppas personen trivs eller hör av sig till mig om personen vill byta med oss. Bara rakt över disk. 😉
   Det ska du inte bli. Tror inte det finns någon hiss. Tänk att bära upp en veckohandling. :
   Tävlingar på två fronter. Ord, siffror och musiklåtar. Läggs troligen in samma dag. På två olika bloggar. Men ingen stress. Allt som kommer in innan klockan 23:59 i varje aktuell månad räknas.

   Gilla

 5. Vilka vackra hus!, intressant och jag gillade huset med en gång ,-))
  Skulle gärna bo där själv ,-)
  Tävling på G nu måste jag vara med! Försöka alla fall, jag kommer ihåg hur jag låg i en buske för att försöka fota en nyckelpiga, en granne tittade mycket underligt ,-))) Så mycket jag gjorde för att vinna!
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose .-)

  Gilla

 6. Nej, jag skulle absolut inte vilja bo där! Har en väninna som bor i ett gammalt – men helrenoverat – hus här. Och renoveringen hjälper inte mot den speciella lukt som finns i riktigt gamla hus. Har svårt för den…..
  GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET/Rolle & Susie & Santos

  Gilla

  • Jag får svårare och svårare för speciella lukter. Både jag och Solveig skulle kunna tjänstgöra som mögelhundar. Hon var bra på det tidigare. Efter alla husvisningar som vi varit på genom åren hann jag ikapp henne. 😉 Ibland hade vi lust att vända redan i hallen. Husen behövde inte vara lastgamla.
   Tack ska du ha. Nu rullar det iväg mot rätt håll. Det håll som jag uppskattar mest.

   Gilla

 7. God fortsättning på det nya året 2020! Ett nytt år och ett nytt decennium! Spännande och läskigt!
  Intressant att läsa om gamla hus i Visby – ja, här finns ju en rik historia att ösa ur! Visst älskar jag gamla hus Bosse… men 22 år i bostadskö och till vilket pris! Jag skulle gärna vilja gå in och titta, möblera i fantasin och beundra utsikten. Ja, tänk om väggarna kunde tala – det vore förmodligen både intressant och hemskt!
  Nu ska jag också läsa den första delen av inlägget. Det här bådar gott Bosse!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag tycker det är spännande och läckert att skriva 2020. Mycket lättare att hålla reda på än en övergång från ex. 2017 till 2018. Då blev det fel i femårsdagboken många gånger i januari innan det satt sig på mitt hjärnkontor. 😉
   Du hade varit en pärla och klippt och skuren för uppgiften. Vad spännande det hade varit att få komma in i en sådan här speciell lägenhet.
   Kram Bobo

   Gilla

  • Du hade säkert uppskattat att bo innanför muren ett år och kunnat gå tidiga morgonpromenader med din kamerautrustning. Självklart vill man komma in i husen också. Sedan är jag mycket nyfiken på all yta som inte syns för oss utanför. Innergårdarna. Det är många procent som inte allmänheten ser.
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Egentligen borde jag gjort som jag gjorde en gång i Paris.
   Det var inte min idé. Jag såg två japaner ligga på den hårda marken. Direkt gick jag och lade mig bredvid dem och fick till läckra foton med hela Eiffeltornet på – i en spännande vinkel. <
   Jag hade gärna tagit mig en titt inne bland alla våningarna. Det finns flera intressanta hus på Strandgatan med historiska anor.
   Kramar

   Gillad av 1 person

 8. I min tonår var Strandgatan värsta innestället sommartid. Alla hängde där. Jag menar alla! Proppfullt med folk och längst bort hade Guteglass sitt enda glasstiälle. Var man Gotlänning fick man en gratis ”gutekule”.
  /P

  Gilla

  • Då förstår jag att den gatan har en speciell plats i ditt hjärta. Tack för att du berättar. Undra om jag fått en gratis gutekule. Eller måste man vara född på Visbys BB tro. Hade expediten varit en söt tjej hade jag säkert lyckats övertyga henne om att var värd en kula eller två. 😉 Taktiken har fungerat förr. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s