Strandgatan; etapp 1

Under Visbys storhetstid, från mitten av 1100-talet till en bit in på 1300-talet, blomstrade handeln. Strandgatan var paradgatan och kallades för dåtidens Manhattan. Gatan låg strax intill hamnen med kaj. Det var alltså vatten där nuvarande Almedalen ligger. Vilken mäktig syn det måste ha varit för dem som kom in till Visby med ett skepp och blickade in mot mer än 20 vita, pampiga, höga packhus som stod på rad längs Strandgatan bakom sjömuren. Vi kommer att i några blogginlägg ta med dig längs med kullerstensgatan.

En av flera möjliga vägar till Strandgatan är att parkera vid Bibblan och promenera genom vackra Almedalen mot havet.
Innan Strandpromenaden var det igår en bra taktik att slinka in genom Fiskarporten och slippa den kyliga vinden.

Strandgatan är en lång gata med en mycket intressant historik. I väster startar den precis utanför huvudingången till Botaniska Trädgården.

Bäst att ha fotvänliga skor på fötterna under promenaden. Solveig köpte skor här för ett tag sedan av en trevlig expedit.

En sommardag klev vi rakt in i en loppis, utan expedit, där det fanns möjlighet att swisha. Sådan pålitlighet uppskattar jag.

Låga bostäder med nära till taket samsas med betydligt större byggnader.

Det är stora kontraster när det gäller antalet fotgängare och fordon på Strandgatan. Under Medeltidsveckan är här trångt och förekommer många aktiviteter. Under sommaren finns det utomhusrestauranger och livlig rörelse. Vid andra tillfällen är tempot betydligt lägre.

I vintras tog vi in på Strand Hotell och hade det extra mysigt, som du kan se och läsa om i ett inlägg i kategorin ”Sova borta”. I denna månad ska vi ta in på ett annat hotell i staden. Så fort vi checkat in är det som vi är på en spännande semester. Med ens ser vi det mesta med andra ögon. Positiva ögon. Nyfikna barnaögon. Livet leker och vi bara är.

Jag är förtjust i Visbys husvalv. Härligt att de är bevarade.

I en jämförelse inom ämnet promenadytor innanför ringmuren, anser jag att Strandgatan är riktigt plan större delen av gatan.

Vill man vika av till en av de sexton gränderna bär det däremot oftast starkt uppför. Varje gränd har sin charm och är värd en chans. Dessutom får man starka benmuskler.

Min önskan om att få komma in i både hus och trädgårdar tävlar med varandra. Helst skulle jag vilja göra ett studiebesök på Strandgatan vid slutet av 1200-talet när Visby hade sin storhetstid. Visst är det häftigt att redan då hade de byggt upp ett slags system för sopor och latrin. Sådant illaluktande gick via trummor i väggarna ner till en cistern som låg under källargolven. Det känns som Gotland var före sin tid på många plan.

Tillägg:
Vi önskar alla bloggbesökare Ett Gott Nytt Bloggår. Jag och Solveig är laddade inför alla kommande utflykter runt ön. Sedan några veckor tillbaka har en av oss läst ett flertal Gotlandsböcker och fört anteckningar. Den andra har roat sig med att skriva ett manus till en tävling. Vem som är vem är privat. 😉
Idag fyller gotlanduppochner 1 år. Det borde firas. 😀

 

 

 

26 tankar på “Strandgatan; etapp 1

 1. Gott Nytt År och jag ser fram emot att läsa om Gotland. Det bland allt annat som förvånade mig i Visby var att det växte rosor upp efter husen och det trots att det var stengator och bara en liten torr jordplätt där det fullkomligt vällde ut rosor. Här får man vårda de få rosor som kommer upp som spädbarn och vara glad om man får ett par tre rosor och mest bara blad. Det är nog som du säger att Gotland känns som ett annat land. Här stormar det idag så man kan inte gå ut men det snöar i alla fall inte. Jag börjar nya året med att ta tag i den stora högen med disk efter gårdagens nyårsfest.

  Gilla

  • Tack ska du ha. 🙂 Önskar dig detsamma. Vad roligt att du hänger på. 😀
   Jag ser fina rosor på väldigt många ställen. Den kalkrika jorden och odlingszon 1 bidrar. Att vi inte haft din kyla hjälper också till.
   Storm låter inte speciellt trevligt utan mer som en inomhusdag. Jag har heller inte varit ute 2020. Hoppas du är klar med disken och ägnade sysslan åt att tänka på roliga episoder från firandet.

   Gilla

  • Tack. 🙂 Precis som förra året har jag längtat efter att köra igång.
   Headern borde passa dig. Undra om jag får återse platsen i år eller om det inte hinns med denna säsong. Än så länge har vi koncentrerat oss på fastlandsresor. Det gäller att boka flyg innan 6 januari för att kunna utnyttja den väldigt stora prisskillnaden. Samtidigt är det svårt att fixa pussel när inte alla bitarna är tillgängliga. 😉

   Gillad av 1 person

 2. God Fortsättning till dig o din familj ,-)
  Vilka vackra bilder från Gotland ,-) Härligt att ni trivs!
  Och att ni har många härliga ställen att besöka, jag skulle gärna gå omkring där själv, ,-)
  Ha det gott
  KRAM

  Gilla

  • Tack så mycket. 🙂 Det var trevligt att träffa tjejerna under några dagar. Sedan blir det så tomt när de flyger hem igen.
   Tack. Jag är redo för nya intryck under trevliga utflykter på ön. Först behöver det gå några veckor. Till dess håller vi så gärna tillgodo med Visbys utbud.
   Ni får välja Gotland nästa gång. 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Gott Nytt År till er! Här hinner man inte slöa till och lägga november bakom sig innan det är dags att vara alert igen 😉 Trevligt med fler utflykter på er än så länge nya ö!

  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket. 🙂 Jag har inte varit ute ännu på detta häftiga årtal.
   Nytt år. Nya insatser. Du får se det som ett långt träningsläger inför november. Då du har mycket att leva upp till. 😉 Inte lätt att vara mästare och ständigt vara jagad.
   Vi är samma tids barn. Kanske kan musiktävlingen passa dig på min andra blogg. Eller inte. Det är inte säkert att vi hade samma smak på den tiden.
   Nu när vi varit som längst till flygplatsen känns allt längre bort som vita fläckar på ön. Vi är taggade. Igår köpte jag en bok som kom med hemleverans. Vilken service.
   Kram

   Gilla

 4. Man får så här i efterhand gratulera till ettårsdagen! Det är väldans konstigt, men jag får alltid dina blogginlägg en dag senare än du lägger ut dom!? Vet inte varför, kan det vara att vi bor på samma ö..Däremot att det blir två dagar ibland, det beror på att jag inte startar upp datorn varje dag. Försöker hålla mig ifrån den, det kan bli lite för mycket sittande där annars…..
  KRAM och GOTT NYTT ÅR/Susie

  Gilla

  • Tack. 🙂 Antagligen går det snabbare om jag skickar inläggen på bussen. Kanske är orsaken att datorn är sur på mig för att jag inte ägnat den så många ”minuter” de senaste veckorna. Jag varvade ner redan den 30 november efter årets intensivaste bloggmånad.
   Visst är det både skönt och nödvändigt att ta pauser då och då. Jag har istället satsat på att vara social och vara aktiv på andra sätt. Men när jag blir ensam igen nästa vecka trillar jag nog dit igen. 🙂
   Tack. Jag önskar dig/er detsamma.
   Kram

   Gilla

 5. Grattis till ett år med Gotlandsbloggen! Har varit trevligt att följa ert första år där ute på den vackra ön.
  Jag gillar såna här historiska inlägg – spännande att se hur det ser ut nu och läsa om hur det var då …
  God fortsättning!
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket. 🙂 Jag upplevde det som om året gick jättefort. Nu längtar jag efter vårtecken.
   Det kommer att bli mer betoning på historiska inlägg, i alla fall nu i början. Visby är full av historia. Det är ju hela ön också. Grädde på moset hade varit att få komma in i de gamla husen. Se bakgårdarna. Höra någon påläst berätta.
   Önskar dig detsamma.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Vad roligt att få se och veta mer om VIsby sett från era ögon. Härliga bilder och så fin info. Stort tack!
  Just Strandgatan gick vi på i somras men då var det i sällskap med många andra besökare. Strand hotell har jag bott på vid ett par tillfällen och ler vid de fina minnena.
  Och visst hoppas jag hänga med på tävlingarna. Men är jag i Spanien är det lätt hänt att missa lite. Ambitionen finns dock.
  Kram och jag önskar er båda ett riktigt Gott Nytt År. Stort grattis också till bloggens ettårsdag.

  Gilla

  • Jag förstår att du befann dig på Strandgatan och att du inte var ensam där vid det tillfället. Den ”p-veckan” har ingen lyckats få mig till centrum. Strand Hotell ligger bra till. Men i nästa vecka ska vi testa ett annat innanför muren.
   Tävlingarna både här och på andra bloggen är snälla när det gäller tiden. Bara svaren kommer in innan 23:59 den femtonde i de aktuella månaderna.
   Bra att ambitionen finns där. 🙂
   Tack ska du ha. 🙂
   Kram tillbaka.

   Gilla

 7. Önskar dig och de dina ett Gott Nytt År, och ett Gott Nytt Decennium … på alla plan!
  Om sedan bloggåret blir bra det också så är det ett plus i kanten, men du är en så driven bloggare att det nog inte ska bli något problem 😀

  Jättefina vyer, som vanligt, och jag känner igen flera …
  Nyårskram ❤

  Gilla

  • Tack ska du ha. Hoppas du också haft det fint under de två helgerna som passerat förbi. Jag tycker att 2020 redan ha satt sig. Jag har inte skrivit fel ännu så länge i femårsdagboken, som jag nästan alltid gör i januari. Men jag har flera dagar kvar. 😉
   När det gäller just den här bloggen är det kombinationen som jag uppskattar. Först läsa på , samla på sig fakta från böcker, tidskrifter, tidningar och människor som bor här. Planera och ta hänsyn till olika saker. Åka iväg tillsammans och har det mysigt. Sedan försöka få till något här på bloggen, som är lite i närheten med/av verkligheten. Dofter och annat går inte att förmedla.
   Jag kan tänka mig att du gått den gatan några gånger under vistelser på ön. Undra om du har någon personlig favoritgränd/plats innanför muren. Jag hoppas nå ut till Asunden i år, som du rekommenderade till mig förra året. Jag vill gärna kombinera det med ”orkidéjakt”. Det finns många vita fläckar för mig på östra sidan – än så länge. Vet inte om vi ska kombinera det med bo två nätter i närheten. Bäst på många sätt. Men blir det kasst väder är det en tabbe. Då är det bättre med 2-3 olika dagsutflykter dit. Hm! Det handlar mest om I-problem. 🙂
   Som här blåser igen. I natt vaknade jag flera gånger av ovädret utanför.
   Januarikramar tillbaka

   Gillad av 1 person

   • Förutom att minsta barnbarnet gav mig sin förkylning så har allt varit bra här. 🙂

    Inte heller jag har skrivit fel årtal ännu, men det kan fortfarande komma 😉
    Jag skriver ju också dagbok, men har en bok för varje år. Annars får jag inte plats med allt jag vill skriva. Där hamnar så mycket mer än bara stolpar.

    Innanför murarna har jag många favoriter, och har svårt att välja något specifikt, men för att välja något nämner jag åtminstone ett par. Dels den högst belägna gränden precis utmed muren, med sina gamla låga hus. Jag menar Norra Murgatan mot Rackarbacken och Mynthuset. Just den gatan ger mig en alldeles särskild känsla av historia, med muren som nästan smälter samman med de kurande små husen.
    Men sedan tänker jag även på Nordeklint ovanför Domkyrkan. Därifrån har man en helt magisk utsikt över Visby med sin gamla bebyggelse, kyrkan och flera ruiner. Att sitta där och se solen gå ner i vattnet, med det vackraste av Visby i förgrunden, är förtrollande.

    Hoppas att du kommer åt Asunden i år 😀 … men som sagt, det är nog bra om ni väljer en dag med vackert väder. Den karga platsen är nog inte så trevlig i dåligt väder.

    Måste ju naturligtvis också gratulera till 1-årsdagen. 😀
    Kram

    Gilla

   • Det var ingen trevlig present att få.
    Jag har bara sex sidor att skriva för varje dag. Men jag skriver smått (och fult). Förstår att du vill ha mer utrymme om du ska skriva längre avsnitt. Jag är inne på tredje året i denna femårsbok. Roligare för varje år. Ofta läser jag föregående år högt. ibland för en sovande person i närheten. 😉
    Norra Murgatan är en av de gator som jag gått mest på sedan vi flyttat hit. Där bodde de fattigaste en gång i tiden och i Rackarbacken bodde de två som kanske var de mest impopulära. Tyvärr finns inte de två husen kvar. Men jag ska skriva om dem senare.
    Älskar också Kyrkberget och solnedgångarna är efterrätten (finns med i aktuell kategori=solnedgångar). Lugnet på sommarmorgonen är också läckert. Nästan bara hundägare ute då. Många fördelar med att gå upp tidigt på sommaren. Då spelar det inte ens någon roll under högsommaren i Visby, Det känns faktiskt som vi har staden för oss själva. Skillnad mot några timmar senare. Betydligt trevligare att ta bilen bort från staden. Häftigt att det kan räcka med att åka ett par mil bort för att nå stillheten.
    Kram

    Gilla

 8. Bättre sent än aldrig… Så grattis till ert första år på Gotland med både hem och blogg! Det har varit så trevligt och lärorikt att få följa med er runt på alla historiska utflykter. Det är en fröjd att se alla vackra platser som det ser ut idag och med din hjälp få en glimt i hur det såg ut en gång i tiden.
  Ni är ett bra team och gör ett fantastiskt arbete! ❤
  Kramar Nilla

  Gilla

  • Tack ska du ha. 🙂 Det var bara lilla bloggen som fyllde 1 år. Den 3:e firade vi 17 månader här. Jag bestämde redan innan vi flyttade hit att det skulle bli en Gotlandsbaserad blogg när det blev nytt årsskifte. Då fick jag tid för planering och datumet var coolt.
   Vi är lika där. Med var sin pusselbit som följer med på äventyr. Dessutom har vi nära till vatten och vacker kust båda två.
   Tusen tack. ❤
   Kram Bobo

   Gilla

 9. Grattis på ettårsdagen! Gott nytt år från andra sidan jorden. Tyvärr har det nya året börjat med en katastrof. Säkert har ni hört om bränderna i Australien. Det är värre in andra delstaterna men hälften av vår favoritnationalpark har brunnit och det brinner också där de sista vilda markparakiten finns. Tack och lov har vi sluppit värmeböljan men det vore gott med lite regn. Hoppas ni hade roligt med döttrerna. Kram Anne

  Gilla

  • Tack ska du ha. Vi har följt med på nyheterna och vi har varit trygga med att ni inte bor på andra sidan. Vad sorgligt med markparakiten om de stryker med. Förstår att ni suktar efter regn. Hoppas ni får det snart. Rejäla doser. Vi hade som alltid mysigt och kul. Det blir så tomt när de flyger iväg. Imorgon blir det ännu tommare för mig som blir helt själv igen Men jag gillar vårterminerna bättre. Det är fler lov och det blir ljusare och varmare. Jag är så sugen på att få komma iväg och se platser som jag läst om nu under vintern och senhösten. Det gäller bara att pricka in rätt tid och väder.
   Kram Bosse
   Ps. Var rädda om er.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s