Västergarn fiskeläge


Ibland förekommer det ett mål. Andra gånger svänger jag bara av från den ”stora vägen” och följer en mindre slingrande grusväg ner mot havet. Nu hade jag siktet inställt mot fiskeläget Västergarn.
Ett par hade precis startat upp med en utomhusfrukost.

Vi fortsatte den tidiga morgonpromenaden ner mot hamnen.

En viktig detalj.

Den nuvarande hamnen invigdes 1935. Innan dess la båtarna till direkt på stranden. Det är den ideella kulturföreningen Träibatn (träbåtar) som har sina båtar här.

Glansperioden var 1940-talet. Då fanns här till och med ett salteri. Nu finns här inga yrkesfiskare längre. Däremot fritidsfiskare.

Det är bara småbåtar som kan lägga till i hamnen som blivit alltmer grundare genom åren. Nu ligger djupet på 0,5 till 1,5 meter.

Dags att vända på både skor och fötter.

Gistgarden upplevs öde. Jag saknar upphängda nät med massor av fisk som skulle plockas ur. Nät som skulle redas ut och torka i vinden. Gubbar med hängselbyxor och väderbitna ansikten. Strofer från rövarhistorier med ett salt stänk av sanning. 😉

En sista blick innan vi åkte iväg till en ljuvlig plats där vi la ut filten och njöt av både fika och varandra en lång stund. ❤

23 tankar på “Västergarn fiskeläge

 1. Det var ett fint fiskeläge! Jaja, du vet ju, fiskelägen har en speciell plats i mitt hjärta, det är mysigt! Jag gillar den här kategorin 😉 Kunde du tro det?

  Gilla

 2. Fin plats och det är bra att det är bevarat, men synd att yrkesfiskarnas tid är över. Det blir ju lite mera liv och rörelse då. Men, det går att fantisera och tänka sig, det är roligt också.
  Trevligt att se dina fina bilder.
  Saknar förstås bilden ifrån filten, men det var kanske för privat där.
  Kram.

  Gilla

  • Jag är tacksam så länge fantasin lever vidare.
   Tack ska du ha. 🙂
   Den fina stunden var vid nästa fiskeläge och ett kapell. En av mina favoritplatser på Gotland. Det återstår bara att få uppleva en solnedgång där. Många av mina foton hamnar i arkivet med rubriken privat. 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Fina bilder Bosse, men jag håller med dig… Det andas lite vemod över det hela! Fritidsfiskarna är inte där, inga nät och definitivt inga yrkesfiskare! Men din text var så målande att jag såg allt ändå för mitt inre! ❤
  Trevlig helg!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag brukar trivas med att röra mig känslomässigt mellan olika ”register”. Blir det för mycket mörkt gör jag oftast en förflyttning till ett ljusare hörn. Hela regnbågens spektrum behövs för att leva fullt ut.
   Jag är övertygad om att du har den förmågan – den ska du vara tacksam för.
   Tack ska du ha.
   Söndagskram Bobo

   Gillad av 1 person

 4. Så fint det var här. Men det kändes ganska öde- Antar att det är så det blir när yrkesfiskarna försvann. Detta är en miljö jag är väldigt förtjust i- Stort tack för att du tog oss med hit. Så vackra bilder.
  Kram

  Gilla

  • Det var lite på slutet av säsongen. Vi såg ett par som pratade göteborgska som precis packade ihop. Antagligen för säsongen.
   Det är spännande att besöka dessa fiskelägen som kan ligga på olika sätt. En del på dramatiska ställen. Jag ser fram emot att försöka besöka så många som möjligt. Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s