Österport

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på
. 😉

Detta är den port som vi passerat flest gånger sedan vi flyttade till Visby. Men jag gillar variation och försöker variera när tillfälle ges.
Vilken skillnad det är på fotot jämfört med när det är som mest turister i vår hemstad. Det är okej så länge inte medellängden ligger på 6 meter för kvinnor & män. 😉

Österport är uppförd ca 1286 och tillhör landmuren.

Jag har sett ett sextiotalsvykort i en bok från tiden när det kördes bilar genom porten. Då var Österport den port som landsvägen från östra och centrala Gotland ledde till. Sedan byggdes Östercentrum i början av sjuttiotalet och porten blev endast öppen för gångtrafik.

När det var oroliga tider försågs tornet med kanoner och skyttespringorna förstorades för att få plats med eldrören.

Vägen genom porten har på grund av påfyllnad höjts en meter.
Det finns bänkar på båda sidor att sitta på inne i porten. Senast jag var där satt en man och spelade dragspel. Själv gick jag in på Fiket strax intill. 😉

Över den gamla träporten uppfördes en fem våningar hög tornbyggnad. I våningen ovanför portvalvet fanns både eldstad och avträde. Behövdes såklart för vakterna som höll uppsikt. Kanske inte samtidigt när det gällde det sistnämnda. 😉
Trappan ser lockande ut. En gång såg jag några tonårsgrabbar klättra på muren upp till den. Mitt på en ljus eftermiddag.
Vad på bilden tror du jag stör mig lite på? Som inte passar in i medeltiden.

Lite kuriosa:
Jag har läst att det fanns en vacker spira som blev förstörd vid en brand 1610. Skulle varit kul att få se den på bild.
Fram till 1873 fanns träportarna kvar i de tre portarna i Norder-, Söder- och Österport. Numera går det att se träportarna från Österport på Gotlands Fornsals innegård.

 

 

 

 

24 tankar på “Österport

 1. Kanske det gula huset som sticker fram på sidan stör din blick. Jag har ju faktiskt också gått omkring och beundrat muren och de gamla murarna och önskat att jag för en liten stund kunde leva tillbaka då den var hel och ny. Undrar hur det såg ut då.

  Gilla

  • Det är huset utanför porten. Nej. Det tänkte jag inte så mycket när jag tog kortet. Däremot tänkte gå över och … njet. Jag visste inte vad jag skulle göra av ”problemet”. 😉
   Tack ska du ha. 🙂 Men nu är det mest regn, mörkt och novembertråkigt. Tur jag har foton från andra ljusare tider att bjuda på och en och annan tävlingsuppgift. 😉 Därmed klarar sig bloggen åtminstone året ut.

   Gillad av 1 person

  • I skräpposten låg denna kommentar. När jag plockar upp den och trycker på inte skräp måste jag därefter godkänna den först innan den hamnar här, på rätt inlämningstid.

   Ringmuren är unik och jag upplever den lika spännande året runt. Intressant att jämföra årstider och väder. För att inte tala om när här knökat med människor jämfört med just nu.
   Förstår att du uppskattade den. Hoppas du får återse den och annat fint på ön igen.
   Nej. Bilarna tänkte jag inte på. Det var något närmre som absolut inte borde få vara där. Med eller utan varor i. 😉
   Kram

   Gilla

 2. Intressant läsning och fina bilder! Det som stör mig mest är moderniteter som bilar, cyklar, varuvagn och den moderna trafikskylten, men det mest påfallande är det gula huset. Tänk om man kunde göra en tidsresa och få en kort inblick i hur det var då på medeltiden 🙂
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s